Коя е най-подходящата възраст за зачеване?

262 коментара2/5

В общи линии може да се каже, че жената трябва да бъде икономически независима, преди да стане майка.

Коя е най-подходящата възраст за зачеване?
Коя е най-подходящата възраст за зачеване?

Добре би било да е завършила образованието си, което си е поставила като цел в живота. Същото е в сила и за съпруга. Мъжът трябва да е отбил военната си служба, да има добра работа.

От биологическа гледна точка най-подходящо време за забременяване и раждане е периодът между двадесет и двадесет и осем години.

За жената тази възраст е времето на максималната плодовитост. От множество статистически изследвания може да се стигне до заключението, че способностите на жената за размножаване растат до двадесетгодишната й възраст и се задържат на върховите позиции до тридесетата й година. Следва спадовото състояние.

До тридесет и шест години спадът се осъществява постепенно, а след това - все по-рязко.

Колкото по-плодовит е периодът на жената при планирането на детето, толкова по-малка е вероятността от безплодност (но и тук не липсват изключения). Може да се каже, че вероятността за безплодност се засилва с възрастта.

Намаляването на биологическите способности с напредване на възрастта не е единствената причина за снижаване на плодовитостта. След тридесетте и най-вече тридесет и шестата година на жената започват да се появяват някои смущения в здравословното й състояние, като миоми, нарушения в образуването на хормони и т.н. Те обикновено са причина за трудно забременяване.

Аргументът, че жените трябва да раждат първото си дете след двадесетгодишна възраст, е психологически. След тази възраст жената е дотолкова узряла психически, че вече може да възпитава и собственото си дете.

След тридесетата година бременността и раждането на дете могат да причинят затруднения на жената. Но и тук изключенията не са рядкост.

Известни са случаите с жени, които по определени причини, например поради продължително безплодие, са забременявали за първи път на тридесет и пет и повече години, и въпреки това бременността не им е причинявала затруднения, а и раждането е било леко.

30.02.2002 | Р.Савова-Розали

262 коментарaДобави коментар »

Petar

От Petar26.08.2012

Съгласен сам с изложената тема - това си е преди всичко статистика и медицина. Но нещо много ме тревожи !!! То може да важи за Белите страни, но не и за нашата родина. Та в Българя какъв процент от жените са икономически...

Виж всички коментари за "Коя е най-подходящата възраст за зачеване?".

Още от "Зачатие"

12 причини, които пречат на зачеването

12 причини, които пречат на зачеването

Ако от дълго време искате бебе, но нещата все не се получават, е възможно да имате някой от следните проблеми, които пречат на зачеването.

Близнаците – може ли да ги предвидим?

Близнаците – може ли да ги предвидим?

Раждането на близнаци е двойна радост в едно семейство. Всичко започва да се купува по две – дрешки, креватчета, памперси, играчки.