Коя е най-подходящата възраст за зачеване?

262 коментара2/5

В общи линии може да се каже, че жената трябва да бъде икономически независима, преди да стане майка.

Коя е най-подходящата възраст за зачеване?
Коя е най-подходящата възраст за зачеване?

Добре би било да е завършила образованието си, което си е поставила като цел в живота. Същото е в сила и за съпруга. Мъжът трябва да е отбил военната си служба, да има добра работа.

От биологическа гледна точка най-подходящо време за забременяване и раждане е периодът между двадесет и двадесет и осем години.

За жената тази възраст е времето на максималната плодовитост. От множество статистически изследвания може да се стигне до заключението, че способностите на жената за размножаване растат до двадесетгодишната й възраст и се задържат на върховите позиции до тридесетата й година. Следва спадовото състояние.

До тридесет и шест години спадът се осъществява постепенно, а след това - все по-рязко.

Колкото по-плодовит е периодът на жената при планирането на детето, толкова по-малка е вероятността от безплодност (но и тук не липсват изключения). Може да се каже, че вероятността за безплодност се засилва с възрастта.

Намаляването на биологическите способности с напредване на възрастта не е единствената причина за снижаване на плодовитостта. След тридесетте и най-вече тридесет и шестата година на жената започват да се появяват някои смущения в здравословното й състояние, като миоми, нарушения в образуването на хормони и т.н. Те обикновено са причина за трудно забременяване.

Аргументът, че жените трябва да раждат първото си дете след двадесетгодишна възраст, е психологически. След тази възраст жената е дотолкова узряла психически, че вече може да възпитава и собственото си дете.

След тридесетата година бременността и раждането на дете могат да причинят затруднения на жената. Но и тук изключенията не са рядкост.

Известни са случаите с жени, които по определени причини, например поради продължително безплодие, са забременявали за първи път на тридесет и пет и повече години, и въпреки това бременността не им е причинявала затруднения, а и раждането е било леко.

30.02.2002 | Р.Савова-Розали

262 коментарaДобави коментар »

Petar

От Petar26.08.2012

Съгласен сам с изложената тема - това си е преди всичко статистика и медицина. Но нещо много ме тревожи !!! То може да важи за Белите страни, но не и за нашата родина. Та в Българя какъв процент от жените са икономически...

Виж всички коментари за "Коя е най-подходящата възраст за зачеване?".

Още от "Зачатие"

Сутрешното гадене е признак за по-интелигентно дете

Първи признаци на бременност

Дори да не планувате да ставате майка, е много полезно да знаете какви са първите признаци, които издават бременността. Добре е да сте информирани и да познавате какво ви подсказва тялото.

Близнаците – може ли да ги предвидим?

Близнаците – може ли да ги предвидим?

Раждането на близнаци е двойна радост в едно семейство. Всичко започва да се купува по две – дрешки, креватчета, памперси, играчки.