Тест за бременност – пръв приятел и съветник

11 коментара0/5

Тестът за бременност е най-бързият и удобен начин да установите дали сте бременна и то в домашни условия. Най-популярният и евтин начин за откриване на ранна бременност, който ви спестява чакане пред лекарски кабинети, е именно един тест за бременност.Тест за бременност – пръв приятел и съветник

Как действат тестовете за бременност?


Тестът за бременност измерва количественото съдържание на човешки хорионгонадотропин (HCG) в урината. Около 4-6 ден след оплождането този хормон навлиза в кръвообръщението. С всеки следващ ден, през първите три месеца на бременността, нивата на този хормон в организма драстично нарастват. Около 14 дена след оплождането повечето тестове могат да установят вашата бременност. Не всички тестове обаче са достатъчно чувствителни и могат да дадат сигурен резултат.

Тестовете за бременност са индикатор само за наличието на HCG, но не и на други, хормони, съдържащи се в урината. Наличието на други хормони и вещества в урината, консумацията на алкохол, контрацептивните хапчета не оказват влияние върху резултата от теста.


Тест за бременност – пръв приятел и съветникКакъв тест за бременност да предпочетете?

Повечето жени купуват тест за бременност, който да отговаря а три изисквания:

  • Сигурност и 100% верен резултат – всички тестове претендират, че дават 100%-ов резултат. Не всички тестове обаче са достатъчно чувствителни, за да се използват за диагноза на ранна бременност. Висока чувствителност е например 20 mIU HCG/ml (обикновено информация за чувтвителността на теста за бременност има на самата опаковка или в упътването).

  • Бързина  – някои тестове отчитат резултат след 1 минута, други след 3, а трети – след 5-10 минути

  • Възможност тестът за бременност да се направи по всяко време на денонощието – не всички тестове могат да се правят по всяко време. Условие за сигурен резултат при някои тестове е да бъдат направени сутрин на гладно например.

Видове тестове за бременност

  • Касети  – напоследък се предпочита повече този вид тестове за бременност поради факта, че е лесен, бърз, практичен и дава сигурни резултати. Тестовете тип касети имат от едната страна две прозорчета – едно, където с пипета (намира се в опаковката на теста за бременност) се капват няколко капки урина и друго, в където се появяват чертичките. Резултатът е валиден след оказаното на опаковката време. Отчитането след това време се счита за неточно.

  • Лентички  – този вид тестове се състоят от една лентичка и малко съдче. Лентичката се потапя в съдчето с урина до обозначеното място (важно е да не се потапя нито по-малко, нито повече). След минута се изважда и се поставя на равна и неабсорбираща повърхност. Изчаква се още няколко минути (обикновено 3 мин.) докато върху лентичката не се появят една или две чертички.

  • Писалки – използват се, като ги поставите директно под струята урина по време на уриниране.


И трите вида тестове за бременност са приложими в домашни условия. И при трите теста резултат се отчита на базата на чертичките върху тест-лентата.

Положителен резултат може да отчетете дори тогава, когато втората чертичка е много бледа. Това е така, защото количеството на хормона HCG, който се отделя чрез урината, при бременност, е все още в много малки количества няколко дни след зачеването. Тестовете за бременност безпогрешно откриват и цветна бременност.

Кога тестът за бременност е невалиден?


Липсата и на двете чертички означава, че тестът е невалиден. Тестът се смята за невалиден и неспособен да даде точен резултат, ако ако е изваден от опаковката за повече от 30 мин. преди  употребата му. Ако си правите тест за бременност след скорошно раждане, аборт или пиете лекарства, които съдържат HCG резултатът, тестът ще бъде невалиден. В случай, че се съмнявате в резултата, който е отчел теста за бременност, го повторете пак след 48 часа.

Кога да използвам тест за бременност?

Повечето тестове за бременност може да използвате още след първия ден от закъснението на цикъла ви, по всяко време на денонощието. Тест за бременност може да си направите и преди закъснението на менструацията, още на седмия ден от последния ви сексуален контакт, но резултатът от теста няма да бъде сигурен. Препоръчително е тест за бременност да си направите 14 дена след предполагаемия от вас момент на евентуално зачеване. Сутрин обаче концентрацията на HCG е по-голяма, което до известна степен дава по-голяма гаранция, че резултатът от теста за бременност ще е точен.

Тест за бременност – пръв приятел и съветник

За жените, които нямат намерение все още да стават майки, двете чертички върху теста за бременност са повод за истински ужас. Тези пък, които са подготвени за резултата и искат да си имат бебе, често изпадат в пристъп на радост или другата крайност – моментен шок, тъй като осъзнават, че тези две чертички са индикатор, че животът им ще се преобърне на 360 градуса. Новината, че сте бременни е доста объркваща, предизвиква щастие, радост, притеснение, сълзи, паника.

Организмът си има и собствени индикатори при наличие на бременност. Те се появяват в малко по-късен е етап от бременността, само трябва да се научите да ги разчитате (гадене, повръщане, световъртеж, непоносимост към храни, дори и такива, които по принцип обожавате, отпадналост, падане на кръвното, раздразнителност, липса на цикъл).

08.02.2010/Ели Йорданова


11 коментарaДобави коментар »

tutinka

От tutinka28.01.2015, 09:30 ч.

Изчакай, като хукнете да правите тестове за бременност от втория ден и да си въобразявата, колко ви се гади! Никой тук не може да ти отговори. Направи си кръвевен тест за бременност.

Виж всички коментари за "Тест за бременност – пръв приятел и съветник".

Още от "Зачатие"

Близнаците – може ли да ги предвидим?

Близнаците – може ли да ги предвидим?

Раждането на близнаци е двойна радост в едно семейство. Всичко започва да се купува по две – дрешки, креватчета, памперси, играчки.

Как да влияете върху пола на бебето?

Как да влияете върху пола на бебето?

Според някои теории е напълно възможно двойката да влияе върху пола на бебето чрез сексуалните тактики и начина си на хранене.

12 причини, които пречат на зачеването

12 причини, които пречат на зачеването

Ако от дълго време искате бебе, но нещата все не се получават, е възможно да имате някой от следните проблеми, които пречат на зачеването.