Съвети за зачеване и повишаване на мъжката плодовитост

1 коментар5/5

За създаването на бебе са нужни двама, така че не само жената е отговорна, както се е смятало в миналото, ако не може да забременее. Мъжката плодовитост е също важен фактор за зачеването, така че ето няколко съвета как да я повишите.

Важна е предварителната подготовка за повишаване качеството на спермата. Днес в 90% от случаите на стерилитет при мъжете   проблемът идва от малкия брой сперматозоиди.Причините за това са много – нездравословен начин на живот, стрес, неправилно хранене, пушене, алкохол, прекален прием на кафе, ежедневен досег до химикали, намиращи се в пластмасовите изделия, козметиката, лекарства и т.н.Съвети за зачеване и повишаване на мъжката плодовитост

  • Първото нещо, което трябва да направите, за да повишите мъжката плодовитост е да се стараете да избягвате всички гореизброени неща.
  • Важен е приемът на витамин В, който има основна роля за репродуктивното здраве, както и на витамин С, който също увеличава плодовитостта, повишава броя на сперматозоидите и тяхната подвижност.
  • Консумирайте храни, богати на основни мазнини, важни за създаването на простагландини в организма. За целта яжте повече семена (особено слънчогледови семки), богати на мазнини и витамин Е, който засилва продуктивността както при жените, така и при мъжете. Други източници на този витамин са бобените култури, авокадото, мазните риби.
  • За повишаване на мъжката плоСъвети за зачеване и повишаване на мъжката плодовитостдовитост е важно и съдържанието на хром в организма, без който в тялото трудно се образуват сперматозоиди. Липсата на хром в организма обикновено е причинена от консумацията предимно на рафинирани и захарни изделия. За да повишите нивата на хром в организма, се ориентирайте към пълнозърнестите храни, картофите, пилето, яйцата, зелените чушки.
  • Стерилитетът при диабетиците пък е свързан с ниските нива на витамин А, важен за образуването на сексхормони. Черният дроб, рибеното масло, морковите, кайсиите, сладките картофи са храни, богати на витамин А. А за да бъде усвоен от организма, е нужен цинк.
  • Цинкът е необходим за образуването на външния слой и опашките на сперматозоидите и като цяло е важен за формирането на качествена сперма. Консумирането на храна, бедна на цинк, в комбинация с редовен секс (при всяка еякулация се губят 1,4 мг. цинк) се отразява негативно на мъжката плодовитост. Богати на цинк са стридите, агнешкото, ядките, жълтъците, овеса.
  • Важни са и прегледът при специалист за установяването на евентуални полови инфекции, както и   спермограмата.

02.05.2011/Ели Йорданова

1 коментарДобави коментар »

ВалериБГ

От ВалериБГ11.06.2011, 18:11 ч.

Всичко е точно така,както е написано.Само ще добавя,че за женското безплодие често са виновни самите момичета ходещи с голи кореми.Изстудяват им се яйчниците,възпаляват се,запушват им се тръбите,и безплодието е на...

Виж всички коментари за "Съвети за зачеване и повишаване на мъжката плодовитост".

Още от "Зачатие"

Храна за забременяване

Храна за забременяване

Успешното забременяване понякога изисква много повече усилия, отколкото сме подозирали. Има определени видове храни, които благоприятстват забременяването и е добре да ги включим в менюто си, когато започнем опитите за забременяване.

Момче или момиче по поръчка

Момче или момиче по поръчка

Ако за някои бъдещи родители най-важното е да им се роди здраво бебе, то за други живо се вълнуват какъв ще е полът му. Но възможно ли е да избирате пола на бебето, има ли смисъл в това и колко важен е той?

Съвети за зачеване при поликистоза на яйчниците

Съвети за зачеване при поликистоза на яйчниците

Поликистоза на яйчниците е едно от най-честите гинекологични заболявания при жените. И въпреки твърдението на много гинеколози, че с поликистоза няма как да забременеете, много жени са доказателство за обратното.