Връзката между възраст и фертилност

0 коментара4/5

Фертилността, или иначе казано възможността за зачеване, зависи в огромна степен от възрастта на жената. Колкото повече отлагате отглеждането на деца, толкова повече се понижава фертилността ви.

Връзката между възраст и фертилност
Връзката между възраст и фертилност

Жените са най-плодовити между 20 и 25 години, но това не означава, че всяка жена на тази възраст от раз може да зачене.

С напредване на възрастта фертилността ви намалява, тъй като броят на функциониращите яйцеклетки е по-малък, както и тяхното качество.

Връзката между възраст и фертилитетВсяка жена се ражда с определен брой яйцеклетки, които намаляват с всеки един цикъл. А т.нaр. яйчников резерв може да се определи като се изследва ФСХ (фоликулостимулиращ хормон) на третия ден от цикъла ви. Това е кръвен тест (има установена връзка и между кръвната група и фертилността – жените с кръвна група 0 забременяват най-трудно, а тези с кръвна група А - най-лесно), при който високите стойности са индикация за намален яйчников резерв. С напредване на вашата възраст остаряват и яйцеклетките ви, което затруднява оплождането им. Така на на 35 сте наполовина толкова плодовити, колкото на 25, а на 40 – наполовина толкова плодовити, колкото сте били на 35 години.

И въпреки че някои жени зачеват още след първите няколко опита, при повечето са необходими 1-2 години, така че колкото по-рано предприемете действия за забременяване, толкова по-добре.

А краят на фертилитета идва с настъпване на менопаузата, което все по-често се случва твърде рано – около 40-45 години. С настъпване на менопаузата цикълът става значително по-нередовен, вагиналните секрети стават по-гъсти, с което и влагалището става неблагоприятна среда за сперматозоидите, яйцеклетките значително намаляват, настъпва хормонален дисбаланс, доста жени се изправят пред проблема с напълняването и всичко това значително намалява фертилността.
Връзката между възраст и фертилитет
С възрастта намаляват и шансовете за успех при ин-витро оплождане. Ето защо, предимно в САЩ, набира все по-голяма популярност донорството на яйцеклетки. Но тъй като намирането на донор е трудоемко, опитите на учените са в посока осъществяване на възможността да се замразяват яйцеклетки (докато са още млади и добре функциониращи) в банки. Така, когато след време искате деца, но сте на възраст, ще може да ползвате собствените си яйцеклетки при ин-витро оплождане.

Свързани статии:

Кога е подходящият момент за бебе?

От значение ли е възрастта за бременността?

Искам бебе – планирана бременност

За рисковете от късна бременност


15.09.2014/Ели Йорданова

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Връзката между възраст и фертилност".

Още от "Зачатие"

Билки за зачеване

Билки за зачеване

Освен като отлични лекарства за различни заболявания, билките помагат на двойките, които срещат трудности със зачеването. Кои билки са подходящи за зачеване, как се приемат и какво е тяхното „магическо“ влияние?

Желание за бебе? Съвети за плодовитост и зачеване!!!

Желание за бебе? Съвети за плодовитост и зачеване!!!

Когато „проектът” за бебе стане категоричен, двойката иска това да стане колкото може по-бързо, а най-добре веднага. Съществуват различни фактори – както позитивни, така и негативни, върху които може да се повлияе в желаната посока. Вижте съвети за плодовитост и зачеване на бебе.

Сигурност за бременността без болка и риск

Сигурност за бременността без болка и риск

Нов безболезнен тест дава информация за риск от хромозомни аномалии. Изследването носи името „Harmony” и финансово по-достъпно от досегашните тестове, налични на българския пазар.