Билки за зачеване

9 коментара0/5

Освен като отлични лекарства за различни заболявания, билките помагат на двойките, които срещат трудности със зачеването. Кои билки са подходящи за зачеване, как се приемат и какво е тяхното „магическо“ влияние?

Билки за зачеване
Хората са използвали билките за по-лесно зачеване още в миналото. Някои растения имат благотворен ефект върху хормоните, либидото и репродуктивните органи. От листа, корени, плодове или цвят се приготвят чайове, отвари и тинктури. Важно е приемът им да е съгласуван с мнението на специалист, тъй като неправилната дозировка може да има неприятен ефект, и да не комбинирате билките за зачеване с хормонална терапия. Освен това, след като веднъж са помогнали да забременеете, спрете да пиете от билковите отвари, защото стават опасни за плода.
 • Адамово дърво
Известно е още с името „целомъдрен плод“, адамовото дърво е средиземноморски храст, чиито плодове могат да увеличат шансовете за зачеване. Те съдържат флавоноиди, терпеноиди и гликозиди, благодарение на които контролира хормоните и предпазва от възникването на хормонален дисбаланс. Адамовото дърво стимулира хипофизната жлеза и по този начин тя произвежда повече естроген, тестостерон и прогестерон. Билката не бива да се приема повече от два пъти седмично. Може да се добавя като подправка към закуската.
 • Дамяна
Дамяна е позната също като божествена билка. Твърди се, че още маите са я използвали като афродизиак, тъй като вярвали, че растението ще извиси духа им и ще ги зареди с неповторимо любовно чувство. Днес специалисти вече са установили, че освен за психическото, билката помага и за физическото здраве и съдейства в опитите за зачеване. Тя подхранва репродуктивната система и се грижи за нивата на хормоните. Приема се под формата на чай или тинктура. Един час преди и след консумацията й не бива да хапвате нищо.
Билки за зачеване
Женско биле е билка, позната добре и у нас. Тя стимулира производството на хормони, най-вече на естроген, и регулира нивата им. Това я прави подходящ лек в борбата с безплодието. Освен това билката подсилва имунитета и тонизира организма. Внимавайте да не прекалите с приема на женско биле, защото може да се сдобиете с главоболие и високо кръвно.
 • Китайски женшен
Билката е предназначена за представителите на силния пол. Китайският женшен увеличава нивата на тестостерон и по този начин влияе за нарастването броя на сперматозоидите. Освен това билката се грижи и за тяхната скорост на придвижване, която също се отрзява съществено при опитите за зачеване.
 • Мака мака
Билката с интересното име мака мака е слабопозната в България, но пък е на изключителна почит в родината си – Перу. Тя се препоръчва главно на мъжете, но може да се приема и от жени. Мака мака отговаря за качеството на сперматозоидите, увеличава броя им и стимулира либидото. Грижи се и за здравето на яйцеклетките, затова е сред най-често препоръчваните билки за зачеване. Хубавото е, че мака мака се продава и на прах, който може да се добавя като съставка към сладкиши и други тестени изделия.
Билки за зачеване
 • Малинови листа
Малиновите листа са полезни не само при опитите за зачеване, но и за доброто здраве като цяло, тъй като са богати на калций, магнезий и желязо. Що се отнася до репродуктивното здраве, билката подхранва матката и я превръща в благоприятна среда за развитие на плода. Най-често от малиновите листа се прави ароматен чай.
 • Червена детелина
Червената детелина се препоръчва, за да се регулират женските полови хормони. Тя увеличава шансовете за зачеване и едновременно с това зарежда тялото с витамини и калций. Обикновено се използват листата и цветовете й, от които се приготвя чай или отвара. За да има ефект, билката започва да се приема няколко месеца по-рано. Ч
 
Други билки за зачеване:
 • Ашваганда  – поддържа в ред сексуалните функции и процеси.
 • Бабини зъби  – помага при възпаление на половите органи и при мъжа, и при жената.
 • Гръмотрън – препоръчва се при проблеми с подаграта, но не бива да се приема прекалено дълго време.
 • Коприва  – съдейства за изграждането на маточната лигавица.
 • Нощна иглика – подобрява цервикалната слуз и снабдява тялото с омега 6 мастни киселини.

  14.06.2012/ Христина Спасова

 

9 коментарaДобави коментар »

gynecomastia

От gynecomastia27.09.2014, 14:56 ч.

Може би най-важното качество на МАКАТА е повишаването на ПРОГЕСТЕРОНА при жените!!! Това е търсения ефект при жените с ПОЛИКИСТОЗНИ ЯЙЧНИЦИ - СПКЯ. Докторите ги тъпчат със синтетичен прогестерон (Дуфастон), а същия ефект...

Виж всички коментари за "Билки за зачеване".

Още от "Зачатие"

Кога е подходящият момент за бебе?

Кога е подходящият момент за бебе?

За някои двойки такъв няма, което съответно води до отлагане на бебеправенето във времето. Други пък са готови да бъдат родители, но бебето така и не идва. Но все пак има ли такъв момент (възраст, семеен и професионален статус), който се счита за идеалният за бебе?

Зачеване чрез изчисляване на овулацията

Зачеване чрез изчисляване на овулацията

Само в рамките на 1-2 дена от месечния ви цикъл, а именно през периода на овулация, имате най-голям шанс за зачеване. Ето защо прецизното изчисляване кога точно ще е следващата ви овулация е особено важно за успешно зачеване.

Тест за бременност – пръв приятел и съветник

Тест за бременност – пръв приятел и съветник

Тестът за бременност е най-бързият и удобен начин да установите дали сте бременна и то в домашни условия. Най-популярният и евтин начин за откриване на ранна бременност, който ви спестява чакане пред лекарски кабинети, е именно един тест за бременност.