Как да бъдем деликатни, когато говорим за безплодието?

31 коментара1/5

За приятелите и роднините на семейство, което няма, а иска деца.
От Шанън Джоунс

Тези от нас, които са се сблъскали с проблемите на безплодието често се определят като “прекомерно чувствителни”, когато стане въпрос на дискусия относно бременността, забременяването и плодовитостта. Дори и най-невинният и добронамерен съвет може да просълзи или разплаче, поставяйки съветника в неловка ситуация, безмълвен и разочарован. Наистина, единственият начин да разберете дълбочината на емоциите е ако самите Вие сте се сблъскали с този проблем. Месец след месец температурни графики, ежеминутно търсене на признаци на овулация, приемане на лекарства, купуване на скъпи тестове за овулация и бременност всеки месец, прецизно следене и планиране на половите актове за да бъдете разочаровани след това от началото на новия менструален цикъл и всичко започне отначало и отначало...
Безплодната двойка дълбоко иска нещо основно, съкровено и първично за човешката природа – да има собствено дете, което да обича и за което да се грижи.
Това желание води до дълбоко отчаяние, когато стане ясно, че природата не е планирала да удовлетвори тази нужда. Каквото и да кажете – това няма да удовлетвори това желание, нито да изтрие разочарованието.
И мъжът и жената, борещи се със стерилитета са прочели достатъчно много книги, интересували са се и са се образовали по темите на медицинските изследвания и лечение. Малко е вероятно Вашият съвет или споделена информация да им покаже нещо, което все още не са прочели или чули.
Вашата цел е да бъдете деликатни и внимателни към ситуацията, в която се намира двойката независимо каква е тя. Когато тя е готова да сподели тези неща с Вас, тя ще го направи. Дотогава, най-добрият вариант е просто да останете мълчаливо любопитни.
Ето един списък от теми, въпроси и коментари, от които трябва да се въздържите.

Бездетност

Освен ако имате информация от първа ръка, че двойката е планирала да създава семейство, най-добре е да не коментирате факта, че те все още нямат деца.
Възможно е тихо и дискретно с години двамата да са се борили с безплодието. Избягвайте с тях подобни коментари:
 • Кога възнамерявате да поставите на заден план своята кариера и да създадете семейство?
 • Какво изчаквате?
 • Ти вече не си първа младост.
Причина и следствие
Съществува общоприето погрешно схващане, че стресът причинява безплодие.
Такава идея може да дойде само от някой, който никога не се е сблъскал с този проблем. Безплодната двойка знае, че стерилитетът причинява стрес! Ако жената Ви довери тайната си, че семейството и се бори с безплодието, преодолейте изкушението да давате съвети от рода на:
 • Успокой се – ти прекалено много се тревожиш.
 • Не мисли за това и ще стане.
 • Взела си го много навътре.
 • Дай му време.

“Да имаш” vs. “да нямаш”

Да станеш родител е най-самопожертвувателния акт, на който е способен човек, затова ще бъде погрешно да правите коментари, които да загатват, че желанието за дете е егоистично или че двойката не е благодарна на това, което има.
Ето някои неща, които не трябва да казвате по този повод:
 • Ти си егоист.
 • Можеш просто да осиновиш.
 • Защо не си осиновите?
 • Можете да сте щастливи с това, което имате.
 • Мисли за цялата си свобода – можете да правите каквото си искате, без да се тревожите с грижи за деца.

Това, което е помогнало на едни, може да не сработи при други
Всеки има различни проблеми свързани с безплодието. Ако сте се сблъскали с този проблем или познавате някой справил се с него, избягвайте да правите сравнения от рода на:
 • В момента, в който спряхме с опитите се получи!
 • Моята сестра/братовчедка/приятелка си мислеше, че не може да има деца. Веднага след като си осиновиха, последваха две техни собствени деца!

Смехът не винаги е най-доброто лекарство

Когато сте изправени пред безплодието на дадена двойка, една от обичайните реакции е да се избегне дискусията около специфичните проблеми на двойката. Това често се извършва чрез дискутиране на собствените ни преживявания по този въпрос или с опита да се омаловажи ситуацията. Тази тактика трябва да се избягва.
Никога не правете подобни заключения:
 • Забременявам още като ме погледне съпругът ми!
 • Това ни се случи без дори да сме правили опити.
 • Моята сестра/братовчедка/приятелка забременя докато взимаше противозачатъчни.
 • Моята сестра/братовчедка/приятелка забременя от първия месец на опитите.
 • Направо ме влудяват моите …да ти дам едното ако искаш :-) ?

Аборт

Нищо не може да заличи болката от загубата на неродено или новородено дете.
Ако не сте преживели това сами на собствен гръб не е възможно да можете да разберете тези емоции, които изпитват майката и бащата.
Никога не казвайте:
 • Ще имате друго дете. Нищо не може да замени детето, което са изгубили.
 • Поне разбра, че можеш да забременяваш. А може би не. А какво ако това е бил шансът едно на един милион жената в тази двойка да забременее? Двойката може да се е борила със стерилитет, за който Вие дори не знаете. Детето може да е било резултат от месеци (или години) на лечение на безплодие.

Осиновяване

Двойка, която решава да осинови сигурно вече си е отговорила на много трудни въпроси. Веднъж взели това важно решение, Вашият съвет или въпрос може само да ги разколебае в решението им.
 • Чух, че осиновяването излизало много скъпо.
 • Сигурна ли си, че искаш да направиш това?
 • А какво ще стане ако детето реши да потърси своите биологични родители?
 • Няма ли да чувстваш, че това дете не е твое наистина?

А какво да казвате или да правите тогава?

Без значение каква е ситуацията на двойката, най-важното нещо, което можете да направите е да ги подкрепите, а не да ги съветвате. Ето някои неща, които можете да обмислите да кажете или направите, кагато двойката Ви сподели своя проблем:

Основен съвет

Питайте дали можете да задавате въпроси за ситуацията и лечението . Когато чуете нейните отговори, не реагирайте осъдително. Просто кажете, “Надявам се, че това най-добре ще реши проблема.”

Кажете, “Ще се моля за теб!” или “Ще стискам палци!”

Попитайте, “Кажи ако има нещо, с което мога да помогна, да те закарам до доктора, да взема лекарствата, да поема част от задълженията ти?”

Аборт

Кажете:
“Ще се моля Бог да Ви благослови с ново чудо.”
Ако двойката вече има деца, предложете им да се погрижите за тях за известно време, да помогнете в домакинската работа докато преживеят кризата.

Осиновяване

Кажете:
“Знам, че това трябва да е сериозно и трудно решение за вас. Кажете ми ако мога с нещо да ви помогна.”
“Това трябва да ви накара да се почувствате добре да знаете, че ще се грижите за дете, което няма възможност да бъде обичано и да има свой дом.”
“Колко е хубаво да подариш дом и семейство на дете.”
“Зная, че искате дете от дълго време. Толкова ми е приятно, че вашата мечта най-после стана реалност.”

05.01.2004/Статията е любезно предоставена от www.zachatie.org

31 коментарaДобави коментар »

Ина

От Ина20.05.2010, 15:31 ч.

Навремето,една моя роднина,която дълго нямала деца от мъжа си и "всичко им било наред",отишла за помощ при Ванга,а тя и казала само:" Отиди сама на море".Мъдро,нали?

Виж всички коментари за "Как да бъдем деликатни, когато говорим за безплодието?".

Още от "Зачатие"

От значение ли е възрастта за бременността?

От значение ли е възрастта за бременността?

Бременността е в тясна зависимост от възрастта на жената. Бременност в напреднала възраст или прекалено ранната бременност могат да крият много рискове. И все пак няма идеална, а по-скоро препоръчителна възраст за бременността.

Билки за зачеване

Билки за зачеване

Освен като отлични лекарства за различни заболявания, билките помагат на двойките, които срещат трудности със зачеването. Кои билки са подходящи за зачеване, как се приемат и какво е тяхното „магическо“ влияние?

Кога е подходящият момент за бебе?

Кога е подходящият момент за бебе?

За някои двойки такъв няма, което съответно води до отлагане на бебеправенето във времето. Други пък са готови да бъдат родители, но бебето така и не идва. Но все пак има ли такъв момент (възраст, семеен и професионален статус), който се счита за идеалният за бебе?