За овулацията

21 коментара0/5

Вероятно ви се е случвало да имате периоди през месеца, в които се чувствате особено желана и сексапилна. Нищо чудно тези дни да съвпадат с периодите на овулацията ви.


овулацияПриродата е помислила за всичко – когато жената е в овулация, тя има особен сексуален апетит и си умира за сладострастни преживявания. Така шансът да забременее се увеличава.

Няма жена, която да не знае, че овулацията е периодът, в който може да забременее.

Какво се случва по това време в тялото ви?

Цикълът на жената започва от началото на менструацията и завършва в деня преди следващата менструация. Обикновено този период трае 28 дни и има три фази – фоликуларна, овулаторна и лутеална. Първата фаза продължава от първия ден на цикъла до около средата. Овулаторната фаза е процесът при който узрелият фоликул, вече достигнал размер около17-19мм, се спуква и освобождава узрялата яйцеклетка. Това всъщност е самата овулация. Тя трае около 12 часа, но в този период жената може да забременее в продължение на 1-2 дни. Яйцеклетката „чака“ да бъде оплодена и, ако това не стане, тя умира и се изхвърля от организма ви по време на следващата менструация.
Овулацията настъпва някъде около 14тия ден от началото на цикъла ви. Ако обаче цикълът ви не е 28 дни, трябва да пресметнете неговата среда. Този метод не дава абсолютна точност за пресмятане.

Ето някои от симптомите за настъпила или престояща овулация:

  • Покачване на телесната температура с от 0.4 до 1 градус преди и по време на самата овулация. Температурата трябва да се мери сутрин, веднага след като станете, или докато сте още в леглото.
     
  • Наличието на болки или напрежение ниско долу в корема, най-често вдясно. Тази болка може да продължи от няколко часа до няколко дни около овулацията.
     
  • Увеличаване на влагалищния секрет или т.нар. цервикална слуз. Тя е хлъзгава, течна и прозрачна, без специфичен мирис. Появява се 2-3 дни преди овулацията и малко след нея. Служи за по-лесното пренасяне на сперматозоидите към „чакащата“ го яйцеклетка.
     
  • Болки в гърдите.

За по-прецизно пресмятане, може да си набавите тестове за овулация, които се предлагат в аптеките. Те изчисляват наличието на лутеиновия хормон (LH) в урината ви. Около 36 часа преди самата овулация неговото ниво е най-високо и тогава е перфектният момент да заченете. Има и тестове, които тестват слюнката ви. Ако предпочетете такъв, задължително го направете сутрин, преди да пиете, ядете или измиете зъбите си.

Разликата в репродуктовността на мъжа и жената е, че мъжете произвеждат полови хормони непрекъснато, а при нас този процес е едномесечен цикъл, при който се образува само една годна яйцеклетка. Имайки предвид, че не при всеки цикъл настъпва овулация и фактът, че жената може да забременее между пубертета и настъпването на менопаузата, изчисленията сочат, че в живота на всяка от нас се раждат около 300-400 яйцеклетки, които могат да бъдат оплодени. Смята се, че те имат определен капацитет, който е заложен от раждането ни и заедно с нас, остаряват самите яйцеклетки. Те не са никак много, нито безкрайни, затова не пропускайте да дадете шанс в живота си на поне една от тях, за да оставите нещо след себе си.

24.09.2007/Деси Великова

 

 

21 коментарaДобави коментар »

Ani

От Ani11.01.2011, 23:37 ч.

много искам бебе моля Ви помогнете да изчися кога сам в овулация този месец цикълат ми беше на 06,01 Благодаря ви

Виж всички коментари за "За овулацията".

Още от "Зачатие"

Как да влияете върху пола на бебето?

Как да влияете върху пола на бебето?

Според някои теории е напълно възможно двойката да влияе върху пола на бебето чрез сексуалните тактики и начина си на хранене.

Съвети за зачеване при поликистоза на яйчниците

Съвети за зачеване при поликистоза на яйчниците

Поликистоза на яйчниците е едно от най-честите гинекологични заболявания при жените. И въпреки твърдението на много гинеколози, че с поликистоза няма как да забременеете, много жени са доказателство за обратното.

Ако искате момче, откажете цигарите!

Ако искате момче, откажете цигарите!

Ако и двамата родители по време на зачеването на плода пушат цигари, голяма е вероятността детето им да бъде момиченце.