За овулацията

21 коментара0/5

Вероятно ви се е случвало да имате периоди през месеца, в които се чувствате особено желана и сексапилна. Нищо чудно тези дни да съвпадат с периодите на овулацията ви.


овулацияПриродата е помислила за всичко – когато жената е в овулация, тя има особен сексуален апетит и си умира за сладострастни преживявания. Така шансът да забременее се увеличава.

Няма жена, която да не знае, че овулацията е периодът, в който може да забременее.

Какво се случва по това време в тялото ви?

Цикълът на жената започва от началото на менструацията и завършва в деня преди следващата менструация. Обикновено този период трае 28 дни и има три фази – фоликуларна, овулаторна и лутеална. Първата фаза продължава от първия ден на цикъла до около средата. Овулаторната фаза е процесът при който узрелият фоликул, вече достигнал размер около17-19мм, се спуква и освобождава узрялата яйцеклетка. Това всъщност е самата овулация. Тя трае около 12 часа, но в този период жената може да забременее в продължение на 1-2 дни. Яйцеклетката „чака“ да бъде оплодена и, ако това не стане, тя умира и се изхвърля от организма ви по време на следващата менструация.
Овулацията настъпва някъде около 14тия ден от началото на цикъла ви. Ако обаче цикълът ви не е 28 дни, трябва да пресметнете неговата среда. Този метод не дава абсолютна точност за пресмятане.

Ето някои от симптомите за настъпила или престояща овулация:

  • Покачване на телесната температура с от 0.4 до 1 градус преди и по време на самата овулация. Температурата трябва да се мери сутрин, веднага след като станете, или докато сте още в леглото.
     
  • Наличието на болки или напрежение ниско долу в корема, най-често вдясно. Тази болка може да продължи от няколко часа до няколко дни около овулацията.
     
  • Увеличаване на влагалищния секрет или т.нар. цервикална слуз. Тя е хлъзгава, течна и прозрачна, без специфичен мирис. Появява се 2-3 дни преди овулацията и малко след нея. Служи за по-лесното пренасяне на сперматозоидите към „чакащата“ го яйцеклетка.
     
  • Болки в гърдите.

За по-прецизно пресмятане, може да си набавите тестове за овулация, които се предлагат в аптеките. Те изчисляват наличието на лутеиновия хормон (LH) в урината ви. Около 36 часа преди самата овулация неговото ниво е най-високо и тогава е перфектният момент да заченете. Има и тестове, които тестват слюнката ви. Ако предпочетете такъв, задължително го направете сутрин, преди да пиете, ядете или измиете зъбите си.

Разликата в репродуктовността на мъжа и жената е, че мъжете произвеждат полови хормони непрекъснато, а при нас този процес е едномесечен цикъл, при който се образува само една годна яйцеклетка. Имайки предвид, че не при всеки цикъл настъпва овулация и фактът, че жената може да забременее между пубертета и настъпването на менопаузата, изчисленията сочат, че в живота на всяка от нас се раждат около 300-400 яйцеклетки, които могат да бъдат оплодени. Смята се, че те имат определен капацитет, който е заложен от раждането ни и заедно с нас, остаряват самите яйцеклетки. Те не са никак много, нито безкрайни, затова не пропускайте да дадете шанс в живота си на поне една от тях, за да оставите нещо след себе си.

24.09.2007/Деси Великова

 

 

21 коментарaДобави коментар »

Ani

От Ani11.01.2011, 23:37 ч.

много искам бебе моля Ви помогнете да изчися кога сам в овулация този месец цикълат ми беше на 06,01 Благодаря ви

Виж всички коментари за "За овулацията".

Още от "Зачатие"

Искам бебе – планираната бременност

Искам бебе – планираната бременност

Планирана бременност не означава просто да се събудите и да си кажете „Искам бебе!“, а след това да се заемете с опити за зачеване. Планираната бременност започва след това решение и включва много повече фактори от физическия акт на зачеване.

Стерилитет при жените - причини

Стерилитет при жените - причини

Стерилитетът застига много жени в днешно време. Причините за безплодие може да се разнообразни. В много от случаите диагностицирането на точната причина за стерилитет е изключително трудно. Кои са основните причини за стерилитет при жените?

Съвети за зачеване при поликистоза на яйчниците

Съвети за зачеване при поликистоза на яйчниците

Поликистоза на яйчниците е едно от най-честите гинекологични заболявания при жените. И въпреки твърдението на много гинеколози, че с поликистоза няма как да забременеете, много жени са доказателство за обратното.