За рисковете от късна бременност

53 коментара5/5

Колкото повече светът около нас ни предлага огромно поле за изява и развитие, толкова повече жените мислим първо за кариерата и финансовото си състояние, а след това  какви домакини и майки ще сме.

Факт е, че по-късните бременности стават все по-често срещани, независимо от какво естество са причините.
                                                             
Колко късно се счита за късна бременност?

Истината е, че жената е „годна“ за раждане на деца от първата до последната си менструация, като идеалната възраст е между 20 и 30 години. Възрастта, след която е възприето да се счита, че има „късна бременност“, е 35 години. Това е приблизително възрастта, след която в женския организъм настъпват промени, които могат да застрашат здравето и живота на майката и детето.
 
6918_1.jpg 

Какви опасности крие късната бременност?


Като цяло жената около 40 години износва много по-трудно бебето си, отколкото в по-млада възраст. Физически се чувства по-зле и усеща деветте месеца с по-голяма тежест.
Опасностите, които крие късната бременност започват още от първите месеци. Тогава има вероятност майката много по-лесно да направи спонтанен аборт, а също и да роди преждевременно. Други възможни проблеми са отлепване на плацентата, кръвоизлив след раждането, проблеми с положението на бебето в утробата, многоплодна бременност.

Често срещан проблем при късните бременности е  високото кръвно налягане при майката, което, в повечето случаи, може да окаже неблагоприятно влияние върху развитието на плода. Същото важи и за диабет, който повечето жени не усещат, че развиват и нелечението му може да доведе до проблеми с развитието на бебето.

Най-сериозните проблеми на една бъдеща майка, която е вече в по-зряла възраст, е дали детето й6918_2.jpg ще се роди нормално. С напредването на възрастта яйцеклетките започват да се делят по-неправилно и е възможно да се появят генетични проблеми.

Един от най-честите признаци на генетични смущения е синдромът на Даун.  Децата, които страдат от него се раждат с вродено аномалии, имат специфични външни белези и почти не се развиват интелектуално. Когато жената е на 35 вероятността от подобно заболяване е 1 на 365, но десет години по-късно заплахата става 1 на 40. Медицината обаче е достатъчно напреднала, за да може да открие аномалиите, които настъпват с плода още в първите седмици.

Ако карате късна бременност, задължително трябва да си направите изследвания, които да проверят плода за вродени увреждания. Този метод за пренатална диагностика се нарича амниоцетеза и е добре да се направи между 14тата и 16тата седмица от бременността. С помощта на спринцовка се взема проба от течността, която обвива плода. Така се установява броят на хормозомите в бебето и се откриват евентуални обменни нарушения. Ако се окаже, че бебето расте с вродени аномалии, жената може да реши да прекъсне бременността си навреме.

Всяка жена, която реши да има бебе на по-късен етап от живота си, е добре да разучи всички рискове, които крие една такава бременност. Активното следене на здравословното състояние и навременните изследвания ще ви предпазят от всички евентуални опасности за вас и бебето ви.

Все пак всяка бременност е строго индивидуална и няма гаранция, че ако сте бременна на 40, ще ви е много по-тежко, отколкото на 20. Както се казва – божа работа!
 

4.02.2008/Деси Великова

53 коментарaДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка ..23.04.2012, 13:15 ч.

Оооооо .. Съжалявам! :( (прегръдки) :( Не знам какво друго да ти кажа.. Имало е причина да стане така. Когато си готова може да опитате пак. Бог ти празни хватката, за да даде нещо по-добро! Съжалявам! :( Дано се възстановиш...

Виж всички коментари за "За рисковете от късна бременност".

Още от "Зачатие"

От значение ли е възрастта за бременността?

От значение ли е възрастта за бременността?

Бременността е в тясна зависимост от възрастта на жената. Бременност в напреднала възраст или прекалено ранната бременност могат да крият много рискове. И все пак няма идеална, а по-скоро препоръчителна възраст за бременността.

8 мита за зачеването

8 мита за зачеването

Вижте най-популярните митове във връзка със зачеването, които ни заблуждават:

Храна за забременяване

Храна за забременяване

Успешното забременяване понякога изисква много повече усилия, отколкото сме подозирали. Има определени видове храни, които благоприятстват забременяването и е добре да ги включим в менюто си, когато започнем опитите за забременяване.