За рисковете от късна бременност

53 коментара5/5

Колкото повече светът около нас ни предлага огромно поле за изява и развитие, толкова повече жените мислим първо за кариерата и финансовото си състояние, а след това  какви домакини и майки ще сме.

Факт е, че по-късните бременности стават все по-често срещани, независимо от какво естество са причините.
                                                             
Колко късно се счита за късна бременност?

Истината е, че жената е „годна“ за раждане на деца от първата до последната си менструация, като идеалната възраст е между 20 и 30 години. Възрастта, след която е възприето да се счита, че има „късна бременност“, е 35 години. Това е приблизително възрастта, след която в женския организъм настъпват промени, които могат да застрашат здравето и живота на майката и детето.
 
6918_1.jpg 

Какви опасности крие късната бременност?


Като цяло жената около 40 години износва много по-трудно бебето си, отколкото в по-млада възраст. Физически се чувства по-зле и усеща деветте месеца с по-голяма тежест.
Опасностите, които крие късната бременност започват още от първите месеци. Тогава има вероятност майката много по-лесно да направи спонтанен аборт, а също и да роди преждевременно. Други възможни проблеми са отлепване на плацентата, кръвоизлив след раждането, проблеми с положението на бебето в утробата, многоплодна бременност.

Често срещан проблем при късните бременности е  високото кръвно налягане при майката, което, в повечето случаи, може да окаже неблагоприятно влияние върху развитието на плода. Същото важи и за диабет, който повечето жени не усещат, че развиват и нелечението му може да доведе до проблеми с развитието на бебето.

Най-сериозните проблеми на една бъдеща майка, която е вече в по-зряла възраст, е дали детето й6918_2.jpg ще се роди нормално. С напредването на възрастта яйцеклетките започват да се делят по-неправилно и е възможно да се появят генетични проблеми.

Един от най-честите признаци на генетични смущения е синдромът на Даун.  Децата, които страдат от него се раждат с вродено аномалии, имат специфични външни белези и почти не се развиват интелектуално. Когато жената е на 35 вероятността от подобно заболяване е 1 на 365, но десет години по-късно заплахата става 1 на 40. Медицината обаче е достатъчно напреднала, за да може да открие аномалиите, които настъпват с плода още в първите седмици.

Ако карате късна бременност, задължително трябва да си направите изследвания, които да проверят плода за вродени увреждания. Този метод за пренатална диагностика се нарича амниоцетеза и е добре да се направи между 14тата и 16тата седмица от бременността. С помощта на спринцовка се взема проба от течността, която обвива плода. Така се установява броят на хормозомите в бебето и се откриват евентуални обменни нарушения. Ако се окаже, че бебето расте с вродени аномалии, жената може да реши да прекъсне бременността си навреме.

Всяка жена, която реши да има бебе на по-късен етап от живота си, е добре да разучи всички рискове, които крие една такава бременност. Активното следене на здравословното състояние и навременните изследвания ще ви предпазят от всички евентуални опасности за вас и бебето ви.

Все пак всяка бременност е строго индивидуална и няма гаранция, че ако сте бременна на 40, ще ви е много по-тежко, отколкото на 20. Както се казва – божа работа!
 

4.02.2008/Деси Великова

53 коментарaДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка ..23.04.2012, 13:15 ч.

Оооооо .. Съжалявам! :( (прегръдки) :( Не знам какво друго да ти кажа.. Имало е причина да стане така. Когато си готова може да опитате пак. Бог ти празни хватката, за да даде нещо по-добро! Съжалявам! :( Дано се възстановиш...

Виж всички коментари за "За рисковете от късна бременност".

Още от "Зачатие"

Коя е идеалната разлика между първото и второто дете?

Коя е идеалната разлика между първото и второто дете?

Винаги сте искали две деца. Как да разберете обаче кой е най-подходящият момент за появата на номер две? И има ли изобщо идеална разлика между децата?

Зачеване след аборт

Зачеване след аборт

Един огромен страх за много жени след преживян аборт е, че всяко следващо зачеване също ще бъде последвано от аборт. Такава причинно-следствена връзка, обаче, няма. Стига абортът да е извършен правилно, пред вас няма никакви пречки да заченете и родите здраво бебе.

Желание за бебе? Съвети за плодовитост и зачеване!!!

Желание за бебе? Съвети за плодовитост и зачеване!!!

Когато „проектът” за бебе стане категоричен, двойката иска това да стане колкото може по-бързо, а най-добре веднага. Съществуват различни фактори – както позитивни, така и негативни, върху които може да се повлияе в желаната посока. Вижте съвети за плодовитост и зачеване на бебе.