Близнаците – може ли да ги предвидим?

30 коментара1/5

Раждането на близнаци е двойна радост в едно семейство. Всичко започва да се купува по две – дрешки, креватчета, памперси, играчки.

В същото време татко трябва да изкарва двойно повече парички, а мама да има двойно по-здрави нерви.Трудностите са повече, но вълненията и радостта компенсират всички неразположения, които възникват от бременността до порастването на децата.

Как стават бебетата-близнаци?

За никой не е тайна, че има два вида близнаци – еднояйчни и разнояйчни.

Еднояйчните близнаци са тези, които си приличат като две капки вода. Те произлизат от една яйцеклетка, която е оплодена от един сперматозоид. Още в началото на бременността, яйцеклетката се разделя на две и ембрионите носят един и същи генетичен заряд. Именно затова еднояйчните близнаци си приличат като две капки вода.
7611_1.jpg
По същия начин – разделянето на яйцеклетката на две се създават и сиамските близнаци, но при тях този процес не е довършен и затова те се раждат залепени.

Разнояйчните близнаци са две яйцеклетки от един менструален цикъл оплодени от два сперматозоида. Звучи странно, но се случва и дори този вид близнаци са по-често срещани от еднояйчните. Те обаче имат визуална прилика, колкото биха имали и с останалите си братя и сестри. Приликите им са по-скоро социално налагани – еднакво облекло, една и съща социална среда, възпитание от едни родители.

Каква е вероятността да родим близнаци?

Колкото и да е развита медицината в наши дни, не може да се предскаже на 100% дали една майка ще има близнаци, кое ни прави предразположени да родим две бебета наведнъж и изобщо на какво може да се дължи една жена да роди близнаци (изключваме метода ин-витро, при който това е често7611_2.jpg срещано).

И все пак, за наша огромна радост, някои жени раждат близнаци. Направени прочувания сочат някои закономерности, които насочват учените към определени теории.

Статистически сочи, че вероятността една жена да роди близнаци е 3%, което не е никак малко. Цифрите обаче се променят постоянно, тъй като няма определена закономерност. В САЩ, например, през 2000 година броят на раждането на близнаци е нараснал със 74% в сравнение с 1980 година, което навежда на мисълта, че и в световен мащаб човечеството ражда все повече близнаци.

Някои твърдят, че склонността на някои жени да произвеждат по две яйцеклетки вместо по една се предава по наследство по майчина линия.

Оказва се, че расата на човек също е от значение за раждането на близнаци. Така например афро-американците раждат най-много близнаци, а най-малко испанците и азиатците.

Възрастта на жената би могла да бъде от значение. Противно на предположенията, колкото по-голяма става жената, докато е в детеродна възраст, толкова по-голяма е вероятността да роди близнаци. Например, ако вероятността да имате близнаци на възраст 25-29 години е 3%, тя се увеличава, когато сте малко над 30 и достига почти 5%, когато сте на 35-39 години.

Възможността да родите близнаци се увеличава с пъти, ако се лекували успешно от проблеми с фертилността или сте се опитали да заченете по изкуствен начин.

Колкото и да изчисляваме и да пресмятаме, раждането на близнаци е божа работа. Дори да нямате нито една от предпоставките, пак може да родите две, че дори и повече, бебета наведнъж.

За характера и възпитанието на близнаците четете скоро в Rozali.com.

12.05.2008/Деси Великова

30 коментарaДобави коментар »

Wrecked

От Wrecked30.12.2012, 07:32 ч.

Да ви споделя аз имам брат близнак на 15 години като мен и разликата ни е 5 минути (аз съм първия). Та по нищо не си приличаме, но имаме абсолютно много свързани неща.Лошото е че много се караме особено за компютъра, но...

Виж всички коментари за "Близнаците – може ли да ги предвидим?".

Още от "Зачатие"

Ако искате момче, откажете цигарите!

Ако искате момче, откажете цигарите!

Ако и двамата родители по време на зачеването на плода пушат цигари, голяма е вероятността детето им да бъде момиченце.

Храна за забременяване

Храна за забременяване

Успешното забременяване понякога изисква много повече усилия, отколкото сме подозирали. Има определени видове храни, които благоприятстват забременяването и е добре да ги включим в менюто си, когато започнем опитите за забременяване.

Да си родим идеалното бебе

Да си родим идеалното бебе

Всяка майка би искала да роди тъкмо такова, идеално бебе - здраво, интелигентно, красиво.