Сигурност за бременността без болка и риск

0 коментара0/5

Нов безболезнен тест дава информация за риск от хромозомни аномалии. Изследването носи името „Harmony” и финансово по-достъпно от досегашните тестове, налични на българския пазар.

Сигурност за бременността без болка и риск

В хода на бременността се правят различни важни и наложителни тестове и прегледи, с цел да се проследи дали всичко е наред с бъдещата майка и чаканото от нея бебе. Доскоро рискът от хромозомни аномалии можеше да бъде засечен единствено от инвазивни процедури като хорионбиопсия и амниоцентеза, които криеха известен риск от загуба на бременността и инфекции. Съвременната медицина вече дава възможни само с една кръвна проба и без никакъв риск за бременната жена и носеното от нея бебе, да се установи дали има опасност от хромозомни аномалии при плода.

Точността е ключ към спокойствие

„Harmony” тестът е пренатален тест, който дава до 99% сигурност за риска от хромозомна аномалия. Той е два пъти по-достъпен от предлаганите досега тестове, а най-важното е, че е нужно само взимането на кръв от вената на бъдещата майката.

Взетата кръв от майката е напълно достатъчна, тъй като в нея се съдържат и фрагменти от ДНК на бебето, които се изолират и изследват.

Създателят на “Harmony”  е американската лаборатория Ariosa Diagnostics, която е специализирана в областта на молекулярната диагностика.  Лабораторията се намира в Сан Хосе, Калифорния, САЩ. Ръководена от добре обучен и опитен екип, Ariosa използва своя собствена технология за анализ на ДНК на плода в кръвта на майката. Разработена е специална епруветка за пробовземане, която е сертифицирана с СЕ марка за Европейския съюз. Компанията е основана през 2008 година и е лидер в САЩ и в световен мащаб при предлагането на неинвазивни тестове на фетална ДНК.

Към момента “Harmony” се прилага в над 90 страни с над 300 000 изследвани, което може да се приеме като гарант за надеждността и безопасността на теста.

Сигурност за бременните вече и у нас

В България тестът се предлага от специалистите по пренатална и фетална медицина в Медицинският комплекс "Д-р Щерев" , София. Внедряването на “Harmony” е част от концепцията на комплекса за развитието на модерен център по фетална и пренатална медицина, който да предлага на българските пациенти приложение на последните достижения на световната медицина в областта на грижата за бременната жена и бъдещото бебе.
Специалистите по фетална медицина, към които може да се обърне всеки един от пациентите в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ са д-р Петя Чавеева, д-р Мариета Искилиева, д-р Мария Янкова, д-р Виолета Стратиева и д-р Наталия Ефтимова, специалист по ултразвуково изследване на сърцето на плода.

Една кръвна проба и резултат без риск:

Един от големите плюсове на “Harmony” теста, е че може да бъде приложен още в съвсем ранен етап от бременността на жената, още в първия триместър, след 9-10 г.с. (гестационна седмица). Другото му предимство е, че той не носи рискове като инвазивните процедури. Амниоцентезата например е инвазивен тест, който определя риска от вродени аномалии между 15–20 г.с. Освен, че се прави в по-късен етап от бременността, процедурата е и много по-стресираща, тъй като представлява вземането на малко количество околоплодна течност от околоплодния, амниотичния сак. Според статистически данни при тази процедура съществува макар и малък риск от спонтанен аборт и инфекции.
При “Harmony” теста е нужно само да се посети лабораторията в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, където бъдещата майка да даде кръвна проба. Това е напълно безопасна процедура за нея и бебето. Взетият материал се изпраща в лабораторията на Ariosa Diagnostics, за установяване на риска от хромозомни аномалии. Резултатите се получават в рамките на 10 работни дни, като се консултират от специалист по фетална медицина и при нужда от генетик.

Хромозомните аномалии, които най-често се идентифицират с помощта на  “Harmony” са с 99% точност за синдром на Даун (тризомия 21), 98% - синдром на Едуардс (тризомия 18), и около 97% - синдром на Патау (тризомия 13).

Важно е да се има предвид, че при анализирането на резултатите от теста още в този ранен етап на бременността може да се получи и информация за пола на вашето бебе, така че ако искате за вас това да остане приятна изненада, предупредете предварително лекаря. 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Сигурност за бременността без болка и риск".

Още от "Зачатие"

Философия на забременяването

Философия на забременяването

Не винаги бременността се появява като с магическа пръчица. Понякога са нужни дългогодишни усилия, за да забременеете, а ако те не свършат работа, винаги има план Б, който да ускори процеса на зачатие.

Рисковете на мъжествеността

Рисковете на мъжествеността

Доскоро като “виновници” за безплодието се сочеха единствено жените.

Близнаците – може ли да ги предвидим?

Близнаците – може ли да ги предвидим?

Раждането на близнаци е двойна радост в едно семейство. Всичко започва да се купува по две – дрешки, креватчета, памперси, играчки.