Тубарен стерилитет

0 коментара0/5

Тубарен стерилитет, или иначе казано непроходимостта на маточните тръби, е една от най-честите причини за безплодие при жените.

Тубарен стерилитет
Тубарен стерилитет

Диагнозата тубарен стерилитет е една от ужасяващите и трудни за приемани от двойките в детеродна възраст. Но след година и повече опити за зачеване за съжаление тя е една от най-вероятните.

Може да става въпрос за пълна или частична непроходимост на маточните тръби, което е причина за безплодие или извънматочна (тубарна) бременност.  

Каква е причината за тубарния стерилитет?

Той може да е вроден или придобит след прекарана инфекция на органите в малкия таз (най-често пикочо-половата система), в резултат на която да настъпят сраствания, да се наруши мускулния слой и съкратителната функция на маточните тръби, което да възпрепятства придвижването на айцеклетката към матката. Изменения и сраствания в малкия таз и коремната кухина могат да доведат до притискане и огъване на маточните тръби, което също да се отрази на проходимостта им. Причина за тубарна непроходимост могат да са също гинекологични заболявания като ендометриоза, салпингит, възпалителни заболявания като туберкулоза, полово-предавани заболявания, сраствания след коремна операция, наднормено тегло.

Вътрематочни сраствания >>>

Тубарен стерилитет

Какво следва след поставяне на диагнозата тубарен стерилитет?

Запушени маточни тръби – диагноза и лечение >>> 

Много жени поемат по трудния път към отпушването на маточните тръби най-често чрез лапароскопия и продухване на маточните тръби. Гаранция за резултата и колко време ще отнеме лечението на тубарния стерилитет, обаче, няма. Ето защо много акушер-гинеколози препоръчват ин витро оплождането.

Процесът на ин витро оплождане >>>

01.12.2014/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Тубарен стерилитет".

Още от "Зачатие"

От значение ли е възрастта за бременността?

От значение ли е възрастта за бременността?

Бременността е в тясна зависимост от възрастта на жената. Бременност в напреднала възраст или прекалено ранната бременност могат да крият много рискове. И все пак няма идеална, а по-скоро препоръчителна възраст за бременността.

Рисковете на мъжествеността

Рисковете на мъжествеността

Доскоро като “виновници” за безплодието се сочеха единствено жените.

Скъпи, бременна съм!

Скъпи, бременна съм!

"Скъпи, бременна съм!" - на тази новина мъжете реагират по различен начин и затова често пъти жените си правят погрешни изводи. Как да разчетем правилно поведението на бъдещите татковци.