Видове тест за бременност – характеристики и разлики

0 коментара0/5

Ако се съмнявате, че сте бременна най-ефективният начин да разберете е да направите тест за бременност. Ето и кои са видовете тест за бременност, които съществуват – техните особености и разлики.

Видове тест за бременност – характеристики и разлики
Видове тест за бременност – характеристики и разлики © iStock

Уринен тест за бременност

Уринният тест за бременност е най-широко използваният вид. Лесен и бърз, този тип е много достъпен и удобен за употреба в домашни условия. Този тест има способността да открие наличието на хормона човешки хорион-гонадотропин (hCG) в урината, известен като хормона на бременността, който има за задача да блокира цикъл и да създаде условия за първоначалното развитие на ембриона.

Добави описание

Този хормон започва да се произвежда около седем дни след зачеването и може да бъде открит най-малко след 10 дни. Тогава той е достигнал количество необходимо за откриването му.  Това се осъществява чрез тест ленти, които се съдържат в теста. Препоръчително е уринният тест да се използва сутрин, веднага щом ставате от сън.

Ако преди години тези тестове са се считали за ненадежден метод, то днес разновидностите са многобройни – касети, писалки, лентички и т.н., а качеството им все по-добро, осигурявайки надеждност на резултата до 99%.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

 

Тест за бременност – пръв приятел и съветник >>>

 

 

Кръвен тест за бременност

Кръвният тест за бременност е най-сигурният и препоръчителен от всички видове, предлагайки най-висока надежност на резултата. Има два специфични вида кръвен тест за определяне на бременността – качествен и количествен. Качественият дава отговор с просто "да" или "не", а количественият изследва точната сума на hCG в кръвтa, което позволява да разбере конкретната датата, на която е станало зачеването.

Добави описание

Този тип тест е лабораторно изследване, което се прави от специалисти и не може да се проведе в домашни условия. Кръвните тестове са по-точни от домашните, но и при тях резултатът зависи от различни фактори – най-вече техниката, с която са направени.

Те могат да открият бременност много по-рано от другите видове тестове. Така кръвните тестове могат да открият хормона  hCG от 7 до 12 дни след зачеването.

 

Натурални тестове за бременност

Освен тестовете, които можете да си закупите от аптеката или кръвните изследвания, които се извършват в лаборатория, съществуват и така наречените бабини методи или направи си сам тестове за бременност. Те са многобройни и характерното за тях са натуралните продукти, които се използват за направата им.

Един от тях е тестът с глухарче. При него се наблюдава промяна в цвета на листата и стеблото на цветето, когато бъде потопено в съд с урина. Ако листата станат червени резултатът е положителен.

Добави описание

Друга идея за натурален тест е смесването на две капки урина и две капки олио. Смята се, че ако двете течности се смесят жената е бременна. По сходен начин се осъществява и тестът със сода. Една чаена лъжичка сода за хляб се слага в съд със сутрешна урина. Ако се наблюдава химична реакция – съскане и образуване на пяна – жената е бременна, ако всичко содата се утаи на дъното резултатът е отрицателен.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

 

             Билки за зачеване >>>

 

 

 

Важно е да се отбележи, че този вид тестове са лишени от научна достоверност и е препоръчително след направата им да се проведе и кръвно изследване, за по-голяма достоверност на резултатите. 

05.12.2016/Боряна Харлова

Още от "Зачатие"

Бременна ли сте?

Бременна ли сте?

Най-новите изследвания на специалисти от Холандския държавен център в Амстердам дават възможност на жените да разберат дали са бременни още на втория ден от сексуалния контакт.

Да си родим идеалното бебе

Да си родим идеалното бебе

Всяка майка би искала да роди тъкмо такова, идеално бебе - здраво, интелигентно, красиво.