Видове тест за бременност – характеристики и разлики

0 коментара0/5

Ако се съмнявате, че сте бременна най-ефективният начин да разберете е да направите тест за бременност. Ето и кои са видовете тест за бременност, които съществуват – техните особености и разлики.

Видове тест за бременност – характеристики и разлики
Видове тест за бременност – характеристики и разлики © iStock

Уринен тест за бременност

Уринният тест за бременност е най-широко използваният вид. Лесен и бърз, този тип е много достъпен и удобен за употреба в домашни условия. Този тест има способността да открие наличието на хормона човешки хорион-гонадотропин (hCG) в урината, известен като хормона на бременността, който има за задача да блокира цикъл и да създаде условия за първоначалното развитие на ембриона.

Добави описание

Този хормон започва да се произвежда около седем дни след зачеването и може да бъде открит най-малко след 10 дни. Тогава той е достигнал количество необходимо за откриването му.  Това се осъществява чрез тест ленти, които се съдържат в теста. Препоръчително е уринният тест да се използва сутрин, веднага щом ставате от сън.

Ако преди години тези тестове са се считали за ненадежден метод, то днес разновидностите са многобройни – касети, писалки, лентички и т.н., а качеството им все по-добро, осигурявайки надеждност на резултата до 99%.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

 

Тест за бременност – пръв приятел и съветник >>>

 

 

Кръвен тест за бременност

Кръвният тест за бременност е най-сигурният и препоръчителен от всички видове, предлагайки най-висока надежност на резултата. Има два специфични вида кръвен тест за определяне на бременността – качествен и количествен. Качественият дава отговор с просто "да" или "не", а количественият изследва точната сума на hCG в кръвтa, което позволява да разбере конкретната датата, на която е станало зачеването.

Добави описание

Този тип тест е лабораторно изследване, което се прави от специалисти и не може да се проведе в домашни условия. Кръвните тестове са по-точни от домашните, но и при тях резултатът зависи от различни фактори – най-вече техниката, с която са направени.

Те могат да открият бременност много по-рано от другите видове тестове. Така кръвните тестове могат да открият хормона  hCG от 7 до 12 дни след зачеването.

 

Натурални тестове за бременност

Освен тестовете, които можете да си закупите от аптеката или кръвните изследвания, които се извършват в лаборатория, съществуват и така наречените бабини методи или направи си сам тестове за бременност. Те са многобройни и характерното за тях са натуралните продукти, които се използват за направата им.

Един от тях е тестът с глухарче. При него се наблюдава промяна в цвета на листата и стеблото на цветето, когато бъде потопено в съд с урина. Ако листата станат червени резултатът е положителен.

Добави описание

Друга идея за натурален тест е смесването на две капки урина и две капки олио. Смята се, че ако двете течности се смесят жената е бременна. По сходен начин се осъществява и тестът със сода. Една чаена лъжичка сода за хляб се слага в съд със сутрешна урина. Ако се наблюдава химична реакция – съскане и образуване на пяна – жената е бременна, ако всичко содата се утаи на дъното резултатът е отрицателен.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

 

             Билки за зачеване >>>

 

 

 

Важно е да се отбележи, че този вид тестове са лишени от научна достоверност и е препоръчително след направата им да се проведе и кръвно изследване, за по-голяма достоверност на резултатите. 

05.12.2016/Боряна Харлова

Още от "Зачатие"

Искам бебе – планираната бременност

Искам бебе – планираната бременност

Планирана бременност не означава просто да се събудите и да си кажете „Искам бебе!“, а след това да се заемете с опити за зачеване. Планираната бременност започва след това решение и включва много повече фактори от физическия акт на зачеване.

За рисковете от късна бременност

За рисковете от късна бременност

Колкото повече светът около нас ни предлага огромно поле за изява и развитие, толкова повече жените мислим първо за кариерата и финансовото си състояние, а след това  какви домакини и майки ще сме.