Зачеване чрез изчисляване на овулацията

0 коментара0/5

Само в рамките на 1-2 дена от месечния ви цикъл, а именно през периода на овулация, имате най-голям шанс за зачеване. Ето защо прецизното изчисляване кога точно ще е следващата ви овулация е особено важно за успешно зачеване.

Зачеване чрез изчисляване на овулацията
Зачеване чрез изчисляване на овулацията

Овулацията е периодът около 14 дни преди датата на цикъла (в случай, че продължителността му е 28 дни), когато се освобождава узрялата яйцеклетка и в рамките на 1-2 дни имате най-голям шанс за зачеване. Но най-сигурно е зачеването само няколко часа след отделянето на яйцеклетката от яйчника.

Обикновено овулацията е съпътствана от симптоми като болки в гърдите, по-обилно овлажняване, напрежение ниско в корема. Но с цел зачеване няма как да разчитате само на личните си усещания и наблюдения, а се нуждаете от по-сигурен начин за изчисляване на овулацията.

Най-прецизно и точно се прогнозира овулацията чрез вагинален ултразвук. Вашият гинеколог може да каже с точност кога ще започне овулацията ви и кога да пристъпите към опити за зачеване.

Изчисляването на овулацията може да става и в домашни условия чрез тестове за овулация, подобни на тестовете за бременност, които може да вземете от всяка аптека. Те са два вида. Едните следят нивата на лутеиновия хормон (LH) в урината, чиито нива са най-високи 36 часа преди овулация, а другите изследват слюнката ви, като в този случай тестът трябва да се прави сутрин, преди да сте яли, пили, да сте си мили зъбите и т.н.

Зачеване чрез изчисляване на овулацията

Изчисляване на базалната температура преди овулация

През 1904 г. Ван де Велде е установил връзката между месечния цикъл на жената и телесната (базална) температура. В дните преди овулация телесната температура е около 36 градуса и малко, около денонощие преди овулация температурата рязко пада, а след това се покачва до 37+ градуса. Причината за тази промяна в температурата е, че в първата фаза от месечния цикъл са по-високи нивата на хормона естроген, а след овулация са завишени нивата на прогестерона.

Базалната температура трябва да се измерва всяка сутрин в леглото непосредствено след събуждане и да си водите дневник, като така може да следите кривата на изменението на температурата. Мерете всеки ден температурата си по един и същи начин, за да няма разминаване в стойностите.

27.10.2014/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Зачеване чрез изчисляване на овулацията".

Още от "Зачатие"

Съвети за зачеване при поликистоза на яйчниците

Съвети за зачеване при поликистоза на яйчниците

Поликистоза на яйчниците е едно от най-честите гинекологични заболявания при жените. И въпреки твърдението на много гинеколози, че с поликистоза няма как да забременеете, много жени са доказателство за обратното.

Рисковете на мъжествеността

Рисковете на мъжествеността

Доскоро като “виновници” за безплодието се сочеха единствено жените.

Философия на забременяването

Философия на забременяването

Не винаги бременността се появява като с магическа пръчица. Понякога са нужни дългогодишни усилия, за да забременеете, а ако те не свършат работа, винаги има план Б, който да ускори процеса на зачатие.