Зачеване чрез изчисляване на овулацията

0 коментара0/5

Само в рамките на 1-2 дена от месечния ви цикъл, а именно през периода на овулация, имате най-голям шанс за зачеване. Ето защо прецизното изчисляване кога точно ще е следващата ви овулация е особено важно за успешно зачеване.

Зачеване чрез изчисляване на овулацията
Зачеване чрез изчисляване на овулацията

Овулацията е периодът около 14 дни преди датата на цикъла (в случай, че продължителността му е 28 дни), когато се освобождава узрялата яйцеклетка и в рамките на 1-2 дни имате най-голям шанс за зачеване. Но най-сигурно е зачеването само няколко часа след отделянето на яйцеклетката от яйчника.

Обикновено овулацията е съпътствана от симптоми като болки в гърдите, по-обилно овлажняване, напрежение ниско в корема. Но с цел зачеване няма как да разчитате само на личните си усещания и наблюдения, а се нуждаете от по-сигурен начин за изчисляване на овулацията.

Най-прецизно и точно се прогнозира овулацията чрез вагинален ултразвук. Вашият гинеколог може да каже с точност кога ще започне овулацията ви и кога да пристъпите към опити за зачеване.

Изчисляването на овулацията може да става и в домашни условия чрез тестове за овулация, подобни на тестовете за бременност, които може да вземете от всяка аптека. Те са два вида. Едните следят нивата на лутеиновия хормон (LH) в урината, чиито нива са най-високи 36 часа преди овулация, а другите изследват слюнката ви, като в този случай тестът трябва да се прави сутрин, преди да сте яли, пили, да сте си мили зъбите и т.н.

Зачеване чрез изчисляване на овулацията

Изчисляване на базалната температура преди овулация

През 1904 г. Ван де Велде е установил връзката между месечния цикъл на жената и телесната (базална) температура. В дните преди овулация телесната температура е около 36 градуса и малко, около денонощие преди овулация температурата рязко пада, а след това се покачва до 37+ градуса. Причината за тази промяна в температурата е, че в първата фаза от месечния цикъл са по-високи нивата на хормона естроген, а след овулация са завишени нивата на прогестерона.

Базалната температура трябва да се измерва всяка сутрин в леглото непосредствено след събуждане и да си водите дневник, като така може да следите кривата на изменението на температурата. Мерете всеки ден температурата си по един и същи начин, за да няма разминаване в стойностите.

27.10.2014/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Зачеване чрез изчисляване на овулацията".

Още от "Зачатие"

Коя е идеалната разлика между първото и второто дете?

Коя е идеалната разлика между първото и второто дете?

Винаги сте искали две деца. Как да разберете обаче кой е най-подходящият момент за появата на номер две? И има ли изобщо идеална разлика между децата?

Как да влияете върху пола на бебето?

Как да влияете върху пола на бебето?

Според някои теории е напълно възможно двойката да влияе върху пола на бебето чрез сексуалните тактики и начина си на хранене.

Стерилитет при жените - причини

Стерилитет при жените - причини

Стерилитетът застига много жени в днешно време. Причините за безплодие може да се разнообразни. В много от случаите диагностицирането на точната причина за стерилитет е изключително трудно. Кои са основните причини за стерилитет при жените?