Зачеване след аборт

0 коментара0/5

Един огромен страх за много жени след преживян аборт е, че всяко следващо зачеване също ще бъде последвано от аборт. Такава причинно-следствена връзка, обаче, няма. Стига абортът да е извършен правилно, пред вас няма никакви пречки да заченете и родите здраво бебе.

Зачеване след аборт
Зачеване след аборт

Много важно за успешното ви зачеване след аборт е операцията да бъде извършена правилно. Възможните рискове, които крие извършването на аборт от не достатъчно компетентен доктор, включват разкъсване на шийката на матката от използваните инструменти по време на опреацията, както и увреждане и изтъняване на вътрешния слой на матката, което да попречи на здравото захващане на оплодената яйцеклетка в матката. Но, ако сте в ръцете на специалист, няма от какво да се тревожите.

За да бъде успешна следващата ви бременност, е важно да бъдат установени и отстранени причините за преживяния аборт, когато става въпрос за спонтанен, а не е лично взето решение, за да изключите риска от следващ такъв.

Аборт по желание – решение или кошмар >>> 
Спонтанен аборт – кошмар за всяка бъдеща майка >>> 

Кога най-рано да започнете опитите за зачеване след аборт?

Лекарите съветват да изчакате около 6 месеца, за да се възстановите както физически, така и психически от преживяния шок. Много жени, преминали през това, изпитват огромен страх да не им се случи отново, който стрес пък пречи на забременяването. Ето защо изчакайте докато се почувствате наистина уверени и с позитивна нагласа за следващата ви бременност.

Въпреки лекарските предписания, обаче, много жени зачеват само след 1-2 менструални периода след аборта и се радват на здрава бременност. Много майки твърдят, че след аборта са забременели много по-бързо от предишния път, но това е строго индивидуално. Други пък изпитват известни затруднения и процесът на забременяване им отнема доста време, но не толкова заради физически причини, колкото от психологическа гледна точка и липса на правилна настройка. 

Какви са шансовете ви за зачеване и успешна бременност след аборт?

Над 80%-90% от жените преживяли един спонтанен аборт, се радват на успешна бременност при следващ опит. Ако обаче зад гърба си имате 2 и повече спонтанни аборта и сте над 35-годишна възраст, е добре да се консултирате със специалист преди следващи опити за зачеване.

За да намалите риска от следващ спонтанен аборт, избягвайте стреса, спазвайте здравословен начин на живот, не се пренатоварвайте физически, което не означава да не се движите, напротив, хубаво е ежедневно да се разхождате, приемайте фолиева киселина

Билки за зачеване >>>
Философия на забременяването >>>

13.01.2014/Ели Йорданова
 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Зачеване след аборт".

Още от "Зачатие"

12 причини, които пречат на зачеването

12 причини, които пречат на зачеването

Ако от дълго време искате бебе, но нещата все не се получават, е възможно да имате някой от следните проблеми, които пречат на зачеването.

От значение ли е възрастта за бременността?

От значение ли е възрастта за бременността?

Бременността е в тясна зависимост от възрастта на жената. Бременност в напреднала възраст или прекалено ранната бременност могат да крият много рискове. И все пак няма идеална, а по-скоро препоръчителна възраст за бременността.

Рисковете на мъжествеността

Рисковете на мъжествеността

Доскоро като “виновници” за безплодието се сочеха единствено жените.