13 стряскащи, но нормални неща, които правят новородените

0 коментара0/5

Или иначе казано ето защо много родители смятат новородените си за извънземни. Това са 15 от най-стряскащите, но съвсем нормални неща, които едно новородено може да прави.

13 стряскащи, но нормални неща, които правят новородените

Новородените кихат много

И това съвсем не означава, че сте ги простудили и трябва да ги навличате с три ката дрехи. Това е естествена реакция на организма в първите дни след раждането, а може и първите месеци. С кихането се изхвърлят евентуални остатъци от амниотична течност, както и малки частици, полепнали по лигавицата на носа. Съвсем нормално е в началото вашето бебе да бъде  по-чувствително към всичко, което вдишва, докато се пригоди към новите условия за живот извън корема ви.

Някои бебета имат гърди

Не се стряскайте, вашето бебе си е напълно нормално, ако има гърди. Те може да се дължат на това, че е по-пухкаво и се образуват естествени гънки по кожата. А гърдите може да се дължат и на влиянието от хормоните, които са бошували в тялото ви по време на 9-те месеца и може да са повлияли на новороденото ви. Но съвсем скоро след раждането гърдите на новороденото ви ще изчезнат.

Бебешко акне

Отново хормоните, които са бушували по време на бременността, са виновни за бебешкото акне. То е съвсем естествено и ще се изчисти от само себе си след няколко седмици.

Добави описание

Кръв в памперсите

Понякога може да откриете съвсем леки кървави остатъци в памперсите. Те обикновено шашкат родителите, но стига да са в малко количество, не са обезпокояващи. Може да се дължи на хормони или пък по-чувствителни черва. Обикновено кръвта в памперсите е проблем, който отшумява много бързо.

Странни рефлекси

В началото ще ви се струва, че новороденото ви има тикове и движенията му са повече от странни. Така например бебето ви ще се стряска много и в отговор на това ще протяга ръцете си нагоре, дори и да спи. Или пък ще спи с разперени пръсти и от сорта. Това са нормални рефлекси и липса на координация на крайниците, което води до това странно поведение. То е типично за първите 3-4 месеца, а после всичко се нормализира.

Течни изпражнения

Не се учудвайте, ако откриете в памперса експлозия от изпражнения. Съвсем нормално е те да са течни или кашести в началото, тъй като бебето е само на кърма или мляко. Също толова нормално е бебето да се изхожда след всяко хранене и това съвсем не означава, че има диария.

Лющеща се кожа

Ще ви се струва, че отглеждате гущер, който си сменя кожата. Съвсем нормално е през първите седмици кожата на бебето да бъде суха и да се сменя с нова. Очаквайте бебето ви да има и крусти или още бебешка кел - още една особеност, касаеща кожата на новородените.

Добави описание

Странни звуци

Характерно за новородените е да издават странни звуци като хъркане, хриптене, свистене, свирукане и т.н. Причината е в тесните ноздри на бебетата и късото чипо носле. А наличието на секрет допълнително залисва издаването на странни звуци.

Неспиращо хълцане

През първите месеци при бебетата не е още добре синхронизирано преглъщането и вдишването, което води до редовно и нестихващо хълцане. Това е нещо съвсем нормално и не трябва да ви притеснява, тъй като ще отмине от само себе си с порастването на бебето.

Косми по тялото

Някои бебета имат само мъх по цялото си тяло, други имат сякаш козина. Това окосмяване играе важна роля при регулирането на телесната температура на бебето в утробата на майката и след раждането бързо окапва.

Подути гениталии

При момиченцата е нормално срамните устни да са сякаш с двоен размер, а при момченцата - тестисите да са огромни, пропорционално погледнато. Всичко това е нормално, причинява се под влияние на бушуващите хормони и не след дълго се нормализира.

Пулсираща фонтанела

Мнозина се стресират от това меко място върху главата на новороденото. А още по-стряскащо е, когато усетите и дори видите с очите си, че пулсира. Това е съвсем нормално и е резултат от движението на кръвта и кръвоснабдяването на мозъка.

22.03.2018/Ели Йорданова

Още от "Бебе"

Подсичане при бебетата – полезни съвети

Подсичане при бебетата – полезни съвети

Подсичането на кожата при най-малките е често срещан проблем, който изправя майките на нокти. Какво представлява подсичането, каква е причината за появата му и най-вече как да действате. Вижте нашите полезни съвети срещу подсичане при бебетата.

5 съвета за здрава бебешка кожа

5 съвета за здрава бебешка кожа

Кожата на бебето е много нежна ето защо често е изложена на белене и сухота. За да избегнете проблемите, се нуждаете от добри хигиенни навици, използването на качествени продукти и внимателна грижа. Ето нашите 5 съвета за здрава бебешка кожа:

7 кралски традиции относно раждането

7 кралски традиции относно раждането

Кралските бебета са в светлината на прожекторите от момента на обявяването на бременността до настъпването на големия ден. Както всяко друго важно събитие и появата на нов член в кралското семейство мина през редица необичайни традиции, за които малко хора предполагат. Ето 7 от най-особените традиции в кралското семейство при появата на нов член: