5 мита за нощното кърмене

0 коментара0/5

Съществуват множество теории и митове свързани с кърменето, включително и за това как е правилно да се храни нощем новороденото. Ето защо решихме да развенчаем някои от най-често срещаните заблуди свързани с кърменето през нощта. Вижте, кои са те:

5 мита за нощното кърмене
 © istockphoto.com

Една от първите трудности, с които се сблъсква всяка майка непосредсвено след раждането са  честите нощни събуждания на бебето най-вече заради нужда от хранене. Независимо как кърмите бебето, сигурно е, че през първите месеци, то ще се буди по няколко пъти през нощта, за да се храни. Но какво е необходимо да знаем за нощното кърмене и кои са митовете, на които не бива да се доверяваме?

Кърменето през нощта е единствената причина бебето да се събужда

Нощните хранения, макар и стресиращи за новата майка, са много важни, за да се поддържа производството на кърма. Трябва обаче да се знае, че дори и да елиминирате нощните хранения, бебето няма да се събужда по-рядко. Честото пробуждане е свързано не само с глада, но и с особеностите на съня при бебетата. При новородените фазата на дълбок сън е много по-кратка отколкото при възрастните. Ето защо те могат да се събудят и при най-малкото смущение.

Не бива да се буди спящо бебето, за да се храни

Добави описание

По-голямата част от времето вашето бебе ще ви събужда и ще бъде готово да яде. Това ще се случва на всеки два и половина до три часа. Въпреки това, бебето може да се храни в продължение на два или три часа - известно като "клъстерно хранене" и след това да спи по-дълго от обикновено.

Добре е да го оставите да спи малко по-дълго от обикновено, но интервалът не трябва да надвишава четири часа. Ако вашето бебе редовно спи през времето, когато трябва да се храни, събудете го. Важно е то да свикне да се храни в едни и същи часове от деня.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 6 причини да спите заедно с бебето >>>

Ако не го кърмя, бебето няма да се събужда през нощта

Бебета, които не се кърмят, а се хранят с адаптирано мляко са склонни да се събуждат по-рядко през нощта и това е свързано с по-бавното преработване на млякото в сравнение с кърмата. Въпреки това нощните събуждания са неизбежни и съвсем естествени. Те са реакция не само на физиологичните нужди, но и на емоционалното развитие. Възбудата и впечатленията на детето от изминалия ден – ученето да стои седнал, запознаването с заобикалящия го свят са наситени с емоции действия, които бележат големи постижения и неизменно се отразяват на сънят.

Нощните хранения са по-уморителни за майките

Добави описание

Въпреки че кърменето през нощта не е лесно и месец след месец може да изглежда изморително, не може да се твърди, че майките, които кърмят нощем са по-уморени. Грижите, които се полагат за бебето особено през първите месеци са еднакво натоварващи както денем, така и нощем.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Страничните ефекти от кърменето >>>

След първите 4 месеца нощните хранения не са толкова важни

Някои хора смятат, че през нощта бебетата не търсят гърдите на майката, за да се хранят, а за да се чувстват защитени. В действителност, нощните хранения могат да са по-обилни и важни именно, защото тогава детето е по-спокойно, докато през деня е склонно да се разсейва. Ето защо е важно да не се преустановяват нощните хранения поне до шестия месец, особено ако майката кърми.

29.01.2018/ Боряна Харлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 мита за нощното кърмене".

Още от "Бебе"

С бебе на път

С бебе на път

Какво ви е необходимо, ако искате да пътувате с бебе? Преди всичко здрави нерви, спокойствие и няколко бебешки аксесоара. Пътуване с малко бебе е трудоемно, но незабравимо и забавно изживяване.

Кога трябва да се разделим с памперса?

Кога трябва да се разделим с памперса?

Памперсите са истинско спасение за съвременните майки, тъй като се грижат за детското здраве и хигиена, като в същото време успяват да ограничат купчината с бебешки дрешки, които чакат да бъдат изпрани. Кога обаче е време да се разделите с памперса?

СПА процедури за бебе - какви са здравословните ползи

СПА процедури за бебе - какви са здравословните ползи

СПА-то за бебета е познато от 3-4 години и става все по-популярно. Вече и бебетата могат да посещават специализирани за най-малките СПА центрове, които доказано им действат положително в здравословно и емоционално отношение.