5 съвета за здрава бебешка кожа

0 коментара0/5

Кожата на бебето е много нежна ето защо често е изложена на белене и сухота. За да избегнете проблемите, се нуждаете от добри хигиенни навици, използването на качествени продукти и внимателна грижа. Ето нашите 5 съвета за здрава бебешка кожа:

5 съвета за здрава бебешка кожа
 © istockphoto.com

При раждането, кожата на бебето не може да разчита на ефективна система на защита: роговият слой на кожата е малък, дермата има минимално количество на колаген, еластични влакна са фини и незрели, имунитетът все още не се изградил.

Това е нестабилно състояние на кожата, както от гледна точка на бактериална флора, така и по отношение на рН, което все още не защитава кожата и я оставя податлива на външни агресори.

Поради тази причина проблеми като сухота, обриви и раздразнения са много чести през първите месеци от живота на детето.

5 съвета за здрава детска кожа

Добави описание

Именно поради чувствителността на бебешката кожа,към хигиената и грижите за нея трябва да се подхожда отговорно. Ето какво съветват специалистите и кои са правилата, които трябва да спазват родителите на новородени:

1. Не повече от 2-3 бани на седмица: рутинните 2-3 бани седмично, с пълно потапяне на бебето, са достатъчни, за да се гарантира хигиена без да се натоварва кожата.

2. 10 минути, не повече: ваната трябва да продължи най-много 5-10 минути.

3. Внимание към очите: сапуна и шампоан, който използвате не трябва да дразнят очите.

4. Препоръчително е неутралното рН: козметичните продукти трябва да имат неутрално рН, да бъдат деликатни към кожата и овлажняващи.

5. Безопасни и тествани продукти: продуктите за деца, трябва да са разработени по специални формули, основаващи се на специфични изследвания и трябва да бъдат правилно тествани, за да се осигури максимално качество и адаптивност.

Пазете се от фалшиви митове

Съществуват фалшиви митове, легенди и широко разпространена информация за детската хигиена, която може да доведе до неправилни грижи и проблеми. Пример за такъв фалшив мит са заклеймяването на парабените, като особено опасни, когато те са необходими за поддържане на микробиологичната цялост на козметичния продукт. Важно е да се консултирате с вашия педиатър при избор на детска козметика и по-често да използвате естествени продукти.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Подсичане при бебетата – полезни съвети >>>

Не забравяйте за масажа

Добави описание

Масажът е особено важен и препоръчителен, тъй като ви помага в  грижата за кожата на бебето, има успокояващ ефект и помага за заспиването. Освен това стимулира мускулите и нервната система и насърчава връзката между родителите и детето.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 съвета за здрава бебешка кожа".

Още от "Бебе"

Как да четем на най-малките – съвети и техники

Как да четем на най-малките – съвети и техники

Как да запознаем детето с четенето, какъв тип книжки са най-подходящи и кои са най-лесните и ефективни техники, с които да събудим интереса на най-малките към тях? Научете отговорите на тези въпроси и още полезни съвети тук:

Колко голямо е бебето при раждане?

Колко голямо е бебето при раждане?

Големината на бебето при раждане носи със себе си много въпросителни и немалко притеснения. От големината на бебето зависи както как ще протече раждането, така и здравословното състояние на бебето.

Какво да правим, когато кърмата намалее

Какво да правим, когато кърмата намалее

Не бързайте да я спрете. С това ще навредите на бебето. За да възстановите кърмата: