6 причини да смятате новородените за извънземни

0 коментара0/5

Всички казват, че новородените били най-сладките същества. Но признайте, че сте си помисляли колко много приличат на извънземни и в това няма нищо сладко. Ето 6 основателни причини наистина да смятате новородените бебета за извънземни.

6 причини да смятате новородените за извънземни

Новородените са покрити с всякакви течности

Те наистина приличат на пришълци, покрити от слузест слой, съдържат кръв, урина, мекониум, амниотична течност и прочие. Освен това кожата на бебето е покрита и от вещество (верникс) подобно на крем, което го предпазва от инфекции в утробата през 9-те месеца, а след раждането същото това вещество запазва телесната температура на бебето и го предпазва от бактериите, с които за пръв път се среща бебето.  

Главата на бебето е сплескана точно като на извънземните от филмите

Повечето бебета, родени по естествен начин, са с глави, наподобяващи пъпеш. Това се случва поради факта, че черепът на новородените е все още мек и не напълно оформен, което позволява на главата на бебето по-лесно да премине през родовия канал, макар и това да доведе до деформация. Но тя е временна и след няколко седмици главата на бебето ви ще е съвсем кръгла.

Фонтанела - какво трябва да знаете за нея? >>>

Добави описание

Някои новородени са покрити с козина

Има новородени, които на допир са като мъхести праскови. Това окосмяване се нарича лануго и е нещо съвсем нормално. Има защитни функции, докато бебето е в утробата, и спомага за задържането на кремообразното вещество верникс върху кожата. Окосмяването обикновено пада изцяло до няколко седмици. 

Новороденото ви може да бъде насинено

Натъртвания, охлузвания,прегънати уши са съвсем нормални неща, които могат да бъдат забелязани у едно новородено. Също и подути гениталии и наличие на гърди, кръстосан поглед и какви ли още не физиологични особености.

Кожата на новородените се лющи

Ако новороденото ви прилича на змия, която сменя кожата си, не се безпокойте. И много други родители са виждали абсолютно същото при току-що родилото им се бебе. 

13 стряскащи, но нормални неща, които правят новородените >>>

Много новородени са лилави, сини, тъмно червени или жълти

Тялото на новородените все още не може да регулира добре температурата си, което води до особените цветове на кожата. Наличието на жълтеница пък води до обагряне на кожата в жълто или оранжево.

Защо новородените страдат от жълтеница? >>>

10.05.2018/Ели Йорданова

Още от "Бебе"

Как да осигурим най-доброто за развитието на бебето

Как да осигурим най-доброто за развитието на бебето

Още от раждането може да осигурявате всекидневен контакт на бебешката кожа до свеж въздух, като взимате необходимите мерки, разбира се.

Ваксиниране на бебе - правила и препоръки

Ваксиниране на бебе - правила и препоръки

Колко и какви ваксини ще бъдат поставени на бебето ви? Кога е препоръчително ваксинирането да се отложи? Какво странични ефекти може да има след поставяне на ваксина?

Детска кухня или кухнята на мама?

Детска кухня или кухнята на мама?

След като вече сте захранили детето, идва въпросът дали да го запишете на детска кухня, или сами да му готвите храната. Вижте какви са плюсовете и минусите на детската кухня и на домашно приготвеното бебешко меню.