8 съвета за стимулиране на лактацията

От 0 коментара0/5

Лактация е периодът, през който млечните жлези могат да произвеждат кърма. Какво да прави майката обаче, когато страда от недостиг на кърма? Вижте 8 съвета за стимулиране на лактацията.

8 съвета за стимулиране на лактацията
 © istockphotos.com

Пийте повече вода

Не говорим за прием на повече течности, включително и сокове, а конкретно на вода, защото тя е съществена съставка за образуването на кърмата. Дехидратацията на организма води до по-слаба лактация. Така че ако нормално на човек се препоръчва да пие по 8 чаши вода на ден, то на кърмещите майки се изискват до 13 чаши.

Вижте също: Пози за кърмене - класически и алтернативни

Яжте овесени ядки

Установено е, че овесените ядки също допринасят за стимулиране на лактацията. Освен това са богати на фибри и ви зареждат с енергия - две неща, от които несъмнено се нуждаете, докато кърмите.

Хапвайте моркови

Морковите трябва да влязат в менюто ви след раждането, защото са богати на бета каротин, а това е ензим, който е необходим на тялото за добра лактация. Освен това с тях повишавате и нивата на калий в организма.

Опитайте със сусам

Предимството на сусама в случая, че стимулира лактацията и зарежда организма с калций, който успявате да предадете и на детето. Най-добре хапвайте сусамов тахан - така ще задоволите и глада за сладко.

Вижте също: Грешките, които правите при кърмене

Добави описание

Богато меню

Колкото и да искате да си върнете фигурата от преди бременността, диетите трябва да почакат. Бедното меню и строгият хранителен режим води до по-слаба лактация. Жените, които кърмят, трябва да приемат с 500 калории повече от останалите. Затова яжте храни, богати на протеини и полезни мазнини (авокадо, сьомга, яйца).

Пийте чай от фенел

Чаят от фенел е като универсално лекарство след раждане. Помага за по-добра лактация, а и облекчава коликите на детето. Ако нямате под ръка луковица на див копър, може да си приготвите чай и от семена и стръкчета обикновен копър.

Яжте кайсии

Сушени или пресни, няма значение - кайсиите ще ви помогнат да стимулирате лактацията и ще допринесат за възстановяване на хормоналния баланс. Освен това са богати на калций и фибри.

Вижте също: Възпалени гърди след кърмене

Добави описание

Кърмете без график

Сигурно ще ви е по-лесно, ако детето следва някакъв определен график на хранене, но в началото, за да стимулирате лактацията, трябва да забравите за този план. Колкото по-често му давате да сучи, толкова повече кърма ще имате. Самото кърмене се смята за най-добрия и сигурен начин да стимулирате лактацията.

 

Още за: кърмене

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "8 съвета за стимулиране на лактацията".

Още от "Бебе"

Първа помощ за бебето

Първа помощ за бебето

Бебето създава много радост на всички вкъщи, но грижите и вниманието за него са големи.

Поникване на първите бебешки зъби

Поникване на първите бебешки зъби

Поникването на първите бебешки зъби определено е от онези големи събития, които вълнуват всички вкъщи. Понякога обаче поникването на млечните зъби е съпроводено от болки и дискомфорт. Какво трябва да знаете за поникването на първите бебешки зъби?

Подготовка за кърмене

Подготовка за кърмене

Всяка бъдеща майка е добре да има психическа и физическа подготовка за кърмене. Това е необходимо, за да кърмите успешно своето бебе. Първата крачка е започването с подготовка на гърдите за кърмене още преди самото раждане.