Белият шум – в помощ за по-пълноценен сън на бебетата

0 коментара0/5

Какво представлява белият шум и защо успява да бъде ефективно средство за приспиване на бебетата? Ето всичко, което трябва да знаете:

Белият шум – в помощ за по-пълноценен сън на бебетата
 © istockphoto.com

Какво е бял шум?

Наречен така по аналогия с бялата светлина, която съдържа в себе си всички цветове, белият шум всъщност е сбор от всички звукови честоти. Те могат да се произвеждат по механичен път като например тези, издавани от прахосмукачката, пералната машина, вентилатора или от природни стихии - вятър, дъжд и др.

Как действа?

Това е звук, не само действа успокояващо, но също така помага и за концентрацията, защото прикрива неприятните шумове и позволява на мозъка да не ги чува. Всъщност белият шум е повтарящ се, ритмичен звук, който позволява на човешкия мозък да не възприема никакви външни смущения и да пренебрегва прекалено силните честоти. По този начин спомага за успокояване на ума и тялото и прави заспиването много по-лесно.

Добави описание

За бебетата, особено новородените е светът изглежда много по-различен и неестествен в сравнение с корема на мама, с който са свикнали.

Там те постоянно са били изложени на шума от кръвта, която циркулира в плацентата – един постоянен и повтарящ се звук, с който са свикнали и който ги успокоява, казва американския педиатър Харви Карп.

След като се роди обаче бебето изведнъж се оказва в една много по-тиха среда, която му е непозната. Шумът, който създават течащата вода, морските вълни, прахосмукачката и т.н. наподобяват на бебето звуците, с които то е свикнало в утробата и го карат да се чувства сигурно и спокойно и защитено.

При бебетата REM фазата на съня е два пъти по-честа, отколкото при възрастните. Това и една от причините за честото събуждане. Белият шум помага на децата да не се будят между отделните фази и да имат пълноценен цикъл на съня.

Добави описание

Белият шум можете да откриете под формата на компакт дискове, в сайтове за видео споделя, а също така и като приложение за мобилни телефони. Без значение, кой вариант ще изберете имайте предвид следните особености:

  • Не е препоръчително силата на звука да бъде по-голяма от 50 децибела, ако нямате възможност да измерите с точност, ориентирайте се по комфортната за вас сила.
  • Когато искате да използвате белия шум, за да успокои бебешкия плач, е необходимо той да бъде една идея по-силен, за да може детето да го забележи въпреки своя глас.

22.01.2018/Боряна Харлова

 

А вие използвали ли сте бял шум за приспиване и успокояване на бебето? Споделете ни вашите впечатления от тази практика.

Още от "Бебе"

Пъпната връв

Пъпната връв

Пъпната връв e анатомичната връв, която свързва бебето и плацентата. Пъпната връв е жизнено важна за развитието на плода, защото чрез нея той се свързва с майката. От емоционална гледна точка пъпната връв има значение за бъдещето на малкия човек.

Погача за новородено

Погача за новородено

Един от задължителните обичаи след раждането на бебето е да му се направи погача за 40-тия ден. Как протича празникът и защо е важно да се прави погача за новородено - ето какво трябва да знаете.

Какъв е цикълът на сън при бебето?

Какъв е цикълът на сън при бебето?

Сигурно очаквате вашето новородено да прекарва в сън 13–16 часа в денонощието; 6 до 8 часа в 45-минутни до 3-часови дремки през нощта и деня? На едно бебе са му необходими от 5 до 25 седмици, за да установи своя модел за сън и будуване през деня и нощта.