Детска кухня или кухнята на мама?

0 коментара0/5

След като вече сте захранили детето, идва въпросът дали да го запишете на детска кухня, или сами да му готвите храната. Вижте какви са плюсовете и минусите на детската кухня и на домашно приготвеното бебешко меню.

Детска кухня или кухнята на мама?

Защо да запишете детето на детска кухня?

За да запишете детето на детска кухня, вече трябва да сте го захранили със задължителните за възрастта храни. Освен това трябва да е навършило десет месеца и до момента да не са установени някакви по-сериозни хранителни алергии или стомашни проблеми, които да се изострят.

Две са основните предимства на детската кухня - удобство и разнообразие. От една страна, готовото детско меню улеснява майката, като й спестява допълнителна работа около печката. Освен това повечето частни детски кухни предлагат услугата "доставка до дома", така че при лошо време дори не се налага да излизате. 

Добави описание

Полезно е и за детето, защото по този начин му осигурявате разнообразно меню всеки ден, което да го зарежда с всички необходими витамини и минерали, от които се нуждае организмът му на конкретната възраст. Вече много от детските кухни включват в менютата си и модерните суперхрани - киноа, лимец, чиа, елда. Някои родители смятат, че така от рано учат детето да се храни здравословно и да опитва нови, полезни продукти.

Вижте също: Захранване на бебето - с какво да започнете

Друго предимство на детската кухня се крие в чисто финансовата страна на въпроса. Много майки смятат, че няма да им излезе по-изгодно, ако се заемат сами да приготвят менюто на бебето. Към момента частните детски кухни предлагат еднодневно меню от 3 части на цена средно около 5 лева, като при закупуване на седмичен или месечен пакет се предлагат и отстъпки. Държавната кухня пък излиза почти наполовина по-евтино.

Добави описание

Кухнята на мама - най-добрият избор

Въпреки предимствата на детската кухня, много майки залагат на домашно приготвената храна. Най-голямото предимство, което изтъкват, е че знаят какви продукти са използвали и как е приготвена самата храна. Набляга се повече на пресни плодове и зеленчуци и се избягват храни със съдържание на захар, консерванти и други стабилизатори. Има я също сигурността, че не предлагат нищо, което предварително е било запържвано или съдържа повече мазнина, а супите са без застройки, които иначе могат да разстроят бебешкия стомах.

Вижте също: Захранване със сокове - за и против

Другият довод в полза на кухнята на мама е, че не отнема толкова време, колкото противниците й изтъкват. Някои избират да съобразят семейното меню с това на бебето и така не се налага да готвят за всеки поотделно. Що се отнася до разнообразието, то също се приема като въпрос на навик - готви се в по-малки дози, за да не застоява храната. Зеленчуковите и плодови пюрета пък се приготвят бързо, а след това могат да бъдат съхранявани в хладилника или фризера, така че винаги да имате нещо готвено под ръка.

Добави описание

Някои избират домашно приготвената храна пред другата, защото не одобряват менюто на детската кухня. Именно въвеждането на продукти, които родителите не консумират вкъщи, е причина да се откажат, защото смятат, че така по-късно детето ще отказва да яде от общата храна и ще проявява капризи.

И не на последно място, приготвеното от мама е най-вкусно, защото е направено с най-много любов и внимание.

А вие коя от двете кухни предпочитате за вашето дете? 

21.02.2018/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Детска кухня или кухнята на мама?".

Още от "Бебе"

Звездните бебета на 2017-та година

Звездните бебета на 2017-та година

Ето кои са най-известните звездни бебеша, родени през 2017 година.

Захранване на бебето - съвети

Захранване на бебето - съвети

Захранването е важен процес от отглеждането на детето. Майчината кърма е жизнено необходимо за бебето, но идва момент, когато поемането на друга храна става наложителна. Какво трябва да знаем за захранването на бебето?

Звездни бебета, които очакваме през 2018-та

Звездни бебета, които очакваме през 2018-та

В последните седмици на 2017-та много звезди двойки обявиха, че очакват нови попълнения в семейния състав. Новините бяха приети с изненада за едни и с радост за други. Вижте кои ще са звездните бебета, които да очакваме през 2018-та година.