Колан за прохождане - за и против

1 коментар0/5

Купували ли сте колан за прохождане на вашето бебе? Имате ли позиция по казуса дали те са полезни за първите стъпки на детето, или по-скоро могат да му навредят? Вижте какви са доводите "за" и "против" купуването на колан за прохождане.

Колан за прохождане - за и против
 © istockphotos.com

Какво представлява коланът за прохождане?

Коланът за прохождане може да изглежда по различен начин. Най-изчистените модели представляват три съединени каишки, които се закопчават на гърба. Едната от тях е по-дълга и с нейна помощ контролирате детето. По-модерните варианти представляват нещо като късо потниче или раничка, която слагате на бебето и от която излиза една по-дълга дръжа. Коланът за прохождане може да се ползва както от по-малки деца, които са започнали да правят първи стъпки, така и от по-напреднали. Смята се обаче, че възрастта между 13 и 14 месеца е най-подходяща за използването на колан за прохождане.

Вижте също: Съвети при избор на легло за бебето

Добави описание

"За" купуването на колан за прохождане

Подобно на проходилките, коланът за прохождане се купува с цел подпомагане на детето при първите му стъпки. Използва се по-скоро за "сухи тренировки", така че бебето да свикне с идеята да прави крачки, да се чувства по-стабилно и спокойно и това да му даде стимул да продължи с опитите за прохождане.

Някои майки купуват колан за прохождане, защото смятат, че така предпазват детето от по-чести удряния и падания. Други пък го намират за удобен, защото с него не се налага да вървят наведени над детето и така няма опасност от болки в кръста или в ръцете. Трети го използват и до по-късна възраст, защото твърдят, че такъв тип колан е идеален за контрол над по-енергичните деца. Препоръчват го за употреба на по-оживени места, където има риск детето да се изгуби сред хората.

Вижте също: Кога е най-добре да захраните бебето?

Добави описание

"Против" купуването на колан за прохождане

Повечето доводи обаче са "против" купуването на колан за прохождане. Първо, рехабилитатори и ортопеди не препоръчват каквато и да е намеса в процеса на прохождане, защото така може да увредите походката на детето или дори да изкривите костите. По същата причина отхвърлят също проходилките и бънджи люлката. Другият проблем е, че детето може да свикне да има опора и след това да се чувства по-несигурно, когато трябва да направи само първите си крачки.

Освен това повечето пъти то се отпуска напред, така че коланът поема цялата му тежест. В резултат на тази стойка могат да се получат зачервявания в зоната на гърдите и мишниците, както и протриване на кожата. Не на последно място, много майки отричат коланите за прохождане, защото смятат, че е унизително за детето и ги оприличават на каишки за домашни любимци.

7.02.2018/ Христина Спасова

1 коментарДобави коментар »

leilei

От leilei14.02.2018, 21:17 ч.

Предпочитам да го държа аз.

Виж всички коментари за "Колан за прохождане - за и против".

Още от "Бебе"

Рецепти за домашно бебешко пюре

Рецепти за домашно бебешко пюре

Приготвянето на домашно бебешко пюре е лесна задача, която не изисква специални кулинарни умения. Ето няколко полезни рецепти за домашни бебешки пюрета, а може да измислите и свои в зависимост от вкусовите предпочитания на бебето.

Какво трябва да знаем за повиването

Какво трябва да знаем за повиването

Повиването е много стара практика, която днес преживява своето възраждане. Открийте полезните действия и начините за прилагане на тази полезна практика.

7 кралски традиции относно раждането

7 кралски традиции относно раждането

Кралските бебета са в светлината на прожекторите от момента на обявяването на бременността до настъпването на големия ден. Както всяко друго важно събитие и появата на нов член в кралското семейство мина през редица необичайни традиции, за които малко хора предполагат. Ето 7 от най-особените традиции в кралското семейство при появата на нов член: