Мей-тай слингът - още един начин да бъдеш близо до бебето си

От 0 коментара0/5

Мей-тай слинът позволява на бебето да усеща непрекъсната близост със своята майка, като същевременно дава свободата, за която повечето родители копнеят. Какво всъщност представлява мей-тай слингът и дали е подходящ за вас, научете от интервюто с Албена Танева.

Мей-тай слингът - още един начин да бъдеш близо до бебето си
 © P.S. Обичам те

„Вдъхновена от безкрайната любов между майката и нейното бебе, аз реших да продължа една традиция, започнала своята история преди много години в древния Изток. Мей Тай слингът ми помогна да отгледам моята дъщеря близо до мен, да ѝ дам топлината и сигурността, от която тя се нуждае. И вече знам, че няма нищо по-ценно от това да видиш света през очите на своето дете и да му покажеш, че няма от какво да се бои, защото има ТЕБ!“

Това красиво послание получава всеки, който реши да се сдобие с мей-тай слинг. Негов автор е Албена Танева, създател на бранда „P.S. Обичам те“. С нея си поговорихме за това какво всъщност представлява мей-тай слингът, какви са неговите ползи по отношение на бебето и защо всяка майка би се радвала да го притежава.

През месец май (07.05.-13.05.) отбелязахме Европейската седмица на бебеносенето. Тазгодишното мото на кампанията беше: „Носенето свързва“. Какви други ползи може да посочиш?

Прекрасно мото на тазгофишната кампания. Това беше моето основно вдъхновение, когато реших да произвеждам мей-тай слинговете. Чувството на топлина, мекота, уют и близост, което ти дава бебеносенето е несравнимо. Носените бебета са много по-спокойни. Смятам, че това е едно от основните неща, за които мога да започна да говоря, когато става дума за ползите от бебеносенето.

Доказано е, че три часа носене на ден намалява плача на бебето с до 50%. А кои родители не мечтаят за спокойно и щастливо бебе? :)

Освен това бебеносенето помага изключително много в случаи, когато бебенцето се роди преждевременно. Тогава крехката нервна система на новороденото се нуждае от близостта и топлината на майката – да усеща ритъма на сърцето й, дъха й, движението на тялото й. По този начин много по-лесно успява да премине през трудния период на адаптация към външния свят, да навакса по-бързо тегло. След това идват и куп други предизвикателства, с които ще се сблъска малкото човече в най-скоро време като например равновесието, а носенето стимулира мозъка на бебето точно в областта, където се крият решенията на тези препятствия.

Благодарение на гушкането, то ще се справи по-лесно с гравитацията и ще започне по-лесно да прави опити да се изправя.  Ето и още няколко предимствана на бебеносенето - придвижването е много по-лесно и бързо, имаме совбодата да правим толкова много неща и то заедно с детето си – да спортуваме, да готвим, да рисуваме, изобщо помага и на родителя да бъде повече себе си.

Добави описание

Снимка: P.S. Обичам те

Ти си създателка на бранда „P.S. Обичам те“, предлагащ мей-тай слингове с атрактивен дизайн. Разкажи ни повече какъв е произходът на мей тай слинга, какво представлява той и с какво твоята осъвременена версия се различава от първоизточника?

Мей –тай слингът има хилядолетна история и идва от Изток. Затова често носи наименованието „азиатски слинг”.  Мей-таят представлява широко правоъгълно парче плат, което придържа бебето и четири широки, дълги ленти, които да фиксират слинга и бебето, и да осигурят комфорт, стабилност и правилна позиция. Версията на „P.S. Обичам те” се придържа към тази добре изпитана стара традиция, като добавя щипка европейко излъчване с модерни и стилни десени, качествени материали и много внимание към детайла.

Как реши да създаваш мей-тай слингове и откъде почерпи вдъхновение за красивото име на бранда ти – „P.S. Обичам те“?

Мисля, че на първия въпрос отговорът е предвидим. Майчинството ме вдъхновеи да започна да шия мей-тай слингове. Целта ми беше да създам красиви, стилни, удобни и качествени носилки. Истината е, че когато родих преди пет години и носех моята дъщеря в слинг това си беше рядко срещано.  Хората ме гледаха като музеен експонат. В България тогава от ергономичните носилки бяха популярни само шал слингове и слингове с халка и то в един много тесен кръг от хора. Мей- таят беше напълно непознат. Сега бебеносенето стана мода, което може само да ме радва :)

А относно името, то се роди преди идеята за слингове. Един ден просто изплува в съзнанието ми това „P.S. Обичам те” и си казах, че когато някой ден създам нещо мое, то ще носи това име. Слинговете пък се оказаха точния продукт, защото чрез носенето в слинг ние казваме без думи „Обичам те” на най-милото ни, а и на самите нас. Подарък с послание.:)

С какво мей-тай слингът е по-добър от кенгуруто и ергономичната раница?

Първото и много важно нещо е да разграничим ергономичната раници и различните видове слингове от кенгуруто. Първите са така наречените ергономични носилки и не бих казала, че едната е по-добра от другата.

Много е индивидуално и всеки родител трябва да пробва и да усети коя носилка пасва най-добре на него и на неговото бебе. Важното обаче е, че ерго носилките осигуряват правилна стойка и равномерно разпределяне на тежестта както при бебето, така и при носещия. При  кенгуруто това липсва. Тежестта на детето се поема от тясно парче плат, което не позволява правилно позициониране на тазобедрените стави.

От своя страна ергономичната носилка обхваща гръбчето, седалището и отчасти бедрата. По този начин бебето „олеква” и това позволява да бъде носено по-дълго време без да създава дискомфорт на носещия. Освен това носенето с лице напред (както е при кенгуруто) не е препоръчително по няколко причини.

От ергономична гледна точка тази позиция не осигурява на бебето естетсвената извивка на гръбнака, главичката няма опора, а от психологична – води до хиперстимулация, тъй като бебечето непрекъснато наблюдава какво се случва около него без да има възможност да се отпусне и „оттегли” от външния свят, когато има нужда. Хиперстимулацията води до неспокоен сън и нервност.

Добави описание

Снимка: P.S. Обичам те

В кои случаи мей-тай слингът превъзхожда количката и кога родителите трябва да предпочетат него?

Аз трудно мога да кажа кога родителите да предпочетат количката, защото  почти не съм ползвала такава. Алина, дъщеря ми, никак не обичаше да седи в количка. Мисля, че още в самото начало просто не се спогодиха. Сякаш й беше твърде просторно и самотно там :) На един определн етап, към деветия месец, започна за кратко да се вози, защото вече беше любопитна и седейки в количката с лице напред, можеше да разглежда, но спрях ли на едно място за повече от три минути наставеше бунт. Виж, със слинга такъв проблем не е имало. Там винаги е била спокойна :)

Каква е най-малката възраст, от което едно бебе може да започне да се носи в мей-тай слинга и докога слингът може да се използва?

Мей-тай слинът може да се ползва, ако бебечето е с тегло над 3.500 килограма. Реално погледнато почти от самото начало. Максималното тегло, което може да поеме пък е 16 килограма.

Аз линчо ползвах само мей-тай слинг и не съм купувала друга носилка, защото както ти казах, тогава бебеносенето не беше добило такава популярност и нямаше толкова голям избор. Сложих Алина в слинг някъде около 40-я ден и я носех до към три години и половина.  Страхотно улеснение беше за мен мей-тая.

Колко голямо трябва да бъде бебето, за да може да се носи със слинг на гърба?

Попринцип на гръб може да  се носи след  седмия, осмия месец, но аз лично предпочитах да нося на гръб след година, година и половина. Чувствах се по-спокойна, защото Алина вече беше по-голяма, стоеше стабилно, а това е много важно при носене в тази позиция. Но това е нещо индивидуално. Смятам, че всеки родител усеща своето дете и трябва да слуша именно интуицията си. Бебеносенето всъщност е прекрасно, защото ни връща към корените ни. Учи на нещо безценно – доверие. И помага да създадем една връзка с детето  отвъд  думите, което е незаменимо. Навремето дори в България жените са носели децата си в така наречените цедилки, които много наподобяват мей-тай слинга.

Добави описание

Снимка: P.S. Обичам те

Мей-тай слингът може ли да бъде носен и от бащи?

Ограничения не съществуват! Бащи, баби, дядовци. Окуражавам всеки да пробва. Скоро имах удоволствието да се срещна с един бъдещ дядо, който взе един слинг, за подарък на дъщеря си, която очаква бебенце и един слинг, който да ползват той и жена му. Слинговете на „P.S. Обичам те” са универсален размер, предлагат няколко различни възможности за връзване и това ги прави лесно приспособими към всеки.

Какво би казала на родителите, които се колебаят дали да използват слинг?

Мисля, че казах доста неща до сега. След думите идва личното усещане. Вече има безброй възможности да се пробват различни носилки. Аз самата винаги откликвам на родителите при желание за лична среща. Контактът с тях е удоволствие за мен, а и ми дава обратна връзка за продукта, което помага за подобряването му. Смятам, че в това консуматорско време, в което живеем, личното отношение е нещото, което прави един продукт стойностен и различен. Така че това, което ще кажа на родителите е: пробвайте да носите своето бебенце близо до сърцето си и ще разберете всичко, което с думи не може да бъде казано. Моята работа е само да подкрепя импулса.

Пожелай нещо за всички настоящи и бъдещи майки, които в момента четат тези редове 

Желая на всички майки, а и на татковците, да прекарват пълноценно  времето с децата си. Да забравят от време на време да бързат. На мен все по-често ми се налага да си припомням, че всичко в живота е преходно и няма нищо фатално освен това, че не сме се насладили на моментите с любимите си и най-близки хора. Защото след време няма да си спомняме за недоволния шеф или нервната продавачка в магазина, а за първия път, когато сме чули „ Мамо, обичам те”.  Моят беше  на 8/09/2014г. :)

P.S. Обичайте се!

Добави описание

Снимка: P.S. Обичам те

*По случай денят на детето, а и за да се отпразнува третата годинка на бранда, всички слингове ще бъдат с 20% отстъпка от редовната цена до 10-и юни

Още от "Бебе"

Методът Фърбър - оставете детето да плаче

Методът Фърбър - оставете детето да плаче

Методът Фърбър е един от най-противоречивите подходи във възпитанието на децата. Научете повече за метода, заблудите, свързани с него, както и как да го прилагате, за да научите детето си на самостоятелност.

От пълзене към прохождане на бебето

От пълзене към прохождане на бебето

Мечтата на всяка майка е да види как бебето й пропълзява, а не след дълго и прохожда самостоятелно. Кога се случва всичко това, нужно ли е бебето да използва помощни средства при прохождането и каква е вашата роля в този важен за детето период?

Безплатни прегледи на слуха на бебета

Безплатни прегледи на слуха на бебета

Безплатни прегледи на слуха на бебета в „Токуда Болница София.