Методът Фърбър - оставете детето да плаче

0 коментара0/5

Методът Фърбър е един от най-противоречивите подходи във възпитанието на децата. Научете повече за метода, заблудите, свързани с него, както и как да го прилагате, за да научите детето си на самостоятелност.

Методът Фърбър - оставете детето да плаче
 © istockphoto.com

Кой е д-р Фърбър?

Д-р Ричард Фърбър, на когото се кръстен методът, е педиатър. Той е основател и е бил директор на Центъра за проблеми със съня при децата в Детската болница в Бостън, САЩ. През 1985 г. Фърбър публикува книга, която разбунва духовете, защото представя нов и доста различен, за мнозина жесток, метод за приспиване на бебето.

Т.нар. „фърбъризиране“ означава бебето да се научи да заспива само. Без приспивни песни, без люлеене, без носене на ръце и други подобни методи, познати на майките открай време.

Същността на метода Фърбър

Методът Фърбър има своите почитатели и противници. Любителите на метода Фърбър казват, че действа и всъщност помага на детето да е по-самостоятелно, като в същото време дава повече време на родителите. Противниците на метода Фърбър твърдят, че оставянето на детето да плаче, докато заспива, оставя дълбоки психо-емоционални белези.

Вижте също:

Как да се справим с умората, когато детето не заспива>>>

Според д-р Фърбър детето може да се научи да се приспива само, като най-подходящата възраст това да се случи е между 3-тия и 5-тия месец. Според някои педиатри методът не бива да се прилага на бебета под 6-месечна възраст.

Най-често чуваното клише за метода Фърбър е, че учи детето да се приспива само, след като се изтощи от плач. Всъщност целта е постепенно да се приучи детето на самостоятелност. Това обаче не означава, че тази самостоятелност трябва се плати с цената на неутешим плач.

Методът Фърбър: Стъпка по стъпка

  • Стъпка 1

Родителите трябва да заложат на ритуалите преди да оставят детето в креватчето. Топла баня, масаж и куп други действия, символизиращи любовта и привързаността на родителите към детето.

метод на д-р фърбър, метод фърбър, методът фърбър, метода фърбър

  • Стъпка 2

След това детето трябва да се остави будно в леглото и родителите да излязат от стаята. Важно е детето да има своя собствена стая, а не да спи в тази на родителите. В началото родителите трябва да отидат при детето след 3 минути, след това след 5 минути и после след 10 минути в рамките на първата вечер.

На втория ден родителите трябва да се върнат в стаята след 5, 10 и 12 минути. Ежедневно времето на първото, а заедно с това и на следващите връщания в стаята, се увеличава, като на седмия ден първото влизане в стаята е на 20-тата минута.

Най-важната част от метода Фърбър е, че детето трябва да се слага будно в креватчето

По време на тези връщания в стаята родителите могат да успокояват, да галят, да говорят на детето. Но в никакъв случай не бива да го вдигат на ръце и трябва да излязат от стаята, преди да е заспало.

Няколко седмици прилагане на метода Фърбър всъщност научават бебето, че плачът няма да му донесе нищо повече от кратко посещение от родителите. Смята се, че детето постепенно ще се научи да заспива само, като периодите, в които то плаче ще намаляват и успокоението ще се случва все по-бързо.

 

Колко точно трябва родителите да чакат е описано в таблицата долу:

ДЕН

ПЪРВО ЧАКАНЕ

ВТОРО ЧАКАНЕ

ТРЕТО ЧАКАНЕ

ПОСЛЕДВАЩИ ИЗЧАКВАНИЯ

1-ви 3 минути 5 минути 10 минути 10 минути
2-ри 5 минути 10 минути 12 минути 12 минути
3-ти 10 минути 12 минути 15 минути 15 минути
4-ти 12 минути 15 минути 17 минути 17 минути
5-и 15 минути 17 минути 20 минути 20 минути
6-и 17 минути 20 минути 25 минути 25 минути
7-ми 20 минути 25 минути 30 минути 30 минути

 

Заблуди за метода Фърбър

Най-голямата заблуда за метода Фърбър е, че родителите просто трябва да зарежат детето си да плаче само в стаята. Тези периоди на изчакване и „посещение“ всъщност осигуряват на бебето комфорт и сигурност, че все пак не е напълно само, без да го оставят неволно да „манипулира“ родителите с плача си.

Не е вярно обаче, че според този метод детето трябва да заспи от изтощение, защото е плакало.

Д-р Фърбър вярва в ефективността на метода си. Според д-р Фърбър обаче неговият метод не е за всеки родител и хората трябва сами да преценят дали прилагането на метода няма да е прекалено стресиращо за тях като родители.

05.03.2018/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Методът Фърбър - оставете детето да плаче".

Още от "Бебе"

С новородено навън – за и против

С новородено навън – за и против

Един от въпросите, който предизвиква дебати сред майките, е свързан с това, кога е идеалното време за първи разходки с новороденото навън. Някои предпочитат да изчакат, докато други бързат да излязат. С новородено навън – за и против.

Ако детето ви страда от астма

Ако детето ви страда от астма

Спрете цигарите и окосете градинките пред дома си, ако децата ви страдат от астма.

Как да режем ноктите на бебето – съвети и препоръки

Как да режем ноктите на бебето – съвети и препоръки

Как да трябва да се режат ноктите на новородените и малките деца? Ето някои съвети, които да ви помогнат да се справите с тази нелека и често съпроводена от плач и съпротивление, задача.