Погача за новородено

0 коментара0/5

Един от задължителните обичаи след раждането на бебето е да му се направи погача за 40-тия ден. Как протича празникът и защо е важно да се прави погача за новородено - ето какво трябва да знаете.

Погача за новородено
Погача за новородено © istockphotos.com

Защо се прави погача за новородено?

Погачата за новородено се прави на 40-тия ден след раждането на бебето. Смята се, че до тогава майка и дете са били между живота и смъртта, бебето е било "нечисто", но сега е време то да бъде представено на света. В църквата се чете така наречената "чиста молитва" (или още майчина). Прието е да носите по бутилка вино и олио, но тъй като във всяка църква е различно, по-добре попитайте в тази, на която сте се спрели. 

Погледнато от здравословна гледна точка, смята се, че 40 дни са достатъчни детето да изгради имунитет, преди да се срещне с външни хора.

Добави описание

Кого да поканите?

Канят се само жени за празника, а мъже не се допускат по време на ритуала. Преди се е смятало, че е по-добре, ако гостенките вече са раждали или пък са бременни, но през последните години това правило вече не се спазва толкова стриктно. Жените стават "орисници" на бебето - те трябва да му зададат тон какъв човек да стане, като го обсипват с пожелание за здраве и просперитет. Пожелават му също да е добър, усмихнат, щастлив, умен, спокоен, да има късмет и богатство в живота. Вярва се, че това, което орисниците пожелаят и предскажат на детето, дори Бог не може да промени.

Вижте също: Любопитни факти за бебето

Какво трябва да има на масата за празника?

Менюто за празника трябва да включва само сладки неща, за да бъде сладък и живота на детето. Бонбони, торта, бисквити, сладкиши са задължителна част от трапезата, в чийто център разбира се, трябва да е погачата. Питката за 40-тия ден на бебето не трябва да е богато украсена а дори напротив - за предпочитане е да бъде по-семпла. Важно е обаче леко да сладни, а до нея да стои купичка с мед. Гостенките също трябва да носят по нещо сладко за майката и детето.

Добави описание

Как протича празникът?

Задължително условие е тържеството да се случва по светло и орисниците да си тръгнат преди залез. По време на самия празник трябва да има песни и танци, за да е весел живота на детето. Върху бяла всяка от жените оставя символична сума пари - някъде вярват, че така бебето си купува сън, а другаде, че ще стане богат в бъдеще. Накрая майката завързва кърпата - в зависимост от това колко стегнат възел е направила, се определя дали детето ще стане прахосник, или скъперник. Вързопът се окачва на високо - за да се радва детето на големи постижения в бъдеще и да изповядва "високи" идеали.

Вижте също: Странични ефекти от кърменето

Две жени с по двама живи родители държат празничната погача над главата на майката и бебето и я разчупват. Първото парче отделят за Богородица, за да помогне на тези, които още не са раждали, да имат лека бременност. Второто парче е за детето - от него се отчупва залък, потапя се в меда и леко се намазват устните на бебето, за да има сладък живот.

Други обичаи и суеверия:

  • На входната врата на дома преди началото на празника се закача червен конец, за да не урочаса някой майката и детето.
  • Преди да си тръгнат, жените си измиват ръцете, за да не изнесат дори една троха от дома на майката и детето. От къщата не трябва да се изнасят никакви предмети, за да не бяга късметът.
  • Отново на тръгване, всяка от орисниците трябва да остави конец от дрехата си, за да спи спокойно детето нощем. Колкото по-дълъг е конецът, толкова по-добре.
  • Майката не бива да става и да изпраща гостите на вратата.

24.01.2018/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Погача за новородено".

Още от "Бебе"

Дървените играчки стимулират детската фантазия

Дървените играчки стимулират детската фантазия

Според много психолози и педагози дървените играчки са идеалното решение за децата. Естествените материи са най-добрия вариант за забавления – дърво, метал, глина, плат, хартия и други.

Възпалени гърди след кърмене

Възпалени гърди след кърмене

Възпалените гърди след кърмене са често срещан проблем при майките. Неприятната болка и дискомфортът не са за пренебрегване и понякога се стига до консултации и помощ от лекаря. Какво трябва да знаете за възпаление на гърдите след кърмене.

Вода за пиене за кърмачето

Вода за пиене за кърмачето

Водата, заедно с кърмата или адаптираното мляко, е едно от първите неща, които кърмачето приема още в първите дни след раждането.