Пози за кърмене – класически и алтернативни

0 коментара0/5

Oткрийте най-подходящата и удобна поза за кърмене за вас:

Пози за кърмене – класически и алтернативни
 © iStock

През периода на кърмене е важен комфорта както за майката, така и за детето. За това позата е особено важна. За да намерите идеалната за вас, следвайте тези няколко съвета:

  1. Намерете най-комфортната за вас поза, която осигурява подкрепа на гърба.
  2. Обгърнете бебето, така че да не се налага да обърща главата си, за да стигнете до гърдата. Устата и носът му трябва да са обърнати към зърното.
  3. Гърдите ви не бива да докосват брадичката на бебето.
  4. Отпуснете се. Ако бебето ви причинява болка, внимателно го отместете, като поставите малкия си пръст в ъгъла на устата му и опитайте отново.

Ето и кои са най-популярните класически пози за кърмене и две техни алтернативи, които можете да изпробвате:

Поза „Люлка“

Добави описание

Това е една от най-популярните пози за кърмене. Майката е седнала и прегърнала бебето. Тялото му е обърнато към нея, а устата на бебето е на височина на зърното. Главичката му е облегната върху сгъвката на лакътя. За да ви бъде по-лесно можете да си помогнете с възглавница, върху която да постявите детето, като по този начин му осигурите правилната височина.

Легнала поза

Добави описание

Удобна през първите дни след раждането, както и през нощта. При тази поза бебето и майката лежат на една страна страна, обърнати един към друг. Можете да използвате възглавничка, за да държите гърба на бебето или да използвате ръката си. Ако ушите и раменете са на една линия бебето ще се храни по-лесно.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ: 

Кърмене с импланти - въпроси и отговори >>>

До кога е нормално да се кърми? >>>

 

Поза „Футболна топка“

Добави описание

Специфичното име на позата е свързано с начина, по който тялото на бебето се позиционира и напомня захващането на топка при американски футбол. При тази поза бебето е легнало върху възглавница поставена на бедрото на майката. Тялото на бебето е позиционирано успоредно на майчиното бедро и крачетата му минават под ръката и, която подкрепя главичката. По този начин майката има свободата да насочва бебето и да му помогне да засучи по-лесно. Тази поза е подходяща за жени родили с цезарово сечение, тъй като няма натиск върху раната от операцията.

Поза „Конче“

Добави описание

Тази поза не е толкова популярна, но е също толкова ефективна, както и описаните до момента. Подходяща е при жени, чиито кърма тече твърде бързо, както и при бебета, които се давят, докато сучат. При нея майката е в полулегнала позиция и поставя крачетата на бебето от двете страни на бедрото си , все едно е седнало на конче. Тялото на бебето е в скута на майката. Когато детето е малко по-голямо, позата може да бъде малко променена. Майката може да е в седналото положение, крачетата на бебето отново обхващат крака на майката, но вече и то е седнало  с лице към нея. С едната ръка майката прихваща гърбчето, за да е изправено, а с другата главичката, която е на нивото на гърдата.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

8 причини да кърмите >>>

Кърмене – едната или двете гърди? >>>

 

Висяща поза

Добави описание

При тази специфична поза, майката застава на ръце или лакти над бебето, което е легнало под нея. Позицията се счита за особено полезна за кърмачки, които имат запушвания на млечните каналчета, тъй като при нея гравитацията подпомага потичането на кърмата. Макар да изглежда необичайна и неудобна, тази поза е алтернатива и спасение за много майки, които искат да кърмят, но изпитват затруднения.

 

Още от "Бебе"

Тест на Апгар – първият изпит на новородените

Тест на Апгар – първият изпит на новородените

Сигурно сте чували някъде за знаменития тест на Апгар, през който минават всички бебета по цял свят. Какво включва първият изпит на новородените, как се тълкуват резултатите и защо е необходим тестът на Апгар?

Отбиване на бебето

Отбиване на бебето

Решението да спрем да кърмим детето и да го отбием напълно не е толкова просто, колкото изглежда.

Пъпната връв

Пъпната връв

Пъпната връв e анатомичната връв, която свързва бебето и плацентата. Пъпната връв е жизнено важна за развитието на плода, защото чрез нея той се свързва с майката. От емоционална гледна точка пъпната връв има значение за бъдещето на малкия човек.