Страничните ефекти от кърменето

0 коментара0/5

Замисляли ли сте се как кърменето се отразява на тялото ви. Ето кои са най-често срещаните странични ефекти от кърменето. Ако сте подготвени за тях, то кърменето ще бъде далеч по-лесно и приятно за вас и вашето бебе.

Страничните ефекти от кърменето

Болезнени зърна

Ще се изумите колко силен всмукателен рефлекс имат бебетата. Дотолкова, че лесно да разранят зърната ви след няколко кърмения. В зърната се намират много нервни окончания, а самата кожа там е много нежна и чувствителна, така че ще й трябва малко време докато стане по-еластична и загрубее.

  • В този начален период на кърмене най-добре използвайте крем за зърна без отмиване, който е безопасен за бебето.
  • Не е необходимо да триете гърдите си с хавлиена кърма, какъвто съвет вече сте чували. Това няма да помогне особено. Най-много да направи зърната ви още по-чувствителни още преди бебето да се е появило на бял свят.
  • Най-добрият лек за разранените зърна е кърмата. Така че след кърмене, не отмивайте кърмата от зърното. Тя образува фин слой върху зърното, действа антибактериално и успокояващо за тъканите.

Възпалени гърди след кърмеен >>>

Течащи зърна

Още през бременността може да забележите леко бяло зацапване по сутиена, а когато стиснете гърдите си, от зърната ви да потича прозрачна до белезникава течност. Това съвсем в реда на нещата и се дължи в увеличените дози окситоцин по време на бременността.

След раждането пък, когато вече кърмата ви дойде, може да изпитате един познат на много жени дискомфорт. А именно когато бебето суче от едната гърда, от другата да капе или дори тече кърма. Това също е нещо съвсем нормално.

Подготовка за кърмене >>>

Може да усетите подобно изтичане и през нощта, когато не сте кърмили по-дълго време, а гърдите ви са препълени. Или пък дори, когато чуете бебето да плаче, това може да "отключи" изтичането на кърма.

А за да не изпитвате дискомфорт и да се чувствате постоянно мокри, използвайте сутиен за кърмачки и подплънки за сутиен, които да попиват кърмата. Наподобяват ежедневните дамски превръзки, само че са с кръгла форма.

Добави описание

Промяна в теглото

Повечето жени отслабват с кърмене. Това е природният начин организмът да се справи с излишните килограми, качени през бременността. Кърменето гори между 300 и 500 калории дневно и ви кара да се чувствате сякаш сте току-що излезнали от фитнеса. Кърменето редовно е  придружено от топли вълни и обилно изпотяване. Ето защо е важно да приемате много повече течности от обичайното в периода на кърмене.

Има и майки, които напълняват с кърмене, но най-вече защото вярват, че трябва да се хранят повече, за да имат повече кърма. А по-важно е да пият повече вода, защото кърмата е основно съставена от вода.

Емоционална нестабилност

Тъй като кърменето е свързано с редица хормонални промени, това неминуемо се отразява на емоционалното състояние на жените. Може да се чувствате развълнувани и щастливи, гордо кърмещи майки, а в следващия момент да се чувствате като млекоцентрала и кърменето да ви отвращава и да ви кара да роните сълзи. Някои жени стигат до крайност, отказвайки се от кърменето, а после се чувстват виновни. Други стоварват целия си емоционален товар върху най-близките си. Всичко това е съвсем нормално, но е важно да имате емоционална подкрепа, някой който да ви окуражава, разбира и да проявява търпение при всичките ви изблици, защото всичко това е временно и обикновено се случва само през първия месец след раждането. После нещата постепенно се нормализират.

04.01.2018/Ели Йорданова

 

Още за: кърмене

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Страничните ефекти от кърменето".

Още от "Бебе"

Бебешка количка – идеи и съвети

Бебешка количка – идеи и съвети

В много случаи купуването на бебешка количка е по-сложно от купуването на апартамент, кола и кухненски уред взети заедно. Изборът е труден, вариантите – много, а изискванията двойно повече.

5 начина, по които бебета изразяват любовта си

5 начина, по които бебета изразяват любовта си

Несъмнено родителите са центъра на Вселената за своите деца, но през първите няколко месеца от живота им, бебчетата трудно изразяват своята любов. Следващи знаци ще ви докажат със сигурност, че вашето бебе се е привързало към вас и по този начин за първи път засвидетелства своята любов:

Практични съвети при обзавеждането на бебешката стая

Практични съвети при обзавеждането на бебешката стая

Обзавеждането на бебешката стая е момент, който всички бъдещи родители чакат с нетърпение. За разлика от другите помещения в дома ви обаче, детската стая трябва да бъде най-вече обзаведена така, че всичко да бъде лесно за откриване и на една ръка разстояние. Ето няколко съвета как да постигнете това: