Ваксиниране на бебе - правила и препоръки

0 коментара0/5

Колко и какви ваксини ще бъдат поставени на бебето ви? Кога е препоръчително ваксинирането да се отложи? Какво странични ефекти може да има след поставяне на ваксина?

Ваксиниране на бебе - правила и препоръки

Ваксинирането на децата и то още през първите им часове след раждането буди много страхове у родителите и много спорове по темата дали ваксините са полезни или вредни. И въпреки че ваксините от имунизационния календар на България са задължително много родители отказват да ваксинират децата си, поемайки тежката отговорност за бъдещето им здраве. 

Имунизационен календар >>>

А за тези от вас, които вярват, че ваксините са най-доброто решение, за да предпазите детето си от коварни заболявания, ето няколко съвета при поставянето им.

Изчакайте с първите две ваксини, които се поставят в родилния дом, ако бебето ви е с поднормено тегло (под 2 кг) и изчакайте докато наддаде

Отложете ваксинирането с 1-2 седмици, ако детето:

  • е болно, с температура, течащ нос, зачервено гърло и т.н.
  • му никне зъбче, съпроводено с общо неразположение и температура
  • е със симптоми на алергия, кожно заболяване и т.н.
  • е се води контактно с вирус на шарка
  • е в контакт с вирусно болни (членове на семейството, например)

Ваксинирането не се препоръчва за деца с доказани сериозни алергии и кожни проблеми, много слаба имунна система, непоносимост към белтък.

Избягвайте поставянето на ваксините при обявена грипна епидемия и ако не може да ограничите контактите на детето си с външни хора, други деца и прочие социални контакти.

Силна алергична реакция при поставяне на предишна ваксина е съществено основание за прекратяването на по-нататъшно поставяне на II, III и IV прием от тази ваксина.

Добави описание

Според имунизационния календар на България има ваксини, които се поставят по две наведнъж, но много педиатри съветват това да не се прави, тъй като все още незрялата имунна система на бебето е подложена на голямо изпитание. Единсвеното важно е всички задължителни ваксини да бъдат поставени до 2-годишна възраст. Така че по-добре изберете варианта, при който ваксините се поставят през най-малко един месец времеви диапазон една от друга.

Но пък също така не е добре интервалът между ваксините (особени тези, които са комбинация от няколко приема) да е твърде голям, тъй като това може да намали ефекта от имунизацията. 

Странични ефекти от поставянето на ваксина

Повишаването на телесната температура, както и получаването на оток на мястото, където е инжектирана ваксината, са съвсем в реда на нещата. Ето защо много педиатри препоръчват след поставянето на ваксина детето да приеме еднократна доза сироп за понижаване на температурата. 

В по-редки случаи се случва децата да развият кожна алергия, която се изразява в зачервена, сърбяща и шуплеста кожа. 

Добави описание

Ваксини по желание

Има и ваксини, които може да поставите по ваш избор на детето си в първата половин година след раждането. Такава например е ваксината срещу ротавирусна инфекция, която се поставя през устата на два приема през интервал от три месеца. 

23.11.2017/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Ваксиниране на бебе - правила и препоръки".

Още от "Бебе"

Къде се хвърля пъпчето на бебето?

Къде се хвърля пъпчето на бебето?

Има много поверия и обичаи, свързани с бременността и отглеждането на деца, които се спазват от мнозина, но и мнозина ги смятат за отживелица и бабини деветини. Що се отнася до обичая с хвърлянето на пъпчето на бебето, като че ли всички го спазват.

Възпалени гърди след кърмене

Възпалени гърди след кърмене

Възпалените гърди след кърмене са често срещан проблем при майките. Неприятната болка и дискомфортът не са за пренебрегване и понякога се стига до консултации и помощ от лекаря. Какво трябва да знаете за възпаление на гърдите след кърмене.

Любопитни факти за бебето

Любопитни факти за бебето

Някои ще ви изненадат, други ще ви шокират, а трети ще ви се сторят съвсем в реда на нещата. Етои кои са най-любопитните факти, що се отнася до бебетата.