15 любопитни факти за бременността

0 коментара0/5

Ето 15 любопитни факти, свързани с бременността, за които може би не сте чували.

15 любопитни факти за бременността

1.Най-дългата регистрирана бременност е била 375 дни. Според архиви от 1945 г. на списание "Тайм" една жена ражда в Лос Анджелис близо 100 дни след средната 280-дневна бременност.

2. Една от най-кратките регистрирани бременности, при която детето оцелява, е само 22 седмици. Бебето имало редица усложнения, но въпреки всичко оцелява.

3. Най-възрастната регистрирана жена е родила на 66 години.

4. Обемът на кръвта в тялото по време на бременност се увеличава с 40 до 50%. По-големият обем кръв подпомага допълнителният приток на кислород, необходим за една здравословна бременност.

5. Матката може да се разшири значително по време на бременност. През първия триместър е с размер на портокал. До третото тримесечие се разширява до размера на диня.

6. Производството на кърма може да започне още през бременността, като най-рано това може да се случи през 14 гестационна седмица.
 
7. Гласът ви може да се промени по време на бременност. Това е така, защото хормоналните промени могат да накарат гласните струни да се подуят. Тези промени ще траят само по време на бременността, като след раждането нормалният ви глас ще се възвърне.
 
8. През третото тримесечие бебето може да разпознае майчиния си глас от вътрешната утроба.
Добави описание
9. Около 1 на всеки 2 000 бебета се ражда със зъби.

10. Много бременни жени в Китай избягват студени храни като сладолед и диня. Те предпочитат топли напитки и храни като чай и супа, вярвайки, че бременността е от "студена" природа и че горещите течности помагат да се балансира Ин и Ян. Няма доказателства в подкрепа на това твърдение, но това все още е обща културна практика.

11. Турция има най-висок процент на бебета, родени чрез цезарово сечение (50,4 на 100 живи раждания), докато в Исландия процентът е най-ниък (15,2 на 100 живи раждания).

12. Най-големият брой бебета, родени от една жена в един ден е 11. Майката е от Индия и ражда 11 здрави момчета

14. На 30-годишна възраст шансът на двойка да зачене е около 20%. При 40-годишна възраст шансът е около 5% всеки месец.

15. Съединените щати се нареждат сред най-лошите страни в западния свят за смъртност на майките. Приблизително 14 смъртни случая на 100 000 живи раждания през 2015 г. Гърция, Исландия, Полша и Финландия се обвързват с най-нисък процент само при три смъртни случая на 100 000 живи раждания през 2015 г.

Любопитни факти за бебето >>>

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "15 любопитни факти за бременността".

Още от "9 месеца"

Преносена бременност

Преносена бременност

Преносена бременност е състоянието, при което плода престоява в утробата повече от 280 дена. За да се избегнат усложнения и рискове за майката и бебето, е нужно преносената бременност да бъде прекъсната в рамките на 42-рата г.с. или малко след това.

Когато бебето рита

Когато бебето рита

Един от най-вълнуващите и очаквани моменти от бременността е първият ритник на бебето. Какво могат да означават ритниците, защо трябва да ги следите и какво изпитва майакта, когато бебето рита?

Бременност и домашни любимци

Бременност и домашни любимци

Домашният любимец е като член от семейството. Но по време на бременността трябва да сте по-предпазливи към животното, тъй като съществува риск за здравето на родилката и на плода. Как да съжителствате с домашен любимец през бременността?