Осмият месец - то се разхубавява

1 коментар5/5

Главните органи са вече завършени.

Някои, по-специално стомахът, червата, бъбреците вече функционират, както ще вършат това и след раждането. Други не са още съвсем готови - черният дроб и особено белите дробове. Тяхното усъвършенствуване завършва именно към осмия месец.

Белият дроб се състои от многобройни малки кухини (алвеоли), в които циркулира въздухът, който дишаме. У осеммесечния плод тези алвеоли, заобиколени от мрежа кръвоносни съдове, са готови да действат. По това време по вътрешната повърхност на алвеолите се отлага мазно вещество, наречено сърфактант, което пречи на белия дроб да се свие напълно след всяко дишане. При липса на сърфактант дишането е непълноценно и това е толкова по-изразено, колкото предполагаемата дата на раждане е по-далеч. Това обяснява проблемите при някои преждевременно родени деца.

Сърцето продължава да бие с ускорен ритъм - от 120 до 140 удара в минута.
Неговата форма и вид са окончателните, но кръвообращението все още не е напълно такова, каквото ще бъде след раждането, защото кръвта на плода не поема кислород през белите дробове, а от пъпната връв. Все още са налице някои отвори (например между дясната и лявата част на сърцето). Те ще се затворят едва след като се роди детето.

Раждането наближава, детето се разхубавява. Мазнината опъва кожата му, бръчките изчезват, очертанията се закръглят, кожата от червеникава става светлорозова, тънкият пух, който я покрива, изчезва малко по малко и на негово място се появява тънък слой белезникава мазнина.

Обикновено през осмия месец (понякога и по-рано) детето заема своето окончателно положение за раждане. Тъй като матката има форми на обърната круша, детето се старае да се настани колкото може но добре в пространството, с което разполага. Ето защо в повечето случаи (най-малко 95 на сто) то ще се намести така, че ще разположи най-обемистата част на тялото си, седалището, в дъното на матката.
Следователно детето ще бъде с главата надолу, а гърбът по-често наляво, отколкото надясно. Така при раждането най-напред ще се покаже главата. Това положение се нарича главично предлежание, но в някои случаи и по-специално, когато матката е по-тясна или с неправилна форма, главата се разполага в дъното на матката. Тогава по време на раждането най-напред се показва седалището. Това е така нареченото седалищно предлежание.
Много рядко бебето застава напряко, това е така нареченото „напречно положение", несъвместимо с нормалното раждане. При него се прибягва до цезарово сечение.

В края на осмия месец детето тежи средно 2400 грама и е дълго 40 сантиметра.

Ако се роди, то ще има 95 на сто възможност да оцелее без проблеми.


Из книгата “Аз чакам дете” от Л.Перну

1 коментарДобави коментар »

tandi

От tandi11.08.2008, 14:36 ч.

аз съм края на 8 месец.на 15 август започвам 9 месец.бебето за сега е около 2480кг.но аз съм със серклаж и незнам кога се маха конеца и дали е болезнено.

Виж всички коментари за "Осмият месец - то се разхубавява".

Още от "9 месеца"

Бременността в месеци

Бременността в месеци

Какво се случва в тялото ти, докато си бременна? Как се променя бебето ти? Да проследим накратко бременността месец по месец, за да си осведомена как се променя и развива плодът.

Суеверия за бременни – вярвате ли в тях?

Суеверия за бременни – вярвате ли в тях?

Повечето суеверия, свързани с бременността, нямат никакво логично обяснение, но въпреки това много жени ги спазват. Българинът е суеверен и от страх да не го застигне злочеста съдба е склонен да се води от абсурдни суеверия.