“Учи” детето си, още докато е в утробата

16 коментара5/5

Вие сте бременна или планирате да имате бебе. Предстоят ви 40 седмици, през които ще изживеете много радостни мигове, но и немалко неудобства и тревоги.Да ги преодолеете ще ви помогне както любимият мъж, така и огромното желание да станете майка - най-любящата и най-нежната на света. А като такава вие можете да направите много за своето дете още през първите месеци от живота му в утробата ви.

"Първото, което трябва да научат бъдещите майки, е: макар и още в корема им, тяхното бебе вече възприема всичко: то чува, усеща, помни, изпитва емоции “- съветва ги в сп.”Пидиатрикс” д-р Луи Скот, професор по физиология в Калифорнийския университет, САЩ.
Въз основа на дългогодишни наблюдения и експерименти екипът на американския учен направил извода за огромното значение не само на физическото, но и на емоционалното състояние на бременната жена върху развитието на бебето й до и след раждането.
"Тя и плода са като едно цяло, затова и най-малкото нейно преживяване мигновено се отразява върху него", обяснява д-р Скот. Ето защо бъдещите майки трябва да се постараят да забравят за всички проблеми и грижи.
Тук у нас в България това е доста трудна задача. Но в името ни това малко, невинно създание, което расте в корема й, жената може да открие много начини да си достави приятни емоции - разходки из красиви местности, срещи с приятелки, посещение на изложби, на театър, на концерт и т.н. Достатъчно е просто да помечтае за хубави неща. Така бебето ще се развива спокойно и уравновесено.
"Много добре и на майката, и на детето се отразява музиката", обръща внимание ученият. Той препоръчва по-често да се слуша тиха, приятна музика "за душата".
Интелектуалното развитие на детето може да бъде стимулирано още в майчината утроба, това е един от важните изводи, до които достигнал екипът на д-р Скот. В него дори могат да бъдат формирани определени качества, които после да се доразвият - например музикалност или добър естетически вкус.
Затова ученият горещо препоръчва на бременните жени да разговарят с бебчето си, да го запознават с околния свят и дори да му четат на глас, да му пускат музика, да му показват картини.

Ето историята на Джейн и нейния вече 8-годишен син Били.

Като бременна с него във втория месец, Джейн била включена с други жени в експеримента на екипа на д-р Скот.

По съвета на специалистите тя постоянно си общувала със своето неродено бебе. Показвала му репродукции на велики художници, четяла му детски книжки.
И разказвала, разказвала, разказвала...

Обяснявала му без умора всичко, което става наоколо: защо са зелени листата на дърветата, защо птиците отлитат на юг през есента и т.н. Всяка вечер доставяла наслаждение и на двамата, като пускала лека класическа музика.

Джейн забелязала, че бебето й реагира на всичко по специфичен начин.
Когато му е приятно и интересно, то кротува. Изпита ли голямо удоволствие, помръдва одобрително. А ако нещо не му хареса, възроптава с ритниче.
Резултатите не закъснели.

След раждането Били се оказал не само спокойно и общително дете, но и много умно и талантливо.

На 4 годинки той вече можел да чете и дори пишел думички с печатни букви. На тази възраст застанал пред пианото и вече доста е напреднал, показвайки изключителна музикалност.
Обича да рисува, а учителите са смаяни от усета му към цветовете.

Разбира се, от значение са и гените.
Но самата Джейн твърди, че в училище не блестяла особено.
Тя е домакиня, бащата има малък бизнес.

Майката е уверена, че нейният Били е изключителен благодарение на изпълнените от нея съвети на д-р Скот.
От своя страна той скромно казва, че този случай е просто илюстрация на научната му теза, че върху развитието на детето може и трябва да се въздейства положително далеч още преди появата му на белия свят - още първите дни след зачатието му.


16.03.2004/Петя

16 коментарaДобави коментар »

Darias

От Darias05.09.2008, 10:35 ч.

Все още не съм родила бебчето , но смятам ,че има голямо значение как се чувства майката , дали говори на бебчо, дали е положително настроена към света!

Виж всички коментари за "“Учи” детето си, още докато е в утробата".

Още от "9 месеца"

Бременност и стрии

Бременност и стрии

Повече от половината бременни жени стават жертва на стрии. Може ли да предотвратите появата им и как да лекувате вече появилите се стрии?

Въпроси и отговори за секса през бременността

Въпроси и отговори за секса през бременността

По време на бременността в живота и навиците на двойката настъпват известни промени. Сред най-обсъжданите теми е за секса през следващите 9 месеца. Ето и най-често срещаните въпроси за секса през бременността и техните отговори.

Бельо за бременни

Бельо за бременни

С напредването на бременността и промяната на фигурата е нужно да подмените и гардероба си със специално бельо и дрехи за бременни. Макар и непривлекателно, бельото за бременни има важни функции – какви са те?