“Учи” детето си, още докато е в утробата

16 коментара5/5

Вие сте бременна или планирате да имате бебе. Предстоят ви 40 седмици, през които ще изживеете много радостни мигове, но и немалко неудобства и тревоги.Да ги преодолеете ще ви помогне както любимият мъж, така и огромното желание да станете майка - най-любящата и най-нежната на света. А като такава вие можете да направите много за своето дете още през първите месеци от живота му в утробата ви.

"Първото, което трябва да научат бъдещите майки, е: макар и още в корема им, тяхното бебе вече възприема всичко: то чува, усеща, помни, изпитва емоции “- съветва ги в сп.”Пидиатрикс” д-р Луи Скот, професор по физиология в Калифорнийския университет, САЩ.
Въз основа на дългогодишни наблюдения и експерименти екипът на американския учен направил извода за огромното значение не само на физическото, но и на емоционалното състояние на бременната жена върху развитието на бебето й до и след раждането.
"Тя и плода са като едно цяло, затова и най-малкото нейно преживяване мигновено се отразява върху него", обяснява д-р Скот. Ето защо бъдещите майки трябва да се постараят да забравят за всички проблеми и грижи.
Тук у нас в България това е доста трудна задача. Но в името ни това малко, невинно създание, което расте в корема й, жената може да открие много начини да си достави приятни емоции - разходки из красиви местности, срещи с приятелки, посещение на изложби, на театър, на концерт и т.н. Достатъчно е просто да помечтае за хубави неща. Така бебето ще се развива спокойно и уравновесено.
"Много добре и на майката, и на детето се отразява музиката", обръща внимание ученият. Той препоръчва по-често да се слуша тиха, приятна музика "за душата".
Интелектуалното развитие на детето може да бъде стимулирано още в майчината утроба, това е един от важните изводи, до които достигнал екипът на д-р Скот. В него дори могат да бъдат формирани определени качества, които после да се доразвият - например музикалност или добър естетически вкус.
Затова ученият горещо препоръчва на бременните жени да разговарят с бебчето си, да го запознават с околния свят и дори да му четат на глас, да му пускат музика, да му показват картини.

Ето историята на Джейн и нейния вече 8-годишен син Били.

Като бременна с него във втория месец, Джейн била включена с други жени в експеримента на екипа на д-р Скот.

По съвета на специалистите тя постоянно си общувала със своето неродено бебе. Показвала му репродукции на велики художници, четяла му детски книжки.
И разказвала, разказвала, разказвала...

Обяснявала му без умора всичко, което става наоколо: защо са зелени листата на дърветата, защо птиците отлитат на юг през есента и т.н. Всяка вечер доставяла наслаждение и на двамата, като пускала лека класическа музика.

Джейн забелязала, че бебето й реагира на всичко по специфичен начин.
Когато му е приятно и интересно, то кротува. Изпита ли голямо удоволствие, помръдва одобрително. А ако нещо не му хареса, възроптава с ритниче.
Резултатите не закъснели.

След раждането Били се оказал не само спокойно и общително дете, но и много умно и талантливо.

На 4 годинки той вече можел да чете и дори пишел думички с печатни букви. На тази възраст застанал пред пианото и вече доста е напреднал, показвайки изключителна музикалност.
Обича да рисува, а учителите са смаяни от усета му към цветовете.

Разбира се, от значение са и гените.
Но самата Джейн твърди, че в училище не блестяла особено.
Тя е домакиня, бащата има малък бизнес.

Майката е уверена, че нейният Били е изключителен благодарение на изпълнените от нея съвети на д-р Скот.
От своя страна той скромно казва, че този случай е просто илюстрация на научната му теза, че върху развитието на детето може и трябва да се въздейства положително далеч още преди появата му на белия свят - още първите дни след зачатието му.


16.03.2004/Петя

16 коментарaДобави коментар »

Darias

От Darias05.09.2008, 10:35 ч.

Все още не съм родила бебчето , но смятам ,че има голямо значение как се чувства майката , дали говори на бебчо, дали е положително настроена към света!

Виж всички коментари за "“Учи” детето си, още докато е в утробата".

Още от "9 месеца"

През четвъртия месец

През четвъртия месец

Малко по малко детето добива нови съотношения между частите на тялото си.

Пренатално възпитание

Пренатално възпитание

Знаете ли, че може да възпитавате и комуникирате с детето си още по време на бременността? За съществуването на т.нар. пренатална психология и пренатално възпитание има редица доказателства. Но пак звучи фантастично! И все пак...

Планиране – момче или момиче?

Планиране – момче или момиче?

Някои искат момче, друго бъдещи майки си мечтаят за момиче, но всички искат преди всичко здраво бебе. Но все пак възможно ли е да повлияете върху пола на бебето? Няма гаранция, но при желание винаги може да опитате.