Симптоми, които не бива да пренебрегвате през 9-те месеца

0 коментара0/5

Ако сте бременна и изпитате някой от следните симптоми, е добре за ваше спокойствие да се консултирате с лекар, за да не се стига до усложнения в случай на проблем.

Симптоми, които не бива да пренебрегвате през 9-те месеца

Намалено движение на бебето

Първите движения на бебето най-рано ще усетите през 16 или 17 седмица от бременността си. Оттам нататък всеки ден ще усещате подритване или преобръщане. С нарастване на бебето мястото му става все по-ограничено и е възможно да намали движенията или да се мърда само в определи часове от денонощието. Но ако физическата активност е крайно намалена е добре да се консултирате със следящия бременността ви доктор. 

Зацапване или кървене

Това е характерно предимно за първия триместър и може да бъде нещо нормално. Например, може да наблюдавате зацапване около датата не месечния си цикъл всеки месец, което е съвсем нормално. Но обилното кървене, особено в комбинация в коремни болки, може да са симптом на отлепване на плодния сак или плацентата, наличие на хематоми и други състояние, водещи до аборт. 

Проблеми през бременността >>>

Промяна във вагиналното течение

Ако усетите, че влагалищният ви секрет е станал по-обилен, с различна консистенция, цвят и мирис е добре да се консултирате с лекар, тъй като може да сте развили гъбична инфекция. Това е характерно за бременността състояние, но трябва да бъде лекувано, за да не създаде проблеми. 

Болезнено уриниране

Друго характерно за 9-те месеца са уроинфекциите. Ето защо, ако усетите парене и болка при уриниране, е добре да се консултирате с лекар. А като превантивна мярка срещу такива проблеми, е добре да пиете по много течности на ден.

Цистит по време на бременност >>>

Добави описание

Висока температура

Температура до 37,5 е приемлива и не се счита за опасна, но твърде високата температура може да навреди на бебето. Ето защо трябва бързо да вземете мерки за свалянето й. През бременността е позволен по един парацетамол на ден, но лекарят ви ще прецени нуждаете ли се от по-голяма доза или други медикаменти за борна с температурата.

Повръщане

Гаденето и повръщането са нещо характерно за първия триместър, но при някои жени този проблем се задълбочава с времето и се стига до сериозно обезводняване и невъзможност за задържане както на вода, така и на храна. При такива състояния се налага медикаментозно лечение и включване на системи, за да се избегнат проблеми.

Проблеми със зрението

Двойно виждане, замъгляване и други зрителни смущения може да са начални симптоми на прееклампсия, така че не ги пренебрегвайте. Това е заплашващо бременността ви състояние, но диагностицирано навреме, може да не създаде проблеми.

Прееклампсия - проблемна бременност >>>

Коремни болки

Те може да са нещо нормално, свързани с разтягането на матката или просто от газове и запек. Но може и да представляват друг проблем, за който трябва да се консултирате с лекар.

22.02.2018/Ели Йорданова

Още от "9 месеца"

3D модел на бебета в реален размер

3D модел на бебета в реален размер

Бихте ли искали да се запознаете с бебето си преди то още да се е родило? Компания за 3D принтиране предлага да направи модел на детето в реален размер, докато то още е в утробата на майката.

Планиране – момче или момиче?

Планиране – момче или момиче?

Някои искат момче, друго бъдещи майки си мечтаят за момиче, но всички искат преди всичко здраво бебе. Но все пак възможно ли е да повлияете върху пола на бебето? Няма гаранция, но при желание винаги може да опитате.

Гестационен диабет

Гестационен диабет

Гестационният диабет е едно от заболяванията, които могат да възникнат по време на бременността. Какво представлява той и как да се преборите с гестационния диабет?