Храносмилателни неразположения по време на бременност

2 коментара5/5

Обикновено списанията представят само розовата страна от живота на бъдещите майки.

Голям корем, усмихната мама и любящ татко. Колкото и красиво нещо да е майчинството, то си има своите неразположения, които всяка жена, чакаща бебе, опознава.

Проблемите със стомаха са напълно нормални по време на бременността. Лошото е, че при някои жени те са особено засилени и създават неразположения през почти цялото време.

7797_0.jpg

Запек.

Запекът спохожда всички бременни и е почти неизбежен на определен етап от бременността. Причините са комплексни и затова понякога се оказва доста упорит. Високото съдържание на някои хормони правят червата по-лениви и отпуснати и затова те по-трудно работят. Подуването на матката също е причина за запека, защото притиска червата и пречи на дейността им. Приемът на желязо допълнително дехидратира екскрементите и затруднява изхождането.

Какво да правите, за да се отървете от запека?

В никакъв случай не започвайте да пиете безразборно разхлабителни, тъй като те може да се окажат вредни за бебето. Най-добре комбинирайте някои следните съвети:                               
Пийте повече течности, за да избягвате обезводняването на организма. Благодарение на течностите метаболизмът се засилва, а организмът се прочиства.
Яжте богати на фибри продукти, за да поддържате активната работа на червата си. Сред тях са бамя, леща, зелен фасул, пълнозърнести продукти, плодове.
Ограничете захарните изделия.
Поддържайте добра двигателна активност. Упражненията по време на бременност са важни не само за добра форма на мускулите, но и за нормалното функциониране на всички тъкани и органи, в това число и червата.

За по-бързи резултати може периодично да поемате ленено семе, което е изключително ефикасно при запек.

Хемороиди.

Те обикновено са като „приятен“ спътник на запека. Докато сте имали проблеми с ходенето по голяма нужда и сте напрягали твърде много се появяват хемороиди. Хемороидите представляват варикозни вени на ректума. Лесно ще установите, че имате хемороиди, ако след забърсване видите кръв върху хартията, която не е премесена с фекалии (ако е премесена, това е признак на друг здравословен, за който спешно трябва да потърсите лекар) и усещате болка или сърбеж в областта на ануса. Веднъж сдобили се с хемороиди, трудно ще се отървете от тях до края на бременността си. Именно затова най-добре е да започнете с превантивни мерки, още преди да са се появили.
Лекувайте запека. Той е основният причинител на хемороидите.
Не се напъвайте твърде много в тоалетната и не се задържайте дълго, седнали върху тоалетната чиния. Именно така се образуват хемороидите.
Не се заседявайте докато сте бременна. Движението и смяната на позите са особено необходими.

Задължително кажете на лекаря си, ако имате хемороиди. Дори ви е неудобно, не си премълчавайте, той няма да чуе нещо ново и ще ви изпише подходящи медикаменти.

Газове и уригване.

Тези неприятни смущения не са болезнени, нито опасни, но предизвикват голямо неудобство на бъдещите майки. Газовете са в следствие на изпускане на газове в дебелото черво, а уригването се получава от внезапно изпуснати газове в стомаха. Много често първоизточник на тези неудобства е запекът и именно затова той трябва да бъде предотвратяван.

Невъзможно е да не срещнем недоразумения по време на бременността. Навременната грижа за себе си и системните медицински прегледи обаче ще ни помогнат да сме в най-добрата си форма. А и всички неудобства биват забравяни в момента, в който зърнем бебчето.

Материалът е подготвен с помощта на книгата "Книга за бъдещата майка".


9.06.2008/Деси Великова

2 коментарaДобави коментар »

Една маика

От Една маика11.06.2008, 07:03 ч.

ништо на мене не ми помагаше за запека,само 4аи от сена и маи4ин лист. пих го всяка ве4ер последните 3 месеца,бебето ми е добре.според мен вси4ко отново опира до организам.а за киселините не ми се говори-кошмар.

Виж всички коментари за "Храносмилателни неразположения по време на бременност".

Още от "Проблеми"

Ендометриоза – причини, симптоми и влияние върху зачеването

Ендометриоза – причини, симптоми и влияние върху зачеването

Какво е ендометриоза и как влияе върху фертилността при жените:

Проблеми с паметта по време на бременността

Проблеми с паметта по време на бременността

Бременността е един от най-динамичните етапи в живота на една жена. Промените, които настъпват засягат почти всяка система в организма на бъдещата майка и мозъкът не е изключение. Много бременни се оплакват от липса на концентрация, забравяне и т.н. Ето каква е истината за проблемите с паметта по време на 9-те месеца:

Гроздовидна бременност

Гроздовидна бременност

Какво е гроздовидна бременност и опасна ли е за здравето на жената? Какви са особеностите на гроздовидната бременност и как протича лечението след такава аномалия?