Проблеми с паметта по време на бременността

0 коментара0/5

Бременността е един от най-динамичните етапи в живота на една жена. Промените, които настъпват засягат почти всяка система в организма на бъдещата майка и мозъкът не е изключение. Много бременни се оплакват от липса на концентрация, забравяне и т.н. Ето каква е истината за проблемите с паметта по време на 9-те месеца:

Проблеми с паметта по време на бременността
 © istockphoto.com

Бременността поставя както тялото, така и умът под стрес и напрежение. По време на 40-те седмици от бременността е нормално да настъпят пропуски в паметта, трудности при концентрирането или изразяването. Това състояние, известно в науката като Бременен Мозък  е обект на множество изследвания, които целят да разберат какво се случва с женския мозък по време на бременността. Според учените през тези 9 месеца в мозъка настъпват огромни промени в сивата материя.

Това са модификации, които се използват за подготовка на мозъка на майката за новата роля, която и предстои да заеме и всички отговорности свързани с нея.

И наистина, някои изследвания, проведени през последните години, заключват, че майчинството подобрява работата на мозъка на жената, засилвайки познавателните и мултитаскинг умения.

Какви са причините?

Добави описание

Основните причини за проблеми с паметта по време на бременността са същите, които човек може да има във всяка друга ситуация:

  • много мисли;
  • преумора/ недостатъчна почивка,
  • притеснения и поставяне на крайни срокове.

При бременна жена към тези фактори, се прибавят и огромното количество хормони, които циркулират в организма.

По време на бременността нивата на прогестерон и естроген в кръвообращението са от 15 до 40 пъти по-високи от нормалното. Наличието на тези хормони оказва влияние върху функционирането на мозъчните неврони.

Друг елемент, който оказва влияние върху невроните, е окситоцинът, който служи за свиване на матката след раждането и стимулира производството на кърма.

Съзнанието на бъдещата майка е заето от мислите и опасения, свързани с раждането, кърменето и всички промени в живота, които ще настъпят след появата на детето. В някои случаи тези мисли водят до безсъние, в други се отразяват на физическото състояние на жената – появяват се проблеми с гърба, кръвообращението и др.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Дребните проблеми на бременността >>>

6 популярни мита за бременността >>>

 

Може ли все пак да се подобри паметта и концентрацията по време на бремеността?

Да, възможно. Съществуват малки трикове, които могат да се използват, за да се справите с моментните неудобства, свързани с паметта. Ето кои са те:

  • Съставяйте си списък със задачи, които трябва да свършите и съответните крайни срокове;
  • Поставяйте си бележки за напомняне из къщата, като избирате видими места, като например хладилника или входната врата;
  • Опитайте се да си почивате колкото можете повече;
  • Научете упражнения за релаксация, свързани с контролиране на дишането – те ефективно подобряват концентрацията и паметта;
  • Дори когато забравяте нещо не бъдете прекалено строги към себе си. Помнете, че това е моментно състояние, което ще отмине.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Проблеми с паметта по време на бременността".

Още от "Проблеми"

 Рискова бременност – част трета

Рискова бременност – част трета

Кои са видовете рискова бременност и как да се пазим, ако попадаме в тази група.

Прееклампсия – проблемна бременност

Прееклампсия – проблемна бременност

Термините „прееклампсия” и „проблемна бременност” обикновено вървят ръка за ръка. Освен че е усложнение, което възниква към края на предродилния период обаче, много жени изобщо не знаят що е то прееклампсия и какви опасности крие.

Аборт по желание – решение или кошмар

Аборт по желание – решение или кошмар

Почти няма жена, която да не мечтае да стане майка. Мечтата за новороденото бебче се заражда от ранна възраст у нас и много често години наред живеем с нея. Оказва се обаче, че желанието е едно, а готовността съвсем друго.