Звездите, които са страдали от постродилна депресия

0 коментара0/5

Около 10% от всички жените по света страдат от постродилна депресия. Звездите също не са имунизирани срещу тази патология. Някои от тях с надеждата, да повишат обществената осведоменост, споделят открито своя опит. Днес ви представяме няколко световноизвестни дами, които са говорили публично за техния тежък опит с постродилната депресия и как са излезли от нея.

Звездите, които са страдали от постродилна депресия
 © Guliver/Getty

Около 10% от всички жените по света страдат от постродилна депресия – сериозно и продължително състояние, което може да се случи на всеки – както на обикновени, така и на известни жени. Най-честите симптоми са умора, тъга, невъзможност за поемане на грижите за новороденото и т.н. 

Това опасно състояние може да се отключи по всяко време в рамките на първата година след раждането. Тук ви представяме историите на звездни майки, които споделят проблема си със света, в желанието си да се преборят със социалната стигма и да подкрепят всяка майка, която страда от депресия след раждането:

Криси Тейгън

Добави описание

В очите на феновете си супермоделът Криси Тейгън изглежда като най-щастливият човек на планетата. Красавицата обаче открито говори за един от най-ужасните периоди в живота й – депресията, в която изпада след раждането на дъщеря й Луна Симон.

"Имах всичко, което ми трябваше, за да бъда щастлива, но през по-голямата част от миналата година се чувствах нещастна", пише Тейгън в есе за списание Glamour.

Тя изпитва трудности да признае, че страда от постродилна депресия, но осъзна, че е по-различна от преди. „Ставането от леглото беше болезнено, долната част на гърба ми потръпваше при всяко движение, раменете ми, дори китките ме боляха, нямах апетит, нямах проблем с това да не ям с дни. Освен това постоянно изпитвах нужда да плача" – добавя тя.

Добави описание

Осем месеца след раждането на Луна, Тейгън получава диагнозата постродилна депресия. Тя започва да приема антидепресанти и да разговаря с приятели и семейството си за проблема.

"Говоря по тази тема, защото искам хората да знаят, че това може да се случи на всеки", пише тя, "и не искам жените, които преживяват същото, да се чувстват засрамени или да се чувстват сами".

Кортни Кокс

Добави описание

Актрисата от „Приятели“ признава, че е изпаднала в депресия 6 месеца след раждането на дъщеря й Коко. Кортни си спомня:

„Не можех да спя, имах сърцебиене и наистина бях депресирана. След като се консултирах с лекар, открих, че хормоните ми не са в норма. Предписаха ми прогестерон, който ми помогна да се възстановя."

Добави описание

Освен медицинска помощ, Кокс споделя, че нейните приятелки Брук Шийлдс и Дженифър Анистън са оказали голямо влияние и са били голяма подкрепа за нея през възстановителния период.

Брук Шийлдс

Добави описание

Самата Брук Шийлдс също е изправена пред тежката задача да се пребори с постродилната депресия. Актрисата споделя своите преживявания в книга, която пише по темата. В нея тя разказва:

"Отначало си помислих, че това, което чувствам, е просто изтощение, но с него се появи и  чувство на паника, което никога преди не бях изпитвала", пише Шийлдс. "Роуан продължаваше да плаче и аз започнах да се страхувам от момента, когато Крис ще я даде в прегръдките ми." Започнах да изпитвам болезнено усещане в стомаха си, сякаш някой ме беше хванал за врата и не можех да си поема въздух."

Шийлдс разказва, че ситуацията била ужасяваща за цялото и семейство.

"Бях правила многобройни опити да имам бебе и когато най-накрая имах това перфектно, красиво и здраво бебе и всичко просто рухна. Не можех да държа бебето, не можех да направя нищо за бебето, не можах дори да го погледна.

Не се страхувах, че е прекалено крехка, просто не изпитвах никакво желание да я взема при себе си. Същевременно изпитвах вина и не разбирах как може да не желая да се доближавам до собствената си дъщеря.“ – пише още тя.

Добави описание

За да получи помощта, от която се нуждае, Брук взима лекарства, ходи на терапия и разчита на приятели и семейство. Онова, което смята за особено важен фактор, оказал благоприятно влияние за нейното възстановяване е кърменето.

"Аз приписвам много на кърменето, защото за мен физическата връзка е това, от което наистина се нуждаех, независимо дали ми харесваше или не, някъде по пътя беше неоспоримо, че тя е била свързана с мен. Това беше много важно за моето възстановяване." – добавя тя.

Гуинет Полтроу

Добави описание

За да опише постродилната депресия, в която изпада, актрисата Гуинет Полтроу нарича себе си "зомби". След като ражда сина си Мойсей през 2006 г., тя разказва, че не можела да създаде връзка с него.

"Беше ужасно, това беше точно обратното на онова, което се случи, когато Епъл се роди. С нея бях на седмото небе от щастие. Не можех да повярвам, че не е същото и с Мойсей. Това означаваше, че съм ужасна майка и ужасен човек. "

Добави описание

Пoлтроу така и не разкрива как е преодоляла това състояние, но казва, че то е продължило около две години след рождането на Мойсей.

Адел

Добави описание

"Имах наистина ужасна депресия след раждането на сина ми, което ме изплаши", споделя британската суперзвезда.

"Моите познания свързани с постродилния период бяха, че се случва да не искаш да бъдеш с детето си, че се притесняваш, че може да му навредиш, че не се справяш добре с ролята на майка", казва певицата. "Но аз бях обсебена от детето си, чувствах се много неадекватна, чувствах, че съм взела най-лошото решение в живота си."

Адел разказва, че не е прибегнала към антидепресантите и че онова, което и е помогнало най-много е да подкрепата на семейството й и няколкото свободни часа на седмици само за нея.

26.03.2018/Боряна Харлова

Още от "Проблеми"

Секс по време на бременност

Секс по време на бременност

„На 25 г. съм и преди два месеца забременях. Интересува ме до кой месец мога да имам сексуални контакти със съпруга си без опасност за плода...” Мила Т.

Проблеми с паметта по време на бременността

Проблеми с паметта по време на бременността

Бременността е един от най-динамичните етапи в живота на една жена. Промените, които настъпват засягат почти всяка система в организма на бъдещата майка и мозъкът не е изключение. Много бременни се оплакват от липса на концентрация, забравяне и т.н. Ето каква е истината за проблемите с паметта по време на 9-те месеца:

Токсикози на бременността

Токсикози на бременността

Когато става въпрос за токсикози на бременността, се имат предвид всички онези, характерни за 9-те месеца, неразположения като гадене, повръщане, промени с кръвното и т.н. Кога токсикозите на бременността се превръщат в здравословен проблем и как да се справите с него?