7 начина да не разглезите детето

0 коментара0/5

Как да не лишавате детето си от нищо, как да му показвате огромната си любов към него и в същото време да го възпитате добре, без да го превръщате в глезльо. Задачата не е толкова непосилна, ако спазвате няколко правила.

7 начина да не разглезите детето

Казвайте "Не" в едни и същи ситуации

Детето се нуждае от ясни правила и вие трябва да сте постоянни в поставянето на такива. Ако веднъж сте казали "Не, не може да скачаш в локвите" или "Не, няма да ти купя близалка, защото близалкуте развалят зъбите", то винаги трябва да отстоявате тази позиция. Така детето ще разбере, че има неща, които са му забранени, но има и други, които са позволени. А по този начин ще намалите и моментите на тръшкане и мрънкане в опит да постигне целите си. Ако веднъж склоните, то детето ще разбере, че ако се тръшка, може и да получи каквото иска.

Какво е разглезено дете? >>>

Научетет детето да казва "Благодаря"

Детето трябва да е наясно, че нещата не се случват даром, че има деца, които не получават това, което други имат. Затова от рано е добре да научите детето да казва "Благодаря" и наистина да бъде благодарно за играчките, вниманието и всичко останало, което получава.

Научете детето си да дава

За децата даването и споделянето на лични вещи е нещо, което често ги изважда извън равновесие и ги кара да плачат истерично в опит да покажат недоволството си. Крайният егоизъм обаче е нещо, което не е здравословно за детето и социалните му умения. Ето защо е важно да обясните на детето, че има вещи, които обича повече от други и вторите може да бъдат споделени и дори подарени. Например носете по-неизползваемите играчки, книжките, които вече са станали скучни, и други не толкова любими вещи в детската градина. И нека това не се случва скришно, а лично детето да дари нещата си.

Добави описание

Обградете се от родители като вас

Или иначе казано такива, които се опитват да не разглезват децата си. В противен случай детето ще вижда едно отношение към него и съвсем друго отношение, което получават другите деца. А сравнението ще го кара да се чувства ощетено. 

Поощрявайте усилието, а не резултата

Чудесно е, че казвате често "Браво" на детето си, но е важно да изричате тази дума в подходящия момент. "Браво, страхотно е, че рисуваш!" или "Браво, това е най-хубавата картина, която си нарисувал!" В първия случай одобрявате заниманието и толерирате самото рисуване, което е стимул за детето да продължава да рисува. Във втория случай оценявате конкретната му картина и детето остава с впечатление, че е постигнало най-доброто възможно, което може и да го откаже от по-нататъчни опити да нарисува нещо по-добро, защото идва страхът от това дали следващата картина няма да е по-лоша. А може и да се мотивира точно да надскочи себе си и да нарисува нещо по-добро, но в този случай вече детето не изпитва такова удовлетворение от самото рисуване, а го прави само и само да получи "Браво".

Детски капризи - как да се справите? >>>

Не купувайте вещи в количества

Може и да ви харесват три играчки, но купете само една. Количеството не е от значение за детето, макар че всички деца твърдят, че искат от всичко по много. Подарете един подарък за Коледа, а не няколко. В противен случай вниманието на детето ще се разфокусира и няма да оцени и обърне внимание, както подобава, на нито едно от трите неща. 

Научете детето да борави с пари от малко

Важно е детето да знае, че родителите работят, за да изкарват пари, с които се купуват неща. Научете детето, че с определена сума може да се купят определен брой неща или едно по-голямо нещо. Оставете детето само да дава пари на касата, когато иска да си купи зрънчо или играчка. Така ще се научи, че някои неща са по-скъпи, други по-евтини. Ще разбере също, че парите в портмоненцето му свършват и тогава, колкото и да иска, няма как да си купи още неща.

03.05.2018/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "7 начина да не разглезите детето".

Още от "Дете"

Феноменът на страха

Феноменът на страха

Страхът е причина за много нарушения във физиологично-психичната област и с това става причина за много болести. Някой смятат, че страхът започва като душевна травма още при раждането.

„Престани да ме прекъсваш!”

„Престани да ме прекъсваш!”

Детето не ви изчаква да се доизкажете и все се опитва да ви вземе думата? Много често причината да ви прекъсва се крие във вродената нетърпеливост на децата, но ако това се превърне в постоянен навик, добре е да вземете мерки.

Мамо, искам да отслабна!

Мамо, искам да отслабна!

Помогнете им да не се разболеят! Когато навлизат в пубертета, младите момичета забелязват, че се променят физически, че от деца стават жени, но не винаги са подготвени психологически за този преход.