5 начина да научите децата си на търпение

0 коментара0/5

"Търпение" и "деца" са две напълно несъвместими думи. Рано или късно всеки родител разбира, че децата са безкрайно нетърпеливи и липсата им на търпение редовно води до рев, тръшкане, а вие се принуждавате да оставите вечерята си или с каквото се занимавате, за да потушите детското нетърпение.

5 начина да научите децата си на търпение

Предлагаме ви пет идеи, които може и да ви помогнат, за да научите децата си как да бъдат по-търпеливи:

Визуализирайте времето

Децата започват да развиват абстрактно мислене около 9-годишна възраст. Преди това умът им работи по по-конкретен начин, което е причината, поради която може да е трудно за тях да проумеят разликата между 15 и 45 минути. Ето защо е важно да визуализирате времето. Например, използвайте часовник с разграфени в различни цветове времеви пространства. И кажете на детето, че искате когато стрелката премине от зеленото в жълтото поле, то да си е събрало всички играчки и да е готово за вечеря, вместо да кажете просто "Имаш 10 минути да свършиш това и онова."

Добави описание

Може да опишете времето и по друг начин - "Татко ще се прибере от работа, когато слънцето залезе зад покрива там." Чакането няма да бъде толкова ужасно за детето, ако той или тя може да направи сравнение като "О, това ще бъде толкова бързо, колкото миенето на зъбите".

Научете детето на самостоятелни игри

Има няколко причини, поради които самостоятелната игра е важна за децата. Една от тях е, че детето може да се забавлява навсякъде и по всяко време, става самостоятелно, развива въображението си и се учи на търпение просто, защото времето му минава неусетно в игра.

И под самостоятелни игри се имат предвид пъзели, конструктори, ролеви игри, образователни игри, кукли, камиони и прочие, а не смартфони и таблети, които със сигурност ще накарат детето ви е да е търпеливо, но и ще възпрепятват развитието му.

Занимателни игри на публични места

Децата са безкрайно нетърпеливи, когато трябва да чакате автобус или сте на опашка на касата в магазин. За да си спестите мрънкане, въртене, правене на бели и прочие, дайте на детето забавна задача. Ако сте на автобусната спирка, кажете на детето да брои само червените минаващи коли, а вие ще броите само зелените. Който пръв стигне до 20 печели. Ако сте на касата в магазина пък, дайте на детето си задачата да намери колкото може повече розови предмети около него.

Как детето да не прекъсва възрастните, когато си говорят?

Алисън Хендрикс е блогър и майка на две деца и има гениално решение на проблема как децата й да не я прекъсват, когато говори с някого.

Когато детето иска да каже нещо, докато родителят му говори с някой друг, трябва просто да сложите ръката му върху рамото си. Докосвайки по точи назин ръката на детето си, му казвате, че е било "чуто" и ще му бъде обърнато внимание възможно най-скоро. По този начин показвате уважение към детето си и то не се чувства пренебрегнато, откъдето идва и необичайната му проява на търпение.

Добави описание

В очакване на празници

Децата са особено нетърпеливи, когато става дума за Коледа, рождени именни дни и други празници. Нямат търпение да имат гости, да получат подаръци и прочие. При такива ситуации може да използвате адвент календари, които задоволяват детското желание за подаръци и изненади, а и визуализират времето, така че децата да станат малко по-разбиращи и търпеливи.

12.10.2017/Ели Йорданова
 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 начина да научите децата си на търпение".

Още от "Дете"

First Steps

First Steps

Децата са активни през цялото време - скачат, тичат, танцуват. Затова имат нужда от качествени обувки. Тeхните ходила растат, променя се и формата на ходилата.

Вреди ли телевизията на децата?

Вреди ли телевизията на децата?

Една от причините телевизията да има силен ефект върху децата между 4 и 6 години е обстоятелството, че те имитират всичко, което са видели.

Децата трябва да получават балансирана закуска

Децата трябва да получават балансирана закуска

От специалистите по хранене знаем колко е важно децата ни да получават балансирано и разнообразно хранене. То е незаменим помощник на децата в училищна възраст, за да растат здрави и силни и да запомнят по-лесно уроците в училище.