8 съвета как да се справите с хиперактивно дете

0 коментара0/5

Нормално е децата да са палави и енергично, но има такива, които са хиперактивни, а родители им се чувстват безпомощни и неспособни да ги контролират. Ето няколко съвета, които може и да ви помогнат, ако си имате работа с хиперактивно дете.

8 съвета как да се справите с хиперактивно дете

Хиперактивните деца губят бързо интерес и им липсва концентрация. Трудно се заиграват за повече от 5 мин. Постоянно сменят игрите, играчките и въобще дейностите, с които се занимават. Действията и движенията им са някак хаотични. А когато им говорите, като че ли не чуват и въобще не ви отразяват. На тези деца трудно се привлича вниманието. Също така те проговарят по-късно в сравнение с връстницте си. Виждат смисъл повече в движенеито, отколкото в говоренето. То не им представлява интерес. Трудно им е социализирането, не се справят отлично в училище и демонстрират поведенчески проблеми.

Хиперактивните деца са трудни деца, но са напълно здрави и нормални. Просто трябва да имате подход и търпение към тях.

Ето няколко съвета, ако сте родители на хиперактивно дете:

Създайте правила

Още докато е малко, създайте правила и график у дома, които неотлъчно да се спазват от всички. Така е по-лесно за детето, защото знае в кой час какво се случва, какво се очаква от него в определени ситуации и т.н. И не се отклонявайте от правилата.

Не се опитвайте изцяло да го контролирате

Това би влошило психическото състояние на детето. Хиперактивните деца имат нужда от известна доза свобода, комбинирана със строг контрол, що се отнася до по-съществени за вас неща. Не се опитвайте да печелите всички битки, водени между вас и детето ви. Дръжте на тези, които наистина са ви важни и оставете в други то да е победител.

Използвайте кратки изречения

Хиперактивните деца провокират родителите си постоянно да викат по тях. Но не се впускайте в дълги тиради, команди и изисквания. Бъдете кратки. Така е по-лесно за хиперактивното дете да ви чуе и да реагира. След това задайте следващото си изискване. Например: Не "Събери си играчките!", а "Прибери количките!", след това "Сложи топките в коша!". Кратките и ясни команди са по-лесни за асимилиране и стимулът за изпълнението им е по-голям. 

Добави описание

Отстранете страничните дразнители

Хиперактивното дете лесно се разсейва, затова минимизирайте страничните дразнители, когато искате да говорите с него, да му помогнете да се съсредоточи в учене, игра и други дейности. Когато имате да му казвате нещо, научете го, че трябва да седне, докато говорите. Нека това място не е пред телевизор, компютър, прозорец, аквариум с рибки и т.н. 

Въвличайте детето в дейности за възрастни

Печене на курабии, бъркане на супата в тенджерата, чистене и т.н. Децата много повече се концентрират, когато се занимават с дейностите на възрастните.

Извеждайте често детето навън

Във всяка една свободна минута и при хубаво време, извеждайте детето сред природа. Чистият въздух и възможността да се надивее навън значително помага на хиперактивното дете. Позволете му да изучава природата - да играе с камъни, да ги хвърля в горско поточе, да се цапа с кал, да копае дупка с пръчка, да се покатери на дърво и т.н. 

Добави описание

Поощрявайте детето

Точно както дресират кучетата с храна, може да възпитате и вашето хиперактивно дете. Може да не използвате храна, а любими неща на детето като да отиде в зоологическата градина, да кара колело в парка и т.н. Всеки път, когато задържи вниманието си върху нещо или пък изпълни ваши задания, бъдете много словоохотливи и емоционални в поощряването на детето. 

Вземете си домашен любимец

Доказано е, че животните действат особено благоприятно на децата. Не е сигурно, че едно животно ще помогне на хиперактивното си дете да се справи с проблемите си, но пък може да опитате. 

18.01.2018/Ели Йорданова

Още от "Дете"

За и против вероучението в училище

За и против вероучението в училище

Периодично в медийното пространство се повдига въпросът дали е редно да има задължителни часове по вероучение в училище. Голяма част от родителите са против, но има и такива, които подкрепят инициативата. За и против вероучението в училище?

Детските лъжи

Детските лъжи

Склонността на човек да лъже се заражда още от най-ранна детска възраст. Малко след като детенцето започне да разговаря, то започва да изрича огромна част от нещата, които си въобразява.

Идеи за детски коледни партита – кога и къде?

Идеи за детски коледни партита – кога и къде?

Какъв по-хубав подарък от най-веселото детско коледно парти? И тази година сме ви приготвили няколко идеи къде и кога може да заведете детето на коледно парти.