9 съвета, когато говорите с детето

0 коментара0/5

Как трябва да разговаряте с детето, кога трябва да сте категорични и кога да преговаряте. Вижте 9 полезни съвета как да говорите с детето.

9 съвета, когато говорите с детето
 © istockphotos

Установете контакт

Важно е, когато говорите с детето, да има контакт между двете страни. За целта клекнете или седнете, за да сте на едно ниво. Гледайте малчугана в очите, докато говорите. Обяснете му, че трябва да ви слуша внимателно, защото искате да му кажете нещо.

Обръщайте се по име

Няма как да спечелите вниманието на детето, ако дори не се обръщате по име към него, когато искате да поговорите. Винаги започвайте разговора, похвалата или забележката, като го адресирате.

Бъдете кратки

Децата не обичат дълги и сложни изречения. Освен, че има голяма вероятност да не ви разберат, със сигурност в даден момент ще загубят концентрация. Затова говорете кратко и ясно и следете по погледа дали ви разбират и слушат.

Добави описание

Направете сделка

За да постигнете целите си без протести, трябва да предложите примамливи компенсации. Например, "Иди да се облечеш, ще ходим на люлките" или "Изяж си обяда, ще има десерт".

Повече "Да" и по-малко "Не"

Колкото по-често децата чуват думата "Не", толкова повече ги амбицирате да правят напук. Опитайте се да използвате друг подход. Например, "На масата се храним, в детската стая играем" вместо "Не си играй на масата по време на вечеря".

Правилото "Когато, тогава"

Изреченията от типа "Когато, тогава" създават у детето илюзията, че му давате свобода и известен избор, а всъщност предварително сте начертали изходите от ситуацията. Например, "Когато си оправиш стаята, тогава ще ходим в парка".

Вижте също:

8 начина да научите децата си да участват в домакинството >>>

 

Вълшебни думички

Не забравяйте да използвате вълшебните думички "моля", "благодаря", "извинявай", докато говорите с детето. Така и то ще се научи на маниери и отношение. Помнете, че трябва да разговаряте с детето така, както искате то да ви говори на вас.

Добави описание

Обяснявай и пояснявай

Децата са любопитни и любознателни, затова могат да ви атакуват с безброй въпроси. Независимо дали въпросът е неудобен, или пък не сте сигурни в отговора, не го подминавайте с мълчание, а се опитайте да дадете някакво обяснения. Дори детето да не ви е разбрало напълно, любопитството му временно ще бъде задоволено.

Бъди категоричен

Когато сте казали финалното си решение, не отстъпвайте при вида на пълни със сълзи детски очи или шумни протести. Заявете ясно, че темата не подлежи на обсъждане. Например, "Извинявай, но тръгваме. Пясъчникът ще е тук и утре."

Вижте също:

Какво да правите, когато детето ви отговаря?

16.05.2018/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "9 съвета, когато говорите с детето".

Още от "Дете"

Има ли значение възрастовата разлика между децата в семейството?

Има ли значение възрастовата разлика между децата в семейството?

За идеална възрастова разлика надали може да се говори, защото това е нещо строго индивидуално, но педагозите все пак препоръчват да се стремите към три години разлика във възрастта между първото и второто ви дете.

Фитнес за деца

Фитнес за деца

Фитнесът за деца е идеален начин още от малки децата да бъдат свикнати да спортуват активно. Спортът е част от доброто възпитание на всяко дете, а фитнесът за деца е идеалното място, където да зародите любовта на детето към различните спортове.

От какво да предпазите детето на Коледа?

От какво да предпазите детето на Коледа?

Какво толкова опасно може да има в украсяването на коледната елха, си мислите гледайки я отдолу. А когато се качите на стълба, за да сложите звезда на върха на коледното дръвче, списъкът с опасностите, които крие Коледа изведнъж грейва пред очите ви.