Излишните неща в детската стая

0 коментара0/5

Излишните неща в детската стая

Прекрасно е, че имате отделна стая, която може да превърнете в детска, но свободното пространство не е предпоставка да го задръстите с вещи. С идването на бебето на бял свят много родители изпадат в състояние на постоянен шопинг и купуване на всевъзможни вещи, които някой някъде е написал, че може и да са ви полезни в отглеждането на дете. Така се оказвате с теглилки, стерилизатори, специални кофи за боклук за памперси, маси за повиване, люлки, които се оказват тотално безполезни и просто пробвани.

Но дори когато бебето порасне, родителите продължават с грешния подход да претрупват детската стая с вещи, от които детето няма нужда, които с нищо не допринасят за щастливото му детство и със сигурност вие не сте имали такива и сте нямали нужда от такива. 

Едно от излишните неща в детската стая е телевизора. Рано или късно такъв се появява в много детски стаи и с това се разваля цялостната хармония на това помещение. Детската стая е място за игра, учене и сън, а телевизорът възпрепятства и трите.

Тоновете играчки също са сред нещата, от които децата нямат нужда. Според психолозите големият брой играчки разконцентрира децата и възпрепятства възможността детето да развие креативност и въображение в игрите.

Ето защо психолозите препоръчват да държите малко на брой играчки в детската, а останалите да скриете в килера, на тавана или на друго място. И на всеки две седмици или месец да сменятае играчките от детската стая с някои от тези, които са на съхранение.

Огромните и много на брой мебели също са нещо от, което детската стая не се нуждая. Така отнемате от мястото за игра, учене и почивка. Ако имате възможност, мебелирайте детската стая в съответствие с възрастта му. Тоест, когато е бебе, в детската стая трябва да има само кошара, шкафче за дрешки и евентуално стол или кресло за вас, за да кърмите или приспивате бебето. Около 3-4-годишна възраст детето вече се нуждае, освен от шкафче, и от малко гардеробче, малко по-голямо легло (70/160 см, а може и 90/200) етажерка за книжки, килим, на който да играя и малка масичка със столче, където да рисува и играе. А големите гардероби, легла, бюра и огромни мебели са необходими в тийнейджърска възраст, когато детето няма нужда от толкова място за търкаляне по пода и игра с всеъзможни неща. 

Идеи за повече пространство в детската стая >>>

Дори и да сте цветари, не превръщайте детската стая в оранжерия. Цветята не са подходящи за това помещение, тъй като, да, изглежда свежо и зелено, но отнемат от пространството, събират прах и могат да доведат до развиване на алергия, особено при едно бебе. Така че цветята също спадат към излишните неща в детската стая. 

Цветя в детската стая - за или против? >>>

Крещящите, бонбонените и характерните само за момче или само за момиче цветове на стените също са от нещата, които е добре да избегнете. Надали ще ви се иска да пребоядисвате стаята на всеки две години. Ето защо изберете неутрални цветове или такива, които са унисекс. Ако си падате по наситените крещящи цветове, боядисайте само една акцентираща стена в този цвят, а останалите да бъдат в по-спокойни тонове. Не забравяйте, че това е детска е цветът на стените трябва да е едновременно весел и игрив, създаващ благоприятна атмосфера за игра, а в същото време да е подходящ и за спално помещение. Така например стената зад леглото може да е ярка и активна, а тези срещу нея да са по-спокойни. Така, когато детето легне да спи, пред очите му ще са спокойни тонове, а зад него ще е по-яркия цвят, подтикващ повече към игра, а не сън.

Неподходящи цветове за детската стая >>>

01.02.2018/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Излишните неща в детската стая".

Още от "Дете"

Децата и постите – за и против?

Децата и постите – за и против?

Полезни ли са постите за децата или лишаването от животински продукти може само да навреди на децата. Ето доводите защо децата е хубаво или не да спазват пости.

Мадлен Алгафари за детската агресия и родителските грешки

Мадлен Алгафари за детската агресия и родителските грешки

Какво е агресия? Нормално ли е и кога детето да проявява агресия, кои са външните фактори, които стимулират такова поведение и как родителите трябва да подходят правилно? Потърсихме отговорите на тези и други въпроси от Мадлен Алгафари.

Ревността се корени в детството

Ревността се корени в детството

Думaта ревност изразява единственото по рода си, възможно най-неприятното отношение между двама души.