Как да даваме лекарства на децата?

0 коментара0/5

Даването на лекарства на малките деца не винаги е лесна задача. Но малко хитрост и някои трикове могат да ви помогнат. От сиропa до капките за уши – как да даваме лекарства на децата без сълзи и стрес:

Как да даваме лекарства на децата?
 © iStock.com

Ако детето не иска да преглъща

Най-важното при течните лекарства е да замените мерителните чашки със спринцовка (без игла).

Как да даваме лекарства на децата?

Освен, че е по-прецизна в дозирането, спринцовката позволява детето да приеме лекарството, дори когато не иска да преглъща. Това е възможно като поставите отвора между зъбите и бузата. Така, когато детето затваря устата си, веднага ще поглъща течността.

Не разреждайте горчивото лекарство

Има лекарства, чийто вкус не се нрави на децата. В тези случаи, всички майки използват всевъзможни трикове, с които да излъжат детето. Разреждането с вода обаче не е подходящо, тъй като вкусът ще бъде все така неприятен, а количеството - по-голямо. Така ще се наложи детето да го взема повече глътки, което автоматчно ще удължи агонията. По-ефективно е да дадете лекарствения концентрат наведнъж, а след това евентуално бонбон за смучене, който да оправи вкуса.

Друг трик е да държите флакона в хладилника или да скриете лекарството в чаена лъжичка сладолед. Студът обезчувствява леко устата и по този начин ще скрие лошия вкус на лекарството.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Защо кашля детето? >>>

Капки за уши - загряване преди употреба

Помнете, че капките за уши трябва да се дават при стайна температура. Те не бива да са студени, в противен случай детето усеща дискомфорт, тъй като температурата на вътрешното ухо е по-висока.

Как да даваме лекарства на децата?

Можете да стоплите флакончето между ръцете си за няколко минути преди процедурата. Ако  лечението е насочено към тъпанчето, препоръчително е да поставите детето в странично положение преди да поставите капките, в противен случай няма да достигнат до проблемната зона. Ако, от друга страна, лечението е на канала, по-добре е да поставите няколко капки върху памучен тампон и след това да го оставите в ухото.

Не на преговорите и наградите

Увещаването и молбите към децата, с цел да ги накарате да вземат лекарството, е лоша практика и трябва да се избягва. Лекарството е необходимост, родителят го прави за доброто на своето дете. Ето защо не бива да награждавате малчугана всеки път, когато си изпие сиропа. В противен случай лекарството се превръща в наказание, което трябва да бъде възнаградено по някакъв начин. По-добре да давате омразните лекарства възможно най-бързо и незабележимо, като накарате детето да разбере, че те са за негово добро.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ротавирус при децата >>>

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да даваме лекарства на децата?".

Още от "Дете"

Кои са симптоми на дехидратация при децата

Кои са симптоми на дехидратация при децата

Загубата на много течности особено през лятото е често срещан проблем както при възрастните, така и при децата. Опасността за малчуганите обаче е по-голяма, тъй като залисани в играта, те често не чувстват жажда и забравят да пият течности.

Къде живее Дядо Коледа?

Къде живее Дядо Коледа?

Човек обича детството си, както обича родината си. Подобна мисъл като че ли е изказана от Екзюпери. Защо си я припомняме ли?

Да поговорим с първолака за училище

Да поговорим с първолака за училище

Предстои ви щастливо събитие - първият учебен ден на вашето дете. Но, нали в радостната суетня около новата чанта, тетрадките и разните там други неща няма да забравите най-важното - да поговорите с детето!