Как да даваме лекарства на децата?

0 коментара0/5

Даването на лекарства на малките деца не винаги е лесна задача. Но малко хитрост и някои трикове могат да ви помогнат. От сиропa до капките за уши – как да даваме лекарства на децата без сълзи и стрес:

Как да даваме лекарства на децата?
 © iStock.com

Ако детето не иска да преглъща

Най-важното при течните лекарства е да замените мерителните чашки със спринцовка (без игла).

Как да даваме лекарства на децата?

Освен, че е по-прецизна в дозирането, спринцовката позволява детето да приеме лекарството, дори когато не иска да преглъща. Това е възможно като поставите отвора между зъбите и бузата. Така, когато детето затваря устата си, веднага ще поглъща течността.

Не разреждайте горчивото лекарство

Има лекарства, чийто вкус не се нрави на децата. В тези случаи, всички майки използват всевъзможни трикове, с които да излъжат детето. Разреждането с вода обаче не е подходящо, тъй като вкусът ще бъде все така неприятен, а количеството - по-голямо. Така ще се наложи детето да го взема повече глътки, което автоматчно ще удължи агонията. По-ефективно е да дадете лекарствения концентрат наведнъж, а след това евентуално бонбон за смучене, който да оправи вкуса.

Друг трик е да държите флакона в хладилника или да скриете лекарството в чаена лъжичка сладолед. Студът обезчувствява леко устата и по този начин ще скрие лошия вкус на лекарството.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Защо кашля детето? >>>

Капки за уши - загряване преди употреба

Помнете, че капките за уши трябва да се дават при стайна температура. Те не бива да са студени, в противен случай детето усеща дискомфорт, тъй като температурата на вътрешното ухо е по-висока.

Как да даваме лекарства на децата?

Можете да стоплите флакончето между ръцете си за няколко минути преди процедурата. Ако  лечението е насочено към тъпанчето, препоръчително е да поставите детето в странично положение преди да поставите капките, в противен случай няма да достигнат до проблемната зона. Ако, от друга страна, лечението е на канала, по-добре е да поставите няколко капки върху памучен тампон и след това да го оставите в ухото.

Не на преговорите и наградите

Увещаването и молбите към децата, с цел да ги накарате да вземат лекарството, е лоша практика и трябва да се избягва. Лекарството е необходимост, родителят го прави за доброто на своето дете. Ето защо не бива да награждавате малчугана всеки път, когато си изпие сиропа. В противен случай лекарството се превръща в наказание, което трябва да бъде възнаградено по някакъв начин. По-добре да давате омразните лекарства възможно най-бързо и незабележимо, като накарате детето да разбере, че те са за негово добро.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ротавирус при децата >>>

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да даваме лекарства на децата?".

Още от "Дете"

Лятната ваканция на детето

Лятната ваканция на детето

Лятната ваканция е любимият период за вашето дете. То се чувства свободно и неангажирано. Ние възрастните обаче сме отговорни да не позволяваме на детето да се отпусне прекалено през лятната ваканция, а да се възползва максимални ефективно от нея.

7 правила за здравословно хранене при децата

7 правила за здравословно хранене при децата

За да расте здраво и жизнено детето ви, то трябва да приема достатъчно количество от трите основни вида храни - белтъчини, въглехидрати, мазнини.

Помощ! Детето се захласва!

Помощ! Детето се захласва!

Захласване или т.нар. афективно-респираторен пристъп е стресиращо за всеки родител състояние, при което детето плаче до посиняване, дори до припадък в резултат от това, че спира да диша.