Как да накарате детето да опитва нови храни?

От 0 коментара0/5

Когато става дума за хранене при децата, родителите трябва да се съобразяват както с условието менюто да е полезно, така и да се хареса на малчугана. Но често е трудно децата да бъдат убедени да експериментират с нови ястия и продукти. Как да накарате детето да опитва нови храни?

Как да накарате детето да опитва нови храни?
 © istockphotos

Първо новото

Когато искате да включите някаква нова съставка в детското меню или да го накарате да опитва нова рецепта, винаги започвайте с непознатото. Когато детето е гладно, то е по-склонно на компромис и експеримент, защото трудно устоява на храната. Освен това, ако започнете с вече затвърдените храни, има голям шанс да ви откаже новите, защото няма да иска да си разваля вкуса.

Вижте също: Как да възпитаме правилни навици на хранене при децата

Малки хапки

Новите храни се дават на малки хапки с цел дегустация. Не си налагайте вкусовете и приемете, че като всичко чуждо и непознато, и тук детето ще подходи по-предпазливо. Оставете го да опита, да има време да оцени вкуса и да реши дали му допада.

Добави описание

Хапване с компания

Децата са по-склонни да опитват нови неща, когато са в компания на други деца. Достатъчно е едно от групата да повлече крак и да каже, че обича нещо за хапване, за да проявят и останалите интерес.

Вижте също: 7 правила за здравословно хранене при децата

Атрактивна презентация

При децата презентирането на храната е от съществено значение. Трябва да е атрактивно, забавно и закачливо. Може да наподобява картина в чиния, лице и форма на животно, микс от цветове и текстури, за да е по-интересно. Не пренебрегвайте този момент!

Добави описание

Разкажете му история

За да накарате детето да опита някаква нова храна, трябва да проявите и малко въображение. Разкажете му история, която да го убеди. Например,  плодовото мляко може да е напитка за супергерои, попай Морякът обича да яде спанак, защото става силен, а Джери винаги побеждава Том, защото хапва сирене. 

Вижте също: 4 храни за гениалност на детето ви

Скрийте зеленчуците

Обикновено проблемите с храненето при децата идват, когато става дума за зеленчуци. Тъй като не са толкова сладки, малчуганите не ги намират за достатъчно вкусни. Когато искате да включите някакъв зеленчук, който детето не иска да опита, може да го настържете или пасирате и така да го добавите към ястието, а по-късно, когато малчуганът си е изял всичко, да му разкриете тайната съставка.

Добави описание

Оставете го да се изцапа

Когато давате на детето нова храна, не е подходящ момент да го критикувате как яде или да го следите за петна по дрехите. Оставете го да се изцапа и да се забавлява. Сервирайте спагетите и сосът към тях отделно и му кажете само да опита да ги комбинира и да каже дали му харесват.

Дайте личен пример

Когато предлагате нови храни, винаги давайте личен пример. Не очаквайте детето да иска да опита непознат продукт, ако дори родителите му не проявяват интерес и предпочитания към него. Кажете му колко е вкусен и колко много ви харесва - децата обичат да имитират големите, затова е много вероятно да пожелаят и те да вкусят от това, което хапвате.

Ползвайте обратна психология

Другият вариант да убедите детето да опитва нови храни, е като ползвате силата на обратната психология. Кажете му, че не може да яде от това, че няма да му хареса или че не е за малки деца, и това веднага ще предизвика интереса му. Все пак забраненият плод е най-сладък!

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да накарате детето да опитва нови храни?".

Още от "Дете"

Вярва ли детето ви в Дядо Коледа?

Вярва ли детето ви в Дядо Коледа?

Вярата в Дядо Коледа превръща празника в приказка за децата. Когато обаче лъжата е разкрита, децата се чувстват предадени, разтревожени кой ще им носи подаръци и магията на Коледа е опропастена.

Когато баба и дядо разглезват детето

Когато баба и дядо разглезват детето

Любовта и ролята на бабата и дядото в отглеждането на детето са безспорни. Особено у нас, където грижите за малкия наследник се поемат от възрастните членове на семейството. Много често обаче помощта се оказва „мечешка услуга“. Защо?

Защо е добре за децата да вярват в Дядо Коледа?

Защо е добре за децата да вярват в Дядо Коледа?

Вярвали ли сте в Дядо Коледа като деца? Това лъжа ли е или добре поднесена приказка? И как влияе на децата цялата история покрай Дядо Коледа?