Как смяната на времето да не наруши режима на детето?

0 коментара0/5

Последната събота на март отново въртим часовниците - този път с час напред. Промяната се оказва проблемна не само за възрастните, но и за по-малките. Как смяната на времето да не наруши режима на детето?

Как смяната на времето да не наруши режима на детето?
 © istockphotos

Мечтата на повечето майки е децата им да следват определен режим, така че всеки ден да се събуждат, да се хранят и да заспиват в приблизително еднакви часове. От една страна, така детският организъм се настройва по-лесно към програмата за деня и си изгражда навици, от друга - родителите са по-спокойни. Но дори да са успели да постигнат това високо ниво на възпитание и родителство, когато дойде време за въртенето на часовника, много от тях отново се връщат в изходна позиция.

Вижте също: Детето и следобедният сън

Промяната на времето се отразява както на големи, така и на малки. Може да доведе до умора и сънливост, може да направи както родителите, така и децата по-сприхави, и като цяло да обърка биологичния им часовник за дни напред. Предлагаме ви няколко съвета, които може да използвате, за да няма опасност смяната на времето да наруши режима на вашето дете.

Добави описание

Предварителна подготовка

Най-популярният и изпробван съвет, свързан със смяната на времето и влиянието върху по-малките, гласи, че трябва да подготвите детския организъм за промяната седмица по-рано. В продължение на няколко дни се опитайте да измесите приспиването на децата с по 10-тина минути. Така в деня на смяната на времето ще имате един час аванс, който всъщност ще компенсира въртенето на часовника.

Постоянство

Другият съвет, който педиатри и педагози препоръчват, е да не нарушавате вече установения режим. Ако сте наложили определена програма на детето, то вече е свикнало с последователността на всяка точка от нея. Знае, че след баня се облича пижамата, чете се приказка и после идва време за сън. Децата, които по-лесно се настройват към промените, ще запазят това мислене въпреки въртенето на часовника, защото имат изградени навици. При тях може да не е необходима продължитена подготовка, а в рамките на 2 дни за по 20 до 30 минути промяна да постигнете нужния резултат.

Вижте също: Как времето влияе на здравето

Добави описание

Регулиране на светлината

С нарастването на деня един от проблемите, свързан със заспиването на детето в по-ранни часове като 8 или 9 вечерта, е зависим от светлината. Хормонът мелатонин играе ключова роля за биологичния часовник и най-вече за съня. Светлината активира зрителния нерв, който изпраща сигнал до епифизата да блокира синтеза на мелатонин - организмът не може да се отпусне и да заспи.

Вечерно време и най-вече, когато е тъмно, епифизата засилва секрецията на мелатонин - тялото получава сигнал, че трябва да си почине. Затова създайте на детето необходимите условия за сън - сложете тъмни завеси или щори в детската стая, лампите пък могат да са регулеруеми, така че час преди заспиване, постепенно да притъмнява в помещението.

Търпение

Заредете се с търпение. Бъдете подготвени, че опитите ви няма да имат моментален успех. Все пак смяната на времето е процес, за който децата нямат вина. Обикновено около седмица е необходимият период на повече от тях да се настроят към лятното часово време и се върнат обратно към режима.

21.03.2018/ Христина Спасова

Още от "Дете"

От какво се страхуват децата?

От какво се страхуват децата?

Докато са съвсем малки децата не се боят от нищо. Те наблюдават света около тях и настроенията им зависят от тях самите. Когато започнат да порастват обаче, някъде около осмия месец, се появяват първите признаци на страх.

Как да стимулирате самостоятелната игра при децата?

Как да стимулирате самостоятелната игра при децата?

Защо е важна самостоятелната игра и как да мотивирате детето да си играе само, ако досега е свикнало да си играе само с вас. Предлагаме ви няколко идеи, които да опитате.

Как да откажете децата от вредните навици?

Как да откажете децата от вредните навици?

Сладките бебешките навици като гризене н нокти и бъркане в носа могат да се превърнат във вредни, ако не отучите рано детето от тях. А най-удачният начин да откажете детето от вредните навици е като ги замените с полезни.