Леля – ценният ментор за всяко дете

0 коментара0/5

Лелята често е пренебрегвана фигура при отглеждането на детето. Тя обаче също като бабите се явява важна подкрепа по време на растежа и образованието на племенниците. Но какви са особеностите на връзката между леля и племенник и в какво се крие нейната изключителност?

Леля – ценният ментор за всяко дете
 © iStock.com

Приемана от детето като възрастен, като приятел, като връстник и като наставник – лелята има особена функция в живота на своя племенник.

Съвременните деца растат в среда, където все повече семейства имат само едно дете, което ограничава кръгът му на общуване в първите години. Тук идва и важната роля на лелята, която може да бъде както сестра на майката/бащата, така и много близка тяхна приятелка.

Тя се превръщат в своеобразен "хибрид", изпълнявайки ролята на родител, на сестра (особено ако е по-млада в сравнение с родителите), на приятел и на наставник в зависимост от ситуацията.

Лелите са от съществено значение за правилното развитие на децата, особено ако родителите са решили да създадат семейство по-късно в своя живот, тъй като тогава бабите и дядовците не винаги са способни да бъдат от помощ при отглеждането. Тогава насреща се отзовава леля, която може да отмени мама и татко, когато се налага. Също така леля обикновено е много по-подготвена що се отнася до техниката, в сравнение с баба, което я прави идеален спътник в игрите за детето.

Както при баба, така и при леля, детето се чувства по-свободно и глезено – остава будно до по-късно, може да похапва повече сладко и т.н. Това е своеобразен празник както за лелята, така и за племенника, тъй като е изключение от рутинното.

Лелята не е родителят, който налага правилата и може да си позволи по-мек подход към детето. Тя обаче все още е възрастен, който играе важна роля за възпитанието му и е от голяма полза за родителите, тъй като може по по-достъпен начин да обясни и накара племенника си да приеме забраните, които му поставят мама и татко.

Леля може да се превърне и в идеалния довереник за детето, роля, която е особено важна по време на юношеството, когато децата са склонни да се затварят в себе си, да не споделят и да влизат в постоянни конфликти с родителите си.

Добави описание

Тъй като образа на лелята, в съзнанието на детето, е човекът, който не налага наказания и не го съди, то по-лесно може да я приеме като свои приятел - да се отвори и споделя с нея най-интимните аспекти от живота си, своите желания и страхове, за които не желае да говори с родителите си. Именно поради тази причина лелята може да се превърне във важен комуникационен мост между родители и деца и да помогне за укрепване на връзката помежду им или да предупреди за наличието на евентуален проблем / опасност за детето.

Ролята на лелята е важна, тъй като дава различна гледна точка на детето. Ако можем да използваме метафора, за да откроим разликата между майката и лелята, то можем да кажем, че майката е като безопасния плаж, откъдето започва морето, където прекарваш по-голямата част от времето си и където винаги се връщаш, за да почувстваш сигурност винаги, когато имаш нужда. Лелята от друга страна е като шамандура насред морето, която се явява упора в непозната морска шир – нито прекалено близо, нито твърде далеч от плажа, където оставаш за кратко, но можеш да видиш нещата от друг ъгъл, да направиш нещо ново, да се гмурнеш смело в морето на живота. 

26.02.2018/ Боряна Харлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Леля – ценният ментор за всяко дете".

Още от "Дете"

Как да се справим с любопитството на децата?

Как да се справим с любопитството на децата?

Мамо, защо...?, Бабо, а как...? Децата задават какви ли не въпроси, които често остават родителите без думи. И колкото и да са наивни и смешни, понякога те са толкова проницателни, че не можеш да им отговориш между другото. Вижте как да се справите с милионите въпроси на вашия любопитко.

Когато баба и дядо разглезват детето

Когато баба и дядо разглезват детето

Любовта и ролята на бабата и дядото в отглеждането на детето са безспорни. Особено у нас, където грижите за малкия наследник се поемат от възрастните членове на семейството. Много често обаче помощта се оказва „мечешка услуга“. Защо?

Предложения за коледни детски партита

Предложения за коледни детски партита

Коледното парти е очакван момент за много дечица. То дарява и малки и големи с еуфорично и празнично настроение. Това е още един подарък за вашето мъниче по случай Коледа. Зарадвайте го и му осигурете най-приказното и незабравимо коледно парти.