Леля – ценният ментор за всяко дете

0 коментара0/5

Лелята често е пренебрегвана фигура при отглеждането на детето. Тя обаче също като бабите се явява важна подкрепа по време на растежа и образованието на племенниците. Но какви са особеностите на връзката между леля и племенник и в какво се крие нейната изключителност?

Леля – ценният ментор за всяко дете
 © iStock.com

Приемана от детето като възрастен, като приятел, като връстник и като наставник – лелята има особена функция в живота на своя племенник.

Съвременните деца растат в среда, където все повече семейства имат само едно дете, което ограничава кръгът му на общуване в първите години. Тук идва и важната роля на лелята, която може да бъде както сестра на майката/бащата, така и много близка тяхна приятелка.

Тя се превръщат в своеобразен "хибрид", изпълнявайки ролята на родител, на сестра (особено ако е по-млада в сравнение с родителите), на приятел и на наставник в зависимост от ситуацията.

Лелите са от съществено значение за правилното развитие на децата, особено ако родителите са решили да създадат семейство по-късно в своя живот, тъй като тогава бабите и дядовците не винаги са способни да бъдат от помощ при отглеждането. Тогава насреща се отзовава леля, която може да отмени мама и татко, когато се налага. Също така леля обикновено е много по-подготвена що се отнася до техниката, в сравнение с баба, което я прави идеален спътник в игрите за детето.

Както при баба, така и при леля, детето се чувства по-свободно и глезено – остава будно до по-късно, може да похапва повече сладко и т.н. Това е своеобразен празник както за лелята, така и за племенника, тъй като е изключение от рутинното.

Лелята не е родителят, който налага правилата и може да си позволи по-мек подход към детето. Тя обаче все още е възрастен, който играе важна роля за възпитанието му и е от голяма полза за родителите, тъй като може по по-достъпен начин да обясни и накара племенника си да приеме забраните, които му поставят мама и татко.

Леля може да се превърне и в идеалния довереник за детето, роля, която е особено важна по време на юношеството, когато децата са склонни да се затварят в себе си, да не споделят и да влизат в постоянни конфликти с родителите си.

Добави описание

Тъй като образа на лелята, в съзнанието на детето, е човекът, който не налага наказания и не го съди, то по-лесно може да я приеме като свои приятел - да се отвори и споделя с нея най-интимните аспекти от живота си, своите желания и страхове, за които не желае да говори с родителите си. Именно поради тази причина лелята може да се превърне във важен комуникационен мост между родители и деца и да помогне за укрепване на връзката помежду им или да предупреди за наличието на евентуален проблем / опасност за детето.

Ролята на лелята е важна, тъй като дава различна гледна точка на детето. Ако можем да използваме метафора, за да откроим разликата между майката и лелята, то можем да кажем, че майката е като безопасния плаж, откъдето започва морето, където прекарваш по-голямата част от времето си и където винаги се връщаш, за да почувстваш сигурност винаги, когато имаш нужда. Лелята от друга страна е като шамандура насред морето, която се явява упора в непозната морска шир – нито прекалено близо, нито твърде далеч от плажа, където оставаш за кратко, но можеш да видиш нещата от друг ъгъл, да направиш нещо ново, да се гмурнеш смело в морето на живота. 

26.02.2018/ Боряна Харлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Леля – ценният ментор за всяко дете".

Още от "Дете"

Къде живее Дядо Коледа?

Къде живее Дядо Коледа?

Човек обича детството си, както обича родината си. Подобна мисъл като че ли е изказана от Екзюпери. Защо си я припомняме ли?

Вреди ли телевизията на децата?

Вреди ли телевизията на децата?

Една от причините телевизията да има силен ефект върху децата между 4 и 6 години е обстоятелството, че те имитират всичко, което са видели.

Зърнените закуски с пълнозърнести култури и ползите от тях

Зърнените закуски с пълнозърнести култури и ползите от тях

Всички знаем, че закуската е много важно хранене за деня. Тя не трябва да се пропуска, като същевременно е добре да се консумират различни групи храни: зърнени храни, като се предпочитат пълнозърнестите видове.