Минимализмът като метод на възпитание

0 коментара0/5

Минимализмът не е просто стил в интериора или модата. Той е начин на мислене и отношение към живота, затова някои са го превърнали и като метод на възпитание при децата. Какви са опорните точки при минимализма и родителството?

Минимализмът като метод на възпитание
 © istockphotos

Философия на минимализма като метод на възпитание

Основната идея на минимализма като метод на възпитание е да научите детето да не се привързва към материалното и да оценява истинските стойностните неща в живота - семейството, времето прекарано с близките, приключенията, които си устройвате. Освен това се смята, че по този начин фокусирате вниманието му върху по-важните цели, абстрахирайки се от материалните облаги.

Вижте също: Възпитание по датски - съвети за отглеждане на щастливи деца

Затова някои психолози определят минимализма като метод на възпитание и създаване на лидери. И макар в началото да е трудно да убедите по-малките, че не бива да се влияят от брой играчки, скъпи дрехи и модерни джаджи, смята се, че колкото по от рано ги свикнете, толкова по-лесна ще е адаптацията.

4 полезни съвета, свързани с минимализма и родителството:

Създавай спомени

Гипсов отпечатък на детска ръчичка, импровизирана фото стена със снимки от семейни празници и екскурзии, ритуали и традиции за вас и децата, които сами сте създали. Идеята на минимализма в родителството е да създавате спомени и да фокусирате вниманието на детето върху нематериалните неща. 

Добави описание

Бъдете изобретателни

Някои казват, че за да отгледаш дете, трябват не малко пари. Но тези, които следват минимализма като подход при възпитанието, са на мнение, че трябва преди всичко любов и въображение. Вместо да ходите по въртележките в парка или из детските центрове, може да си направите пикник сред природата, да ходите на разходка в планината, да карате колело, да прекарвате време в градината или да си устройвате семейни състезания у дома. Всички от изброените занимание не изискват много средства, но обещават забавление и усмивки за по-малките.

Добави описание

Семейно разчистване

Научете детето да се включва в сезонното почистване на дома. Освен, че може да помага, то ще свикне да се освобождава от ненужните вещи. Сортирайте играчки и книжките заедно - тези, които вече не са интересни, може да дарите за благотворителност. Обяснете на детето, че така освобождавате място за новите. Освен това така го учите да живее подредено и да споделя.

Добави описание

Живей за момента

Това, че вече сте родители, не означава, че трябва да се лишите от спонанност, а дори напротив. Минимализмът като възпитателен подход насърчава родителите да действат на момента. Не е необходимо детето винаги да следва строг режим - възползвайте се от всяка възможност. Ако още не му се спи, устройте си кино вечер. През деня пък не изпускайте слънцето само защото имате домашни задачи. Пътувайте, когато имате възможност, защото това също е начин да създавате спомени.

20.03.2018/ Христина Спасова

 

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Минимализмът като метод на възпитание".

Още от "Дете"

Как да направим зимната ваканция по-забавна за децата?

Как да направим зимната ваканция по-забавна за децата?

Как да направим зимната ваканция по-интересна и забавна за децата, като ги откъснем за кратко от електронните игри и телефоните и заедно преоткрием красотата на заобикалящите ни зимни чудеса:

Детето получава истерични припадъци

Детето получава истерични припадъци

Ужасно неприятна гледка е да виждате детето си, гърчещо се на земята в пристъп на бяс, защото сте го лишили от шоколад или трябва да се прибира от игра.

Детето си гризе ноктите

Детето си гризе ноктите

Гризането на ноктите е един от най-разпространените нервни навици при децата, който продължава дори и в зряла възраст. Ако детето ти си гризе ноктите, обърни внимание на причините, които го провокират да го прави.