Минимализмът като метод на възпитание

0 коментара0/5

Минимализмът не е просто стил в интериора или модата. Той е начин на мислене и отношение към живота, затова някои са го превърнали и като метод на възпитание при децата. Какви са опорните точки при минимализма и родителството?

Минимализмът като метод на възпитание
 © istockphotos

Философия на минимализма като метод на възпитание

Основната идея на минимализма като метод на възпитание е да научите детето да не се привързва към материалното и да оценява истинските стойностните неща в живота - семейството, времето прекарано с близките, приключенията, които си устройвате. Освен това се смята, че по този начин фокусирате вниманието му върху по-важните цели, абстрахирайки се от материалните облаги.

Вижте също: Възпитание по датски - съвети за отглеждане на щастливи деца

Затова някои психолози определят минимализма като метод на възпитание и създаване на лидери. И макар в началото да е трудно да убедите по-малките, че не бива да се влияят от брой играчки, скъпи дрехи и модерни джаджи, смята се, че колкото по от рано ги свикнете, толкова по-лесна ще е адаптацията.

4 полезни съвета, свързани с минимализма и родителството:

Създавай спомени

Гипсов отпечатък на детска ръчичка, импровизирана фото стена със снимки от семейни празници и екскурзии, ритуали и традиции за вас и децата, които сами сте създали. Идеята на минимализма в родителството е да създавате спомени и да фокусирате вниманието на детето върху нематериалните неща. 

Добави описание

Бъдете изобретателни

Някои казват, че за да отгледаш дете, трябват не малко пари. Но тези, които следват минимализма като подход при възпитанието, са на мнение, че трябва преди всичко любов и въображение. Вместо да ходите по въртележките в парка или из детските центрове, може да си направите пикник сред природата, да ходите на разходка в планината, да карате колело, да прекарвате време в градината или да си устройвате семейни състезания у дома. Всички от изброените занимание не изискват много средства, но обещават забавление и усмивки за по-малките.

Добави описание

Семейно разчистване

Научете детето да се включва в сезонното почистване на дома. Освен, че може да помага, то ще свикне да се освобождава от ненужните вещи. Сортирайте играчки и книжките заедно - тези, които вече не са интересни, може да дарите за благотворителност. Обяснете на детето, че така освобождавате място за новите. Освен това така го учите да живее подредено и да споделя.

Добави описание

Живей за момента

Това, че вече сте родители, не означава, че трябва да се лишите от спонанност, а дори напротив. Минимализмът като възпитателен подход насърчава родителите да действат на момента. Не е необходимо детето винаги да следва строг режим - възползвайте се от всяка възможност. Ако още не му се спи, устройте си кино вечер. През деня пък не изпускайте слънцето само защото имате домашни задачи. Пътувайте, когато имате възможност, защото това също е начин да създавате спомени.

20.03.2018/ Христина Спасова

 

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Минимализмът като метод на възпитание".

Още от "Дете"

Какво да правите, когато детето ви отговаря?

Какво да правите, когато детето ви отговаря?

Идва момент, в който детето не само не изпълнява казаното от вас, но и ви отговаря троснато и заканително. Ами сега? Каква е правилната реакция от ваша страна? Ето какво да направите, ако детето ви отговаря.

Фитнес за деца

Фитнес за деца

Фитнесът за деца е идеален начин още от малки децата да бъдат свикнати да спортуват активно. Спортът е част от доброто възпитание на всяко дете, а фитнесът за деца е идеалното място, където да зародите любовта на детето към различните спортове.

Първи летен лагер

Първи летен лагер

Когато детето отива на първи летен лагер, всички у дома се вълнуват. Освен еуфорията обаче, в главата на малчугана, както и в тази на родителя, изникват безброй въпроси. Какво трябва да знаете, когато изпращате детето на първи летен лагер?