Първия учебен ден

4 коментара5/5

Първият учебен ден – вълнение, радост и стрес за детето. 15ти септември е вълнуващ ден за всички – ученици и родители. Как да приготвите вашия мъник, за да е изряден и в същото време спокоен на Първия учебен ден.

Независимо дали имате първокласник или малко по-голямо дете, 15ти септември предизвиква вълнения, които трябва едновременно да поддържаме и да не позволяваме да достигнат крайности, които да стресират мъника. Наближаването на Първия учебен ден е добре да му се поднесе като нещо различно, вълнуващо и отговорно, но трябва да се опитате да не насявате страх у детето за приближаващия ден.

Първия учебен ден
                                              
Много родители правят грешката да предизвикват страх у детето и да го наплашват, че трябва да играе по-малко и да се труди повече, за да не е по-назад в училище от останалите деца. Детето трябва да очаква първия учебен ден с вълнение и респект, но в никакъв случай с отвращение. Най-добрият начин това да стане е, говорейки му за училище, да не асоциирате това само с решаване на задачи и учене, а с приятни емоции. Говорете му за училище, не само когато го учите да смята и чете или упражнявате вече научени знания, но и когато се забавлявате. То трябва да разбере, че училището е място, където освен да учи, то ще се запознае с нови деца, ще се забавлява и ще се чувства добре. Старите възпитателни методи да прилагаме училището като „страшилище“ за детето са грешни и нерезултатни.
                                                                                         
Детето има нужда от мотивация, а не от сплашване. То трябва да очаква Първия учебен ден с нетърпение и трепет. За това ще допринесат още повече и приготовленията. Ако имате възможност, купете нови дрешки на мъника, може дори да ги изберете заедно. Целта е детето да усети, че 15ти септември е специален ден, негов празник. Не е задължително да е нещо много официално, важното е да му харесва на детето и да се радва на приятните приготовления за важния ден.
                             
Разбира се, има деца, които очакват с нетърпение Първия учебен ден, не всички са уплашени от Първия учебен денпредстоящия старт на учебната година. Важното е да успеете да съобразите състоянието на детето и да го накарате да се почувства възможно най-добре.  
                   
Психолозите съветват, че за малкото дете е най-добре, докато е във ваканция да не се откъсва напълно от ученето и докато ходи на училище, да не забравя за игрите. Това е най-правилният начин детето да не се стресира, а да преминава плавно и спокойно във всяка учебна година.
                                 
Преди старта на учебната година, е добре да пренаредите стаята на детето. Ако е първокласник, ще се нужни по-сериозни промени – бюро, стол, шкаф или етажерка за учебниците. С всяка година започнете да модифицирате стаята на детето, така че постепенно да изнасяте някои играчки, за които е пораснало и да внасяте вещи, които ще са му по-нужни. Не правете грешката да изнесете накуп много от любимите му детски вещи. Може да расте и да е ученик, но то дълго ще стои дете и дори да не играе с някои играчки, те ще имат важна сантиментална стойност за него още дълго време.
                    
На Първия учебен ден не забравяйте за цветята, които трябва да подготвите, както и да се заредите с апарат, за да запечатате ценни мигове от училище. Не купувайте твърде изискан или бутиков букет, който да тежи на детето или да го отличава твърде много от останалите деца. Изберете нещо семпло и стилно, с което да демонстрирате уважение към учителката.

Първият учебен ден е емоция, която помним през целия си живот. Подарявайте на вашия мъник невероятни емоции, които да го топлят, дори когато порасне.

7.09.2009/Деси Великова

4 коментарaДобави коментар »

svetla19

От svetla1919.09.2009, 10:58 ч.

ДАЙТЕ мИ СЪВЕТ!! СИНЪТ мИ Е ПЪрВОКлАСНИК И СлЕД ТЪрЖЕСТВОТО, КОЕТО мУ ОрГАНИЗИрАХмЕ ЗА ПЪрВИЯ УчЕбЕН ДЕН ЗАПОчВАТ ЗАДЪлЖЕНИЯТА. ТОЙ Е бУДНО, УмНО И ИНТЕлИГНТНО ДЕТЕ. ОЩЕ С ПЪрВИТЕ ДОмАШНИ ВЪЗНИКНА ПрОблЕмА ОТКАЗВА ДА ГИ...

Виж всички коментари за "Първия учебен ден".

Още от "Дете"

istockphoto.com

Коледна украса, изработена от деца

Независимо дали сте на 2, 12 или 32 години, изработването на коледна украса несъмнени попада в списъка ви със забавни неща, свързани с празника. Ето няколко идеи за ръчно направена коледна декорация.

Как да изберете подходящи детски обувки?

Как да изберете подходящи детски обувки?

Детските обувки трябва да бъдат топли, проветриви и да представляват добра основа за детето, когато то прохожда. Ето защо е важно какви точно детски обувки ще изберете.

Защо е добре за децата да вярват в Дядо Коледа?

Защо е добре за децата да вярват в Дядо Коледа?

Вярвали ли сте в Дядо Коледа като деца? Това лъжа ли е или добре поднесена приказка? И как влияе на децата цялата история покрай Дядо Коледа?