Първия учебен ден

4 коментара5/5

Първият учебен ден – вълнение, радост и стрес за детето. 15ти септември е вълнуващ ден за всички – ученици и родители. Как да приготвите вашия мъник, за да е изряден и в същото време спокоен на Първия учебен ден.

Независимо дали имате първокласник или малко по-голямо дете, 15ти септември предизвиква вълнения, които трябва едновременно да поддържаме и да не позволяваме да достигнат крайности, които да стресират мъника. Наближаването на Първия учебен ден е добре да му се поднесе като нещо различно, вълнуващо и отговорно, но трябва да се опитате да не насявате страх у детето за приближаващия ден.

Първия учебен ден
                                              
Много родители правят грешката да предизвикват страх у детето и да го наплашват, че трябва да играе по-малко и да се труди повече, за да не е по-назад в училище от останалите деца. Детето трябва да очаква първия учебен ден с вълнение и респект, но в никакъв случай с отвращение. Най-добрият начин това да стане е, говорейки му за училище, да не асоциирате това само с решаване на задачи и учене, а с приятни емоции. Говорете му за училище, не само когато го учите да смята и чете или упражнявате вече научени знания, но и когато се забавлявате. То трябва да разбере, че училището е място, където освен да учи, то ще се запознае с нови деца, ще се забавлява и ще се чувства добре. Старите възпитателни методи да прилагаме училището като „страшилище“ за детето са грешни и нерезултатни.
                                                                                         
Детето има нужда от мотивация, а не от сплашване. То трябва да очаква Първия учебен ден с нетърпение и трепет. За това ще допринесат още повече и приготовленията. Ако имате възможност, купете нови дрешки на мъника, може дори да ги изберете заедно. Целта е детето да усети, че 15ти септември е специален ден, негов празник. Не е задължително да е нещо много официално, важното е да му харесва на детето и да се радва на приятните приготовления за важния ден.
                             
Разбира се, има деца, които очакват с нетърпение Първия учебен ден, не всички са уплашени от Първия учебен денпредстоящия старт на учебната година. Важното е да успеете да съобразите състоянието на детето и да го накарате да се почувства възможно най-добре.  
                   
Психолозите съветват, че за малкото дете е най-добре, докато е във ваканция да не се откъсва напълно от ученето и докато ходи на училище, да не забравя за игрите. Това е най-правилният начин детето да не се стресира, а да преминава плавно и спокойно във всяка учебна година.
                                 
Преди старта на учебната година, е добре да пренаредите стаята на детето. Ако е първокласник, ще се нужни по-сериозни промени – бюро, стол, шкаф или етажерка за учебниците. С всяка година започнете да модифицирате стаята на детето, така че постепенно да изнасяте някои играчки, за които е пораснало и да внасяте вещи, които ще са му по-нужни. Не правете грешката да изнесете накуп много от любимите му детски вещи. Може да расте и да е ученик, но то дълго ще стои дете и дори да не играе с някои играчки, те ще имат важна сантиментална стойност за него още дълго време.
                    
На Първия учебен ден не забравяйте за цветята, които трябва да подготвите, както и да се заредите с апарат, за да запечатате ценни мигове от училище. Не купувайте твърде изискан или бутиков букет, който да тежи на детето или да го отличава твърде много от останалите деца. Изберете нещо семпло и стилно, с което да демонстрирате уважение към учителката.

Първият учебен ден е емоция, която помним през целия си живот. Подарявайте на вашия мъник невероятни емоции, които да го топлят, дори когато порасне.

7.09.2009/Деси Великова

4 коментарaДобави коментар »

svetla19

От svetla1919.09.2009, 10:58 ч.

ДАЙТЕ мИ СЪВЕТ!! СИНЪТ мИ Е ПЪрВОКлАСНИК И СлЕД ТЪрЖЕСТВОТО, КОЕТО мУ ОрГАНИЗИрАХмЕ ЗА ПЪрВИЯ УчЕбЕН ДЕН ЗАПОчВАТ ЗАДЪлЖЕНИЯТА. ТОЙ Е бУДНО, УмНО И ИНТЕлИГНТНО ДЕТЕ. ОЩЕ С ПЪрВИТЕ ДОмАШНИ ВЪЗНИКНА ПрОблЕмА ОТКАЗВА ДА ГИ...

Виж всички коментари за "Първия учебен ден".

Още от "Дете"

Защо кашля детето?

Защо кашля детето?

Детската кашлица не е нещо необичайно. Важно е обаче да разберете какво я провокира и дали е опасна за здравето на малчугана. Вижте различните отговори на въпроса „защо кашля детето“.

Упорството в детска възраст от 2-3 години

Упорството в детска възраст от 2-3 години

През този период децата проявяват признаци на упорство и раздразнение. Бебетата започват да казват "не" още от 1-годишна възраст, така че това не е нещо ново.

Чувствителните деца – как да ги разпознаем и как да им помогнем

Чувствителните деца – как да ги разпознаем и как да им помогнем

Чувствителните деца се нуждаят от по-специално внимание и най-вече разбиране. Ето какво трябва да знаем за тези деца и как да им помогнем да се чувстват спокойни и обичани: