Щастливо ли е семейство без дете?

234 коментара3/5

Наистина ли най-голямото щастие за едно семейство са децата и от липса на щастие ли страдат бездетните семейства? Някои двойки доброволно се отказват от правото си да имат деца , защото само така се чувстват  щастливи.

Щастливо ли е семейство без дете?
Повечето семейства копнеят за деца, но нека не поставяме всички в общ калъп. За някои двойки децата са предимно източник на стрес, а не на щастие. Не всеки е създаден да бъде родител, макар че трудно може да установите този факт преди да се изправите лице в лице с родителската професия. Има семейства, които доброволно се отказват от възможността да си имат дете, тъй като за тях щастието се състои в други аспекти на живота. Колкото и егоистично да звучи някои двойки се чувстват добре само като двойки. Друг е въпросът дали това може да се нарече семейство.

Именно заради схващането, че семействЩастливо ли е семейство без дете?ото без деца не е семейство, много двойки, които поради някакви здравословни проблеми не могат да имат деца, се разделят, водени от стремежа си да създадат традиционно семейство. И макар и странно, това понякога се оказва решението на проблема с децата. Реалното доказателството е двойка, които мечтаеха да имат деца и правеха всевъзможни опити да си имат поколение, дори чрез ин витро, но уви неуспешни. Мисълта за живот без деца беше най-тежкото им бреме, което те не успяха да преживеят и се разделиха. Не след дълго и двамата вече имаха нови половинки, с които съвсем бързо и лесно създадоха семейства с по две деца.

Сякаш наистина има несъвместимост между някои хора, но някои двойки успяват да извлекат положителното от този биологичен дефект и да намерят щастието не в децата, а просто в съвместното съжителство с любимия човек. Има бездетни семейства, които изглеждат дори по-щастливи от семействата с много деца.Реалният пример е двойка мъж и жена, които по една или друга причина не могат да имат свое дете. Това обаче сякаш повече ги сплоти и ги направи щастливи. Решиха, че любовта, която бяха приготвили за бъдещите си наследници не трябва да се пропилява и си я подариха един на друг. А със спестените пари, които бяха приготвили за отглеждането на децата си, обиколиха света. И въпреки че, когато са в България са ужасно заети с работата си, са си създали традиция всяка неделя да пият кафе навън и да се разхождат  хванати за ръце из парка.

За повечето двойки обаче детето е следващата логична стъпка в брака, която ако не се състои, сякаш бракът губи смисъл. Децата наистина са едно голямо богатство – радват ви със смеха си, казват вълшебните думички „Мамо, обичам те!“, от които по-голямо щастие за вас няма, а на стари години именно децата ви са тези, които отново с любов се грижат за вас, както вие преди години с любов сте се грижили за тях.
Щастливо ли е семейство без дете?
Децата носят удовлетворението, че сте постигнали нещо в краткото си съществуване, сплотяват семейството и изпълват дома ви с живот. Без тях е пуста както къщата, така и душата ви.Но децата не са единственият фактор, за да бъде едно семейство щастливо, важни са и отношенията между мъжа и жената. Невъзможно е двама души да се обичат и да са щастливи само, защото имат дете. А ако любовта им е достатъчно силна, липсата на собствени деца не би бил огромен проблем. А и винаги може да направите добро и да осиновите дете, като му подарите дом и безрезервна любов.

07.06.2010/Ели Йорданова

234 коментарaДобави коментар »

Yu

От Yu08.11.2010, 19:14 ч.

Никой не трябва да бъде каран да се чувства виновен, че не иска да има деца. Честно, по-добре без дете отколкото да имаш дете и да не можеш да се справяш с него.

Виж всички коментари за "Щастливо ли е семейство без дете?".

Още от "Дете"

Мадлен Алгафари за детската агресия и родителските грешки

Мадлен Алгафари за детската агресия и родителските грешки

Какво е агресия? Нормално ли е и кога детето да проявява агресия, кои са външните фактори, които стимулират такова поведение и как родителите трябва да подходят правилно? Потърсихме отговорите на тези и други въпроси от Мадлен Алгафари.

За пръв път на детска градина

За пръв път на детска градина

Първият „сблъсък“ на детето с детската градина може да предизвика две противоположни реакции – усмивка или плач. Как да избегнете неприятните емоции и да превърнете първият ден на детска градина в празник?

Коледни подаръци за детето

Коледни подаръци за детето

Децата и подаръците са неразривно свързани. Ако има някой, който най-силно и с огромно нетърпение чака Коледа и Нова година, това е вашият мъник.