Международен ден на детето

5 коментара4/5

1. юни е международен ден на детето, празник на всички малчугани. Оказва се обаче, че не всички деца по света празнуват тогава - в някои страни денят на детето си има своя дата. Кога празнуват по-малките?

Международен ден на детето
Как възниква денят на детето?

На 1. юни 1925г. в Швейцария се състои Световна конференция по въпроси за детското здраве. Именно там присъстващите решават да направят подарък на всички деца, като им организират ежегоден празник в тяхна чест, изпълнен с игри и увлекателни занимания. По ред причини обаче идеята успява да се реализира едва след 14 години.

В САЩ заговарят за ден на детето още през далечната 1856г., но правителството обявява официално решение за провеждане на тържества в страната през 1883г.  След време Юнеско също се ангажира с организирането на детски празник. През 1954г. организацията избира 14. декември за Международен ден на децата по света. Но тъй като повечето страни членки на ООН вече са вписали в календарите си одобрена от тях индивидуална дата, малчуганите се оказват с повече от един празник за годината.

Международен ден на дететоКога е международният ден на детето?


На въпроса ще получите различен отговор в зависимост от местоположението си в момента. В България на 1. юни отбелязваме Международния ден за защита на децата.На същата дата празнуват и почти всички държави, бивши членки на социалистическия лагер. Това включва някои Балкански страни и тези в района на Прибалтика, а списъка допълваме още с Китай, Куба и Португалия.

Пак през лятото, но през юли, и по-специално всяка втора неделя на месеца, празнуват малчуганите в Австралия. Там Международния ден на детето се радва на голямо внимание и сериозна предварителна подготовка, тъй като тържествата и игрите продължават цяла седмица. Правителството, както и много организации, пък използват времето за провеждане на благотворителни инициативи.

На 4. юли празник имат и по-малките в почти всички ислямски държави. В Турция обаче освен ден на детето, има и международен детски фестивал, който стартира всяка година на 23. април. Въведен е от президента Мустафа Кемал Ататюрк, който имал желанието да обедини малчуганите от различните краища на света. Фестивалът се превърнал в интернационален през 1979г. и днес в него участват над 50 страни. Парад, игри, посещения на забележителности са само част от програмата.

Други държави отбелязват международния ден на детето през есента или зимата. Германия празнува на 20. септември, а два месеца по-късно идва ред и на малчуганите в САЩ. Бразилия пък си е избрала деня 12. октомври. На 14. ноември са тържествата в Индия. Датата не е случайна – тогава е рожденият ден на първия премиер на страната (Джевахарлал Неру), който бил известен с привързаността си към по-малките и с реформите на тема защита на детските права и развитие на образованието.
Международен ден на детето
Как да отпразнувате деня на детето?

Независимо какво сте намислили за празника на малчугана, важно е да направите деня му специален, като го изненадате, поглезите или просто като прекарате време с него. Проверете какво е организирала общината във вашия град – често тя избира именно 1. юни за провеждане на състезания, конкурси, игри и други забавления, в които децата може да участват и да демонстрират таланта си. Друг път обявяват датата за ден на отворените врати в някои учреждения или избират любопитни за по-малките забележителности и отменят входната такса за деня.

Другият вариант е да си измислите индивидуална програма. Сутринта поднесете на малчугана с любимата му закуска, а след това отидете на поход в планината, на пикник на открито, а защо не и на къмпинг. Може също да изберете някой интересен град и да си организирате екскурзия до там. Изненадайте детето с някакъв подарък. Не е задължително да изпразвате портфейла си за скъпи играчки. Достатъчно е нещо малко и закачливо, което да му остане като спомен от празника. По-важен е жестът.

Ето и още идеи как да прекарате 1. юни

31.05.2012/ Христина Спасова

5 коментарaДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка ..13.06.2012, 00:48 ч.

Офф.. За това изобщо не се бях сещала. Ужас! Днес цял ден мислите ми бяха съсредоточени в т'ва, как да опиша Ленин и Сталин. Благодаря ти, Пенмар, наистина ми бяха полезни тези идеи, за тая гл.т., не се бях сещала! :)))...

Виж всички коментари за "Международен ден на детето".

Още от "Дете"

Какво да правим, когато детето хапе?

Какво да правим, когато детето хапе?

Случвало ли ви се е да чуете, че някое дете е ухапало друго, докато си играят? А вие самите били ли сте ухапвани от собствения ви малчуган? Почти неусетно и породено от различни причини детето започва да хапе не само играчките си, но и приятелчета от яслата, роднини и дори родителите си. Научете какво поражда този инстинкт у малките деца и как да реагирате:

Фитнес за деца

Фитнес за деца

Фитнесът за деца е идеален начин още от малки децата да бъдат свикнати да спортуват активно. Спортът е част от доброто възпитание на всяко дете, а фитнесът за деца е идеалното място, където да зародите любовта на детето към различните спортове.

Вундеркинд у дома

Вундеркинд у дома

Вундеркиндите са рядък феномен, което обяснява засиления интерес от страна на медицината и медиите към децата-чудо. С какво са по-особени вундеркиндите и как да подходите като родител, ако си имате дете-чудо у дома?