Международен ден на детето

5 коментара4/5

1. юни е международен ден на детето, празник на всички малчугани. Оказва се обаче, че не всички деца по света празнуват тогава - в някои страни денят на детето си има своя дата. Кога празнуват по-малките?

Международен ден на детето
Как възниква денят на детето?

На 1. юни 1925г. в Швейцария се състои Световна конференция по въпроси за детското здраве. Именно там присъстващите решават да направят подарък на всички деца, като им организират ежегоден празник в тяхна чест, изпълнен с игри и увлекателни занимания. По ред причини обаче идеята успява да се реализира едва след 14 години.

В САЩ заговарят за ден на детето още през далечната 1856г., но правителството обявява официално решение за провеждане на тържества в страната през 1883г.  След време Юнеско също се ангажира с организирането на детски празник. През 1954г. организацията избира 14. декември за Международен ден на децата по света. Но тъй като повечето страни членки на ООН вече са вписали в календарите си одобрена от тях индивидуална дата, малчуганите се оказват с повече от един празник за годината.

Международен ден на дететоКога е международният ден на детето?


На въпроса ще получите различен отговор в зависимост от местоположението си в момента. В България на 1. юни отбелязваме Международния ден за защита на децата.На същата дата празнуват и почти всички държави, бивши членки на социалистическия лагер. Това включва някои Балкански страни и тези в района на Прибалтика, а списъка допълваме още с Китай, Куба и Португалия.

Пак през лятото, но през юли, и по-специално всяка втора неделя на месеца, празнуват малчуганите в Австралия. Там Международния ден на детето се радва на голямо внимание и сериозна предварителна подготовка, тъй като тържествата и игрите продължават цяла седмица. Правителството, както и много организации, пък използват времето за провеждане на благотворителни инициативи.

На 4. юли празник имат и по-малките в почти всички ислямски държави. В Турция обаче освен ден на детето, има и международен детски фестивал, който стартира всяка година на 23. април. Въведен е от президента Мустафа Кемал Ататюрк, който имал желанието да обедини малчуганите от различните краища на света. Фестивалът се превърнал в интернационален през 1979г. и днес в него участват над 50 страни. Парад, игри, посещения на забележителности са само част от програмата.

Други държави отбелязват международния ден на детето през есента или зимата. Германия празнува на 20. септември, а два месеца по-късно идва ред и на малчуганите в САЩ. Бразилия пък си е избрала деня 12. октомври. На 14. ноември са тържествата в Индия. Датата не е случайна – тогава е рожденият ден на първия премиер на страната (Джевахарлал Неру), който бил известен с привързаността си към по-малките и с реформите на тема защита на детските права и развитие на образованието.
Международен ден на детето
Как да отпразнувате деня на детето?

Независимо какво сте намислили за празника на малчугана, важно е да направите деня му специален, като го изненадате, поглезите или просто като прекарате време с него. Проверете какво е организирала общината във вашия град – често тя избира именно 1. юни за провеждане на състезания, конкурси, игри и други забавления, в които децата може да участват и да демонстрират таланта си. Друг път обявяват датата за ден на отворените врати в някои учреждения или избират любопитни за по-малките забележителности и отменят входната такса за деня.

Другият вариант е да си измислите индивидуална програма. Сутринта поднесете на малчугана с любимата му закуска, а след това отидете на поход в планината, на пикник на открито, а защо не и на къмпинг. Може също да изберете някой интересен град и да си организирате екскурзия до там. Изненадайте детето с някакъв подарък. Не е задължително да изпразвате портфейла си за скъпи играчки. Достатъчно е нещо малко и закачливо, което да му остане като спомен от празника. По-важен е жестът.

Ето и още идеи как да прекарате 1. юни

31.05.2012/ Христина Спасова

5 коментарaДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка ..13.06.2012, 00:48 ч.

Офф.. За това изобщо не се бях сещала. Ужас! Днес цял ден мислите ми бяха съсредоточени в т'ва, как да опиша Ленин и Сталин. Благодаря ти, Пенмар, наистина ми бяха полезни тези идеи, за тая гл.т., не се бях сещала! :)))...

Виж всички коментари за "Международен ден на детето".

Още от "Дете"

Как да накарате детето да опитва нови храни?

Как да накарате детето да опитва нови храни?

Когато става дума за хранене при децата, родителите трябва да се съобразяват както с условието менюто да е полезно, така и да се хареса на малчугана. Но често е трудно децата да бъдат убедени да експериментират с нови ястия и продукти. Как да накарате детето да опитва нови храни?

Цветя в детската стая – за и против?

Цветя в детската стая – за и против?

Дали да запазите колекцията си от стайни растения, когато бебето се роди, да се разделите с нея, докато детето не поотрасне или изцяло да забравите за нея? Вижте за и против отглеждането на цветя в детската стая.

Детето – работливо джудже по Коледа

Детето – работливо джудже по Коледа

Децата умират от щастие, когато взимат активно участие в подготовката за Коледа. Така че не се колебайте, а бързо влизайте в роля - мама е Снежанка, татко е Дядо Коледа, а децата са най-работливите джуджета в домашната коледна работилница.