Занимания за лятната ваканция

0 коментара1/5

С какво да ангажирате детето през лятната ваканция? Как да направите почивката му забавна и интересна? Ето няколко предложения за увлекателни занимания през ваканцията.


Има моменти от лятната ваканция, когато детето остава само, защото приятелите му са заминали на море, на екскурзия или просто на гости при баба и дядо. Тогава почивката се превръща от безкрайно приключение в кошмарна скука. Тук се намесва родителят, който дори да е зает през деня, може да измисли подходящи занимания, които да разнообразят ежедневието на малчугана.
Занимания за лятната ваканция
Преди да изберете някое от заниманията за лятната ваканция, помислете дали предложението отговаря на възрастта и интересите на детето. Не забравяйте също за „инструктажа по безопасност“, както и за оборудването на малчугана с всичко необходимо за възложената „задача“.

Творчески проект

Заниманието е подходящо, ако отсъствате през деня и сте оставили детето само вкъщи. Възложете му задачата да направи няколко рисунки за изложба и ако искате, определете тематиката на събитието (моето лято, на море, моето семейство). Дайте на детето листове, цветни моливи, пастели. Друга идея за творчески проект включва направата на картина/ колаж от миди, снимки и рисунки.

Тук освен вече посочените материали, са необходими още лепило, събрани миди от последната морска почивка, избрани любими снимки на малчугана и семейството. Накрая направете изложбата официална – поканете роднини или приятели, които да оценят творческите заложби на детето. То ще бъде звездата на вечерта, а вие ще се радвате на компанията на близките си.
Занимания за лятната ваканция
Хоби за малчугана

Лятната ваканция е идеален момент да „запалите“ детето по някое хоби. Така вниманието му ще бъде ангажирано дори когато отсъствате. Момичета може да проявят интерес към градинарство, кулинария, плетиво, шиене. Момчетата пък биха се интересували от моделизъм, тъй като в ръцете им ще оживяват коли, влакове, самолети. Подходящо хоби и за двамата е да се занимават с колекциониране на марки, салфетки, календарчета, картички. Сглобяване на пъзели, апликация и оригами са други занимания, които може да привлекат вниманието на детето.

Мисия „Направи си сам“

Заниманията тип „направи си сам“ винаги са изглеждали интересни и забавни. От картон и цветни моливи малчуганът може да си нарисува шах, табла. Хвърчило и ветропоказател също се майсторят лесно, особено при наличието на подходящи материали. Албум или рамка за снимки, кукли от стари чорапи, памук, игла и конец, арсенал от хартиени кораби и самолети допълват списъка с идеи за летни занимания.
Занимания за лятната ваканция
Хайде до библиотеката


През лятната ваканция едно увлекателно четиво може да потопи детето в свят на приключения, пътешествия и магия. Отидете заедно с малчугана до библиотеката и го оставете сам да си избере книгата, която ще чете. Разбира се, може да направите някои предложения, но не налагайте вкусовете си, защото има опасност вместо да възбудите любопитството му, да го откажете от четенето като занимание.

Мокри забавления на открито


Мокрите забавления на открито са най-хубавата част от лятната ваканция. Но тук и вие трябва да участвате. Слагайте банския и превърнете двора или терасата в бойно поле. Вълнуващи битки с водни пистолети или игра на гоненица, докато се пръскате с градинския маркуч – какво по-приятно за горещите дни? Може да използвате също балони в различни цветове, пълни с вода, но за тях ви трябва по-голям терен, за да бъде гонитбата пълна.
Занимания за лятната ваканция
Спортни занимания за лятната ваканция

Спортните занимания за лятната ваканция са не само забавни, но и полезни за здравето. Повечето от тях обаче също изискват поне двама играчи. Подходящи за лятото са федербал, футбол, баскетбол, каране на колело. Скачане на въже и дама (на открито) обаче стават за самостоятелна игра, но по-скоро за дамите.

Други идеи

Изненадайте детето с някое лятно лакомство, с което да се „подкрепи“, докато си почива. Пригответе му плодова салата или сладолед на клечка в интересна форма - със сигурност ще предизвикате усмивката му.

Ако през деня сте оставили детето само, то когато се приберете, не го пренебрегвайте. Излезте на разходка, отидете до зоологическата градина или в близкия парк. Помолете малчугана да ви разкаже с какво се е занимавал през деня и му дайте още идеи за занимания през лятната ваканция.

09.08.2012/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Занимания за лятната ваканция".

Още от "Дете"

Защо боледуват децата?

Защо боледуват децата?

Отново кашлица, температура... Е, колко пъти ще боледува този месец детето?“ - позната ситуация, нали?

20 напълно "нормални" причини детето да крещи

20 напълно "нормални" причини детето да крещи

Идва ли да се разкрещите, когато детето ви крещи поради безумни неща? Вие сте една от многото майки по света с идентичен проблем - каквото и да направите, детето не е доволно и следва истеричен рев.

За и против възпитанието с бой?

За и против възпитанието с бой?

Постижимо ли е възпитанието с ласки или от боя и наказанията по-сигурни средства няма? Боят като форма на възпитание обаче не ви гарантира послушно дете, а даже напротив – боят и наказанията възпитават агресивни и проблемни“ деца.