Да научим детето да цени парите

5 коментара4/5

Колко пари да даваме на детето и има ли то нужда от джобни? Тези въпроси си задаваме най-късно, когато малкият човек тръгне на училище и знаем, че може да му потрябват пари.

 

Основното, което трябва да научим детето от ранна възраст, е да разбира стойността на парите. Още от съвсем малко то схваща, че парите са средство, с което мама и татко купуват неща от магазина. Децата свикват с думите „скъпо“, „евтино“, „нямам парички“, но е по-трудно да им се обясни от къде идват парите и че те са нещо, което трябва да се цени и често е в ограничени количества.
 
6418_1.jpg
 
Как да подходим?

Основно с разговори и обяснения. Разкажете на детето защо ходите на работа и че от това зависи да имате парички. Нека то разбере, че парите са нещо, което се изкарва с труд и трябва да се заслужи, а не се получава даром. Не трябва да го натоварвате прекалено, ако имате финансови затруднения, но е важно то да знае кога родителите имат проблеми и да се научи да се съобразява.
Разказвайте му какво работите, какво може да си позволите да купите и какво не. Важно е да свикне с мисълта, че парите са нужни за потребности и за удоволствия и трябва да ги използваме с цел, а не да бъдат похарчени защото в момента ги имаме.


6418_2.jpgПробвайте да му дадете малка сума пари и да видите как ще прецени, че ще я похарчи. Ако реши, че иска веднага да си купи шоколад, макар че има един вкъщи, му обяснете, че това е ненужна покупка и ако си запази паричките и събере още малко, ще може да си купи воден пистолет след една седмица. Така то ще се научи, че ако се ограничи от едно нещо, може да има друго по-хубаво. Това се приоритетите, които много хора, дори възрастни, не умеят да подреждат правилно.


Преди да започнете да му давате джобни, пробвайте да го пускате да пазарува само, като вие изчаквате отстрани. Обяснете му, че трябва внимателно да борави с парите, да купи това, за което тръгнало, да не си забрави рестото. Ако не му стигнат парите за всичко, което иска, му кажете, че трябва да избере само по-важното.

Грешките, които не бива да допускаме

  • Не избързвайте с даването на джобни. Най-добре е това да стане първи клас, когато детето само ще си купува закуска в голямото междучасие. Не бива да изпадате и в другата крайност – да го лишавате от парички до късна възраст. То ще вижда останалите деца, че разполагат с пари и ще се почувства ощетено.

 

  • Не използвайте парите като разменна монета за написано домашно или оправяне на стаята. По този начин детето ще започне да мисли, че всяко негово задължение е нещо, което трябва да се възнагради. Така ще го направите мързеливо и няма да се сети да пипне нещо, ако не получи награда.

  • Дори да сте доста добре финансово, не давайте твърде много пари на детето си. Така не показвате по-голяма загриженост или любов, а го разглезвате и то свиква, че винаги може да има всичко, независимо колко струва. Дори да може да му осигурите голям лукс и всякакви глезотийки, не прекалявайте. Тази част от възпитанието се отразява върху целия му характер и то живее с идеята, че може да има всичко, независимо дали е морално или финансово. По-голямата финансова помощ оставете, когато детето порасне и действително има нужда от повече пари.
Да научим детето да цени парите и да разбира стойността им не е никак лека задача. Ако успеем да се справим добре обаче, е сигурен знак, че ще направим малкия човек по-отговорен и ще му е по-леко да преценява финансите си след време.


12.11.2007/Деси Великова

 

5 коментарaДобави коментар »

Мавина

От Мавина11.12.2008, 14:09 ч.

Не зависи изцяло всичко от нас. Колкото и да ни се иска. Все пак всяко едно дете притежава индивидуален характер. Дори да ги възпитаваме по един и същ начин ,това са два отделни индивида.

Виж всички коментари за "Да научим детето да цени парите".

Още от "Дете"

Великден – празник за децата

Великден – празник за децата

Великден е един от любимите празници на децата. Тогава те имат възможност да се изявят като художници, да допринесат за празничната украса у дома и да помогнат на родителите в приготовленията. Ето какво може да измайсторите с децата за празника.

Двуезични деца

Двуезични деца

Децата от смесени бракове се отглеждат в мултикултурна двуезична среда. Поставени в такава ситуация, пред родителите стои въпросът как да научат детето на два родни езика, без да попречат на комуникационното му развитие.

Кои са симптоми на дехидратация при децата

Кои са симптоми на дехидратация при децата

Загубата на много течности особено през лятото е често срещан проблем както при възрастните, така и при децата. Опасността за малчуганите обаче е по-голяма, тъй като залисани в играта, те често не чувстват жажда и забравят да пият течности.